En Sıcak Konular

G20 zirvesine Atina kaygısı damga vuracak

3 Kasım 2011 08:25 tsi
G20 zirvesine Atina kaygısı damga vuracak Bugün Fransa'da başlayacak G20 liderler zirvesine, Yunanistan ve euro bölgesinin mali ve politik belirsizliğinin damga vurması bekleniyor.

Zirve öncesinde son olarak, Yunanistan'a verilmesi onaylanmış olan 8 milyar euroluk yardımın halk oylaması sonucunun olumlu çıkması halinde sağlanacağı açıklandı.

Bu arada Çin'in Yunanistan'ın durumu netlik kazanmadan Avrupa Mali İstikarar Fonu'na katkıda bulunmayacağı belirtildi.

Cannes'daki G20 zirvesine ev sahipliği yapan Cumhurbaşkanı Sarkozy, Yunanistan'a yardım paketini diğer büyük ekonomilere özellikle de Çin'e sunarak, başka ülkelerin de fona desteğini istemeye hazırlanıyordu.

Dün, Avrupa Birliğin en büyük iki ekonomisinin liderlileri olan Sarkozy ve Merkel'le görüşen Yunanistan Başbakanı Papandreu sürpriz olarak değerlendirilen referanduma gitme kararını liderlere açıkladı.

Görüşme ardından Fransız Cumhurbaşkanı Sarkozy halk oylamasının Aralık ayının 3 ya da 4’ünde gerçekleşebileceğini belirtti.

Angele Merkel ise söz konusu referandumun Yunanistan'ın euro bölgesinde kalıp kalmaması hakkında olacağını söyledi.

Bu arada G-20 zirvesinde bulunan euro bölgesi ülkeleri olan Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya liderlerinin, planlanmış olmayan, ayrı bir toplantıda bir araya gelecekleri açıklandı.

Euro bölgesinde huzursuzlukDün gerçekleşen Papandreu-Merkel-Sarkozy görüşmesi öncesinde AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso "tüm samimiyetimle Yunan halkına milli ve siyasi birlik çağrısı yapıyorum" dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ise "Geçen hafta üzerinde uzlaştığımız noktalar yeniden masaya getirilemez" dedi.

Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble de anlaşma halk oylamasında reddedilirse, Yunanistan'ın euro bölgesinden ayrılması gerekebileceğini söyledi.

Yunanistan'ın aldığı halk oylaması kararı, AB'nin uzun pazarlıklar sonrasında onayladığı paket konusunda soru işaretleri yaratıyor.

Beklenmedik referandum kararı, Avrupa borsalarının endekslerinde ani düşüşlere yol açtı.

Papandreu halk desteği arayışında
Başbakan Yorgo Papandreu referandum dışında bir seçeneği olmadığını, pakete muhalefetin bir diğer olası sonucunun erken seçime varabileceğini savunuyor.

Yunan hükümeti hakkında Cuma günü parlamentoda bir güvenoylaması düzenleniyor.

İki yıldır ülke hazinesinin sanılandan çok daha boş olduğu gerçeğine çözüm arayan Papandreu hükümeti, AB'den aldığı destek karşılığında hükümeti yakın geçmişte görülen en ağır ekonomik taleplere maruz bırakmakla suçlanıyor.

Papandreu Avrupalı ortaklarının paket karşılığında talep ettikleri adımları atabilmek için 'halkın kendisine net bir yetki vermiş olması gerektiğini" söylüyor.

"Sürpriz referandum" tartışması
Avrupalı liderler referandum fikri konusunda kendilerine önceden haber verilmemiş ve danışılmamış olmasından rahatsız.

Bu durumun ortak para birimi euro'nun durumunu yeniden belirsizliğe sürüklediğinden şikayetçiler ve Papandreu yönetiminin destek alamaması halinde Birliğin geri kalanını zorda bırakmasından endişe ediyorlar.

Sarkozy ve Merkel, açıklamalarında zirvede alınan kararların "hiç olmadığı kadar zaruri" olduğunu kaydetti ve "Fransa ve Almanya bu anlaşmanın Yunanistan'ın sürdürülebilir büyüme ortamına dönmesini sağlayacağına kanidir" dedi.

Yunan yetkililer ise, referandumu kazanacaklarına inandıklarını belirtiyor.

AB liderleri geçen haftaki zirvelerinde, 100 milyar euro'luk bir paket oluşturmuş, Yunanistan'ın borçlarının yüzde 50'sinin de silineceğini duyurmuştu.

Buna karşılık Yunanistan'dan kamu harcamalarında yüklü kesintiler yapması, emeklilik haklarını daha da sınırlaması, işçi ve emekli maaşlarını düşürmesi ve binlerce memur kadrosunu kapatması isteniyor.

BBC Türkçe

Bu haber 670 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,950 µs