En Sıcak Konular

Ergin: N.Ç. kararı eski yasaya göre alındı

2 Kasım 2011 16:57 tsi
Adalet Bakanı Sadullah Ergin; Yargıtay'ın 13 yaşındaki N.Ç'nin 'sanıklarla rızasıyla birlikte olduğu' doğrultusundaki yerel mahkeme kararını onaması kararı hakkında açıklamalarda bulundu.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Yargıtay Başkanı Ramiz Rzayev ile bir araya geldi. Görüşmede konuşan Rzayev, Azerbaycan ile Türkiye’nin yargı-hukuk sistemleri arasındaki ilişkilerin yeni bir aşamaya girdiğini, bu ilişkilerin başarıyla gelişerek ikili, aynı zamanda uluslararası örgütler çerçevesinde genişlediğini vurguladı. Yargıtay Başkanı Azerbaycan’da gerçekleştirilen mahkeme-hukuk tedbirlerinin etkinliğini belirterek bu işin Yargıtay yapısında ve faaliyetlerinde yer bulması konusunda konuklara bilgi verdi.

Sadullah Ergin ise iki ülke arasında karşılıklı işbirliğinin büyük önem taşıdığını belirtti. Görüşmede hukuk devleti yapılanması alanında yapılan reformlar ve yargı-hukuk tecrübesi ile ilgili görüş alışverişi yapıldığını belirten Ergin, daha sonra Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Esedov tarafından kabul edildi.

Esedov yaptığı açıklamasında “Azerbaycan Türkleriyle Türkiye arasında her alanda olduğu gibi yargı alanında da iyi bir işbirliği içerisindedir ve gereken desteği verecektir” diye konuştu. Ergin ise “İlk önce sizi hem 20 yıllığı dolaysıyla hem de BM güvenlik konseyine geçici üye olmak başarısını göstermesinden dolayı ayrıca tebrik ediyorum ve bunun mutluluğunu sizinle paylaşıyoruz” dedi.

Esedov ile olan görüşmesi sonrası açıklamalarda bulunan Bakan Ergin Yargıtay’ın 13 yaşında çocuğa tecavüz davasında aldığı karala açıklamalara bulundu “Yargıtay o kararı verdi ama bu süreç devam ediyor. O karar önceki ceza kanunu döneminde işlenmiş bir suçtur ve 2005’de ceza kanunumuz değişmiştir. Bu yargılama eski ceza yasasıyla yapılmıştı ve yeni yasamız bu suçları daha şiddetli cezalandırıyor. Geçmişte ceza yasalarımızda şimdi kabul edemeyeceğimiz hükümler vardı ama bunlar geçmişte kaldı ve 2005’den yen mantaliteyle hazırlanmış olan Türk Ceza Yasası yürürlükte. Bu çıkan mahkumiyette eski ceza kanunu hükümlerine bakılarak verilmiş mahkumiyettir dolaysıyla böyle bir kararın çıkması söz konusu olmayacaktır. ”dedi.

Yargıtay 14. Ceza Dairesi, 13 yaşındaki N.Ç.’nin tecavüze uğramasıyla ilgili 32 sanıklı davada, küçük kız için "rızasıyla birlikte oldu” diyen mahkemenin kararını onamıştı.

Yargıtay'dan N.Ç. tepkisine yazılı açıklama

Yargıtay Birinci Başkanlığı, 13 yaşındaki kız çocuğu N.Ç’ye tecavüz davasında, yargılama safahatının bütün yönleriyle henüz tamamlanmadığını belirterek, basında çıkan haberlere yönelik kurumca daha fazla yorum yapmanın adil yargılanma/adil yargılama ilkelerini zedeleyeceğinin değerlendirildiğini bildirdi.

Yargıtay’dan yapılan yazılı açıklamada, Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesinin mağdure N.Ç. ile ilgili kararı üzerine, Yargıtay 14. Ceza Dairesince verilen karar hakkında basın ve yayın organlarında yer alan haber ve yayınlar sebebiyle kamuoyunun doğru bilgilendirilebilmesi için basın açıklamasının yapılması gereği görüldüğü belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan soruşturma sonunda; 2002 ve 2003 yıllarında işlenen çeşitli suçlardan dolayı birden çok sanık hakkında, çeşitli tarihlerde düzenlenen toplam 6 adet iddianameyle kamu davası açılmıştır.

Yapılan yargılama sonunda sanıkların üzerine atılı fiillerin suç tarihlerinin 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun yürürlüğe girmesinden önce olması sebebiyle her iki yasanın karşılaştırılması sonucunda 765 sayılı Türk Ceza Kanunu hükümlerinin uygulanmasında kanuni bir zorunluluk olduğundan 765 sayılı kanun hükümleri uyarınca karar verilmiş ve bu kararla ilgili olarak yapılan temyiz incelemesi sonucunda Yargıtay 14. Ceza Dairesince yerel mahkemece verilen kararların bir kısmının onanmasına, bir kısmının ise çeşitli hukukî sebeplerle bozulmasına karar verilmiştir.

Yargılama safahatının bütün yönleriyle henüz tamamlanmamış olması ve basında çıkan haberlere yönelik kurumumuzca daha fazla yorum yapmanın adil yargılanma/adil yargılama ilkelerini zedeleyeceği değerlendirilmiştir."



Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,493 µs