En Sıcak Konular

TSK'dan harekat açıklaması

2 Kasım 2011 21:38 tsi
TSK'dan harekat açıklaması Genelkurmay Başkanlığı, internet sitesinde, Libya'da yaşananlar ve bu kapsamda Türk Silahlı Kuvvetlerinin faaliyetlerine ilişkin açıklama yaptı.

Genelkurmay Başkanlığı, TBMM tarafından 24 Mart 2011 tarihinde Libya'ya asker gönderilmesi ile ilgili 998 sayılı kararın alınmasının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının 29 Mart 2011 tarihi itibarıyla NATO harekatına katıldığını, icra edilen NATO harekatının ambargo bölümüne etkili bir şekilde katkı sağlandığını, Libya topraklarına yönelik taarruz faaliyetlerine ise iştirak edilmediğini bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı, internet sitesinde, Libya'da yaşananlar ve bu kapsamda Türk Silahlı Kuvvetlerinin faaliyetlerine ilişkin açıklama yaptı.

Libya'da 17 Şubat 2011 tarihinde başlayan iç karışıklıkların ülkenin büyük şehirlerini de etkisi altına almasıyla birlikte, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından, Libya'daki gelişmelerin uluslararası barış ve güvenliği tehdit ettiği gerekçesiyle, Kaddafi rejimine karşı yaptırım kararları alındığı ifade edilen açıklamada, Libya'da olayların büyümesi nedeniyle, Türk vatandaşlarının 21 Şubat 2011 tarihinden itibaren sivil ve askeri yeteneklerin birlikte kullanıldığı kapsamlı bir tahliye harekatı ile Libya dışına taşındığı, bu harekat kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarınca bin 147'si yabancı uyruklu olmak üzere toplam 4 bin 818 kişinin Libya'dan tahliye edildiği belirtildi.

BMGK kararları doğrultusunda, NATO tarafından 22 Mart 2011 tarihinde, silah ambargosunun desteklenmesi harekatının, 27 Mart 2011 tarihinde ise sivillerin korunması harekatının icrasına başlandığının, bu kapsamda, TBMM tarafından 24 Mart 2011 tarihinde Libya'ya asker gönderilmesi ile ilgili 998 sayılı kararın alındığının, bu kararı müteakiben de Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının 29 Mart 2011 tarihi itibarıyla NATO Harekatına katıldığının ifade edildiği açıklamada şunlar kaydedildi:

''Türk Silahlı Kuvvetleri, harekata dört fırkateyn, bir denizaltı, bir lojistik destek gemisi, altı F-16 hava savunma uçağı, iki KC-135 tanker uçağı, helikopter unsurları, Özel Kuvvet karargah personeli ve su altı taarruz (SAT), amfibi ve sualtı görev timleri ile katılım sağlamıştır.

Türk Silahlı Kuvvetleri, icra edilen NATO harekatının ambargo bölümüne etkili bir şekilde katkı sağlamış, Libya topraklarına yönelik taarruz faaliyetlerine ise iştirak etmemiştir. Harekat kapsamında Türk Hava Kuvvetlerine ait F-16 uçakları tarafından 582 sorti, KC-135 tanker uçakları tarafından 166 sorti görev icra edilmiş, 7,5 ay süresince dönüşümlü olarak harekata katılan 12 fırkateyn, sekiz denizaltı ve bir lojistik destek gemisi olmak üzere toplam 21 Türk Deniz Kuvvetleri unsuru tarafından 901 gemi sorgulanmış ve 153 gemiye çıkılarak fiili kontrol gerçekleştirilmiştir.

NATO harekatına sağlanan desteğin yanı sıra, milli olarak da Libya'ya insani yardım faaliyetleri icra edilmiştir. Bu kapsamda yaralı Libya vatandaşlarının Türkiye'de tedavilerinin yapılması ve tekrar ülkelerine götürülmesi için Türk Hava Kuvvetlerine ait ulaştırma uçakları ile bin 77 hasta/yaralı ve refakatçi taşınmıştır. 2 Nisan 2011 tarihinde icra edilen milli bir harekatla, yoğun çatışmaların yaşandığı Misurata'dan Ankara feribotuyla, 230 yaralı ile 60 refakatçi, yaklaşık yedi saat süren bir operasyonla, dört adet KC-135 tanker uçağı desteğinde, 12 adet F-16 ve TCG Yıldırım fırkateyni himayesi altında tahliye edilmiştir. Ayrıca Türk Hava Kuvvetlerine ait ulaştırma uçakları ile Libya halkına 129 ton insani yardım malzemesi taşınmış, bu faaliyetlere ilave olarak ulaşılması güç noktalarda yardıma muhtaç olanlara, 18 Eylül 2011 tarihinde yerden açılan ateş altında havadan insani yardım malzemesi atılmıştır.

Libya Ulusal Geçiş Konseyinin Libya'nın kurtuluşunu 23 Ekim 2011 tarihinde ilan etmesi neticesinde, BMGK kararına istinaden Kuzey Atlantik Konseyi tarafından Libya'ya yönelik sürdürülen birleşik koruyucu harekatının 31 Ekim 2011 tarihinde sonlandırılması kararı alınmış, harekata katılan unsurlarımız geri intikale başlamıştır.''



Bu haber 971 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,322 µs