En Sıcak Konular

Merkel'den Türkiye'ye destek sözü!

2 Kasım 2011 18:37 tsi
Merkel'den Türkiye'ye destek sözü! Almanya Başbakanı Angela Merkel, PKK terörünün güncel bir konu olduğunu ve bu konuda Almanya'nın Türkiye'ye yardımcı olmak için her türlü çabayı harcamak istediğini söyledi.

Merkel, Berlin'de bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile başbaşa yaptığı görüşmeden sonra başbakanlıkta düzenlenen basın toplantısındaki konuşmasında, terör konusuna değinerek, "PKK terörü güncel bir konu. Almanya bu konuda yardımcı olmak için her şeyi yapmak istiyor. Güvenlik güçlerinin zarar görmesinden üzüntü duyduğumuzu açıkça ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Van'daki deprem nedeniyle Türkiye'ye yardımda bulunduklarını da hatırlatan Merkel, Erdoğan ile yaptığı ikili görüşmede dünyadaki, özellikle de Suriye'deki gelişmelere odaklandıklarını söyledi.

Bu ülkedeki insan hakları ihlallerini kınadıklarını, Almanya olarak BM tarafından Suriye'nin daha güçlü bir şekilde kınanmasını istediklerini belirten Merkel, özellikle Türkiye'nin bu bölgedeki sıkı ilişkilerinden dolayı Erdoğan'dan bölgedeki gelişmeleri dinlemenin kendisi için önemli olduğunu kaydetti.

AB ile yürütülen müzakereler hakkında da Erdoğan ile görüştüğünü ifade eden Merkel, şartların olanak vermesi durumunda yeni bir faslın açılmasını düşünebileceklerini Erdoğan'a açıkça söylediğini, Ankara Protokolü ile ilgili olarak ilerleme sağlanması konusunda Almanya'nın katkı sağlamak istediğini, bunun AB ile Türkiye arasındaki işbirliğini kolaylaştıracağını söyledi.

Merkel, avro kriziyle ilgili sorunun Türkiye'nin AB üyeliği çabalarına nasıl bir etkisi olabileceğinin sorulması üzerine de, bunun Türkiye ile sürdürülen üyelik müzakereleriyle hiçbir ilgisi olmadığını, üyelik sürecinin belirli kriterlere göre yürütüldüğünü kaydetti.

Türkiye'nin çok iyi bir ekonomik büyümeye sahip olduğuna da işaret eden Merkel, avro ülkelerindeki krize bakıldığında Türkiye'nin bu konuda daha başarılı olduğunun görüldüğünü sözlerine ekledi.

MERKEL: YANINIZDAYIZ!

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkesinin geleceğinin Türkiye'nin geleceğine bağlı olduğunu belirterek, terörizme karşı mücadelede her zaman Türkiye'nin yanında olduklarını söyledi.

Başbakan Merkel, bugün başkent Berlin'de Almanya İçişleri Bakanlığı tarafından Dışişleri Bakanlığında düzenlenen "Türkiye ile Almanya arasındaki İşgücü Anlaşması'nın 50. Yılı" adı altında düzenlenen etkinliğe Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte katıldı.

Merkel, burada yaptığı konuşmada, ülkesinde yaşayan Türk kökenli insanların geleceğinin hem Almanya'nın, hem de Türkiye'nin iyi durumda olmasına bağlı olduğuna vurgu yaparak, "Şuna da vurgu yapmak istiyorum. Terörizme karşı mücadelede yanınızdayız" dedi.

Uyum konusunda mevcut olan tüm sorunlara rağmen iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini belirten Merkel, "Şunu da söylememe izin verin. Ben bu ülkede yaşayan tüm insanların başbakanıyım, Alman hükümeti de herkesin hükümeti" şeklinde konuştu.

Almanya'da yaşayan göçmenlerin topluma katılımının gelecek için önemli olduğunu, çeşitliliğin bir zenginlik olduğunun da bilinmesi gerektiğini ifade eden Merkel, Almanya'nın dünyaya açık bir ülke olduğunu, anayasaya saygı gösteren ve ülkesine katkı sağlamak isteyen herkesi memnuniyetle ülkesine kabul ettiğini söyledi.

Uyumun hem almak, hem de vermek anlamına geldiğini, göçmenlerin Almanya'ya katkı sağlamaya, Almanların da göçmenleri kabul etmeye hazır olması gerektiğini belirten Merkel, ülkenin geleceği için genç insanların toplumda yer almasının önemli, bunun için de Almanca'nın, küçük yaşlardan itibaren öğrenilmesinin zaruri olduğunu ifade etti.

Türk kökenli insanların nüfusunun gelecek yıllarda Almanya'da daha da artacağını, bu nedenle uyuma büyük önem verdiklerini kaydeden Merkel, uyum kursları, uyum zirvesi sonucunda hazırlanan Ulusal Eylem Planı ve çeşitli teşvik programlarıyla uyumu sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

Başarılı Türk kökenli insanların gelecek kuşaklara da örnek olduğunu belirten Merkel, Başbakan Erdoğan'ın, Alman Milli Takımının Türk kökenli oyuncusu Mesut Özil'in gollerine Türk Milli Takımına karşı atmadığı sürece sevindiklerini söylemesine karşılık, "Biz Mesut Özil'in attığı her gole seviniyoruz" dedi.

Uyum konusunda sorunların da olduğunu, özellikle göçmen kökenli gençler arasındaki suç oranının yüksekliğinin ve birçoğunun okulu yarıda bırakmasının en önemli sorunlar olduğunu ifade eden Merkel, toplumda başarılı olmak isteyen kimsenin okulu yarıda bırakmaması gerektiğini kaydetti.

Almanya'ya gelen birinci kuşak göçmenlerin cesur adımlar atmış olduğunu ve çok zor şartlar altında çalıştığını belirten Merkel, Almanların o dönemlerde yabancı kültürlere alışık olmamış olduğunu, bu nedenle Türklere karşı çekingen davrandığını, işçilerin değil de, insanların ülkeye geldiği bilincinin daha sonra yerleşmeye başladığını söyledi.

Türklerin, Soğuk Savaş döneminin yaşandığı ve Berlin Duvarı'nın kurulmakta olduğu bir dönemde birçok değişikliğin gerçekleştirilmesi konusunda topluma ivme kazandırdığını da ifade eden Merkel, İşgücü Anlaşmasının durdurulduğu 1973 yılına kadar yaklaşık 1 milyon Türk'ün Almanya'ya geldiğini, cesur kararlar alarak bu ülkeye gelen Türklerin, Almanya'yı birlikte şekillendirdiğini kaydetti.

-Merkel çifte vatandaşlığa karşı çıktı-

Başbakan Merkel, daha sonra Başbakan Erdoğan ve bazı Türk kökenli insanlarla birlikte "Göç olgusu toplumumuzu nasıl değiştiriyor?" konulu bir panele katıldı.

Merkel, çifte vatandaşlık konusunda görüşünün sorulması üzerine, muhafazakar bir çevreden geldiğini ve bir insanın iki ayrı ülkenin ordusunda hizmet edemeyeceğine inandığı için çifte vatandaşlığa karşı çıktığını belirterek, bu konuda çifte vatandaşlığa sıcak bakan Fransa ve ABD'nin kendilerini anlamakta zorluk çektiğini söyledi.

Çifte vatandaşlığın uyumla bir ilgisinin olduğuna inanmadığını ve tek vatandaşlığı istemesinin, insanlarla biraraya gelmek istemediğini göstermeyeceğini, ülkesinde yaşayan herkese sempatiyle yaklaştığını ifade ederek, "İnsanlara duyduğumuz sempati çifte vatandaşlığa bağlı değil" şeklinde konuştu.

Panele katılan senaryo yazarı Nesrin Şamdereli ve rejisör Yasemin Şamdereli'nin, Türkleri eleştirenlerin genelde Türkler ile hiç karşılaşmamış olan insanlar olduğunu belirtmesi üzerine de Merkel, kendisinin de uzun yıllar Doğu Berlin'de yaşadığı için Türkler ile fazla bir bağlantısının olamadığını, bu eksikliği en kısa zamanda gidermek istediğini söyledi.

Şamdereli kardeşlerin kendisini, Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kreuzberg semtine davet etmesi üzerine de Merkel, "Avro krizinden vakit bulabilirsem yaparız" şeklinde yanıt verdi.

Almanların, genelde tahmin edilenden daha sıcak ve güler yüzlü insanlar olup olmadığı konusunda da görüş belirten Merkel, Almanya'da düzenlenen Dünya Kupası'nın Almanların gülebildiğini de gösterdiğini, ancak gülmesi için gıdıklanmaya devam ettirilmesi gerektiğini kaydetti.

Merkel ayrıca, "Almanya" adlı komedi filmini eğlendirici bulduğunu, bazı önyargıların ve eleştirilerin de fazla ciddiye alınmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

-Alman Bakan Böhmer ve Başbakan Yardımcısı Bozdağ ile söyleşi-

Alman hükümetinin göç ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile de etkinlik kapsamında bir söyleşi yapıldı.

Böhmer, aile birleşimi kapsamında Almanya'ya getirilecek eşlerin önceden Türkiye'de Almanca öğrenmesi ile ilgili uygulamayı savunarak, bunun insan hakları ihlali olmadığını söyledi.

Uygulamayla ilgili yasa çıktıktan sonra Türkiye'ye yaptığı ilk ziyareti sırasında? "Böhmer, gelinleri ağlatan Bakan" şeklinde bir gazete manşetiyle karşılandığını, ancak Ankara'daki Goethe Enstitüsündeki Almanca kursunu ziyareti sırasında sadece gülen yüzler gördüğünü belirten Böhmer, "Son ziyaretimde de İstanbul'daki Goethe Enstitüsündeki öğretmenler, kursların, sadece Almanca öğrenilmesiyle sınırlı kalmadığı için büyük başarı sağladığını ve bu yönde devam etmemi söyledi. Bu insan hakları ihlali değil, bu, insanların kendilerini evinde gibi hissetmesini sağlayan büyük bir yardım" şeklinde konuştu.

Bozdağ ile birlikte "Almanya treni" ile Salzburg'tan Münih'e giderken, birinci kuşak Türk göçmenlerden birçok hayat hikayesi dinlediğini ifade eden Böhmer, bu insanların büyük hayallerle Almanya'ya geldiğini ve tüm zorluklara rağmen burada başarılı olduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ ise, Türkiye'de önceden Almanca öğrenilmesi uygulamasını eleştirerek, aile birleşiminin önündeki tüm engellerin kaldırılmasından yana olduklarını belirtti.

İnsanların, zor durumlarında da ailesinin yanında olmak istediğini, bu insanların sadece Almanca bilmediği için ülkeye sokulmamasının anlaşılır bir şey olmadığını ifade eden Bozdağ, "Bunun insan hakları açısından izahı çok zor" dedi.

Bu uygulamanın diğer AB ülkesi vatandaşları için geçerli olmadığına işaret eden Bozdağ, Türklerin bu durumda kendilerine ayrımcılık yapıldığı duygusuna kapıldığını kaydetti.

Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich de, etkinlikte yaptığı konuşmasında, geçici sanılan göçün kalıcı olduğunun anlaşıldığını, göçün Almanya'yı değiştirdiğini, Türkiye'nin de çıkarına olduğunu belirterek, Türk kökenli göçmenleri farklı bir ülkede çalışma kararı almış ve tüm zorluklara rağmen Almanya'nın kalkınmasına katkı sağlamış oldukları için etkinliğe davet ettiklerini söyledi.

Friedrich, bu insanların çoğunun tüm zorluklara rağmen Almanya'ya geldiklerinden dolayı pişman olmadığını ifade ederek, kültür, ekonomi, spor ve siyaset alanında çok başarılı olduklarına vurgu yaptı.

aa

Bu haber 970 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,369 µs