En Sıcak Konular

TİKA'nın adı değişti!

2 Kasım 2011 14:06 tsi
Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığının (TİKA) adı, ''Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'' olarak değiştirildi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (KHK), Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

KHK ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının kuruluş, teşkilat, görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Kanun Hükmünde Kararname ile Başbakanlığa bağlı, kamu tüzel kişiliğini haiz ve özel bütçeli Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) kuruldu.

Buna göre, Başkanlığın görevleri şöyle olacak:

''İşbirliğinde bulunulması hedeflenen ülke ve topluluklarla iktisadi, ticari, teknik, sosyal, kültürel ve eğitim alanlarındaki ilişkileri karşılıklı kalkınmaya da katkıda bulunacak şekilde projeler ve faaliyetler temelinde geliştirmek, söz konusu ülke ve toplulukların kalkınma hedef ve ihtiyaçlarına uygun işbirliği program ve projelerini hazırlamak veya hazırlatmak, bununla ilgili gerekli düzenlemeleri ve takibi yapmak ve bunların uygulanmasında koordinasyonu sağlamak.

İşbirliğinde bulunulması hedeflenen ülke ve toplulukların iktisadi gelişim sürecinde ihtiyaç duyacakları ekonomik altyapı araçlarını ve destek programlarını hazırlamak, ekonomik büyüme, yatırım ortamının hazırlanması ve geliştirilmesi, işsizliğin ve yoksulluğun azaltılması, eğitim seviyesinin yükseltilmesi, iyi yönetişim, kadın ve ailenin toplumsal yaşamda ve kalkınmadaki rolü, bilgi teknolojileri transferi, çevre ve doğal kaynakların yönetimi, enerji, altyapı, sürdürülebilir kalkınma gibi alanlarda katkı temin etmek, bu ülkelere kurumsal, insan kaynakları ve benzeri alanlarda kapasite geliştirme destekleri sağlamak.

Gerektiğinde yabancı ülke ve topluluklara yapılacak insani yardım ve teknik desteklerin koordinasyonunu sağlamak.

Kalkınma alanında ulusal ve yararlanıcı ülkelerin kamu kurumları, üniversiteleri, sivil toplum ve özel sektör kuruluşları ile işbirliği halinde program, proje ve faaliyetler gerçekleştirmek ve gerektiğinde uzman desteği sağlamak.

İşbirliği yapılması hedeflenen ülke ve topluluklarda kamu yönetimi, hukuk, eğitim, kültür ve diğer sosyal alanlardaki işbirliğini güçlendirmek amacıyla proje ve programlar hazırlamak, hazırlatmak ve uygulamak, bu ülke ve topluluklardan eğitim ve staj amacıyla Türkiye’ye gönderilecek kamu görevlileri ve diğer kişilere burs ve benzeri destek sağlamak.

Yurt dışında kültürel işbirliği programları yürütmek ve gerektiğinde Türk kültürüyle ilgili faaliyet gösteren merkezlerle işbirliği yapmak.

Kalkınma yardımları ve ülkemizin dış yardımlarıyla ilgili uygulama ve teknik koordinasyon ile takibi sağlamak, envanter hazırlamak ve raporlar yayımlamak.

Yurt dışında bulunan ortak tarihi, kültürel ve toplumsal mirasın ve değerlerin korunmasına, toplumlar arası önyargıların giderilmesine ve medeniyetler arası diyaloğun güçlendirilmesine yönelik sosyal ve kültürel proje ve çalışmaları uygulamak.

Görev alanıyla ilgili olarak uluslararası işbirliğine ilişkin çalışmalarda yer almak ve koordinasyonu sağlamak, gerektiğinde uluslararası kuruluşlar ve bunların temsilcilikleriyle ortaklaşa projeler yürütmek.

İşbirliğinde bulunulması hedeflenen ülkelerin yanı sıra özellikle tarihi, coğrafi, sosyal ve kültürel bağlarımızın bulunduğu ülkelere, ilgili ülkenin kalkınmışlık düzeyine bakılmaksızın, teknik katkı ve destekte bulunmak ve ortak projelere açık olan tüm ülkelerden gelecek talepleri değerlendirmek.

Başkanlığın faaliyetleri kapsamında programa alınacak ülke ve topluluklara yönelik işbirliği ve yardım projeleri hakkında Danışma Kuruluna bilgi vermek.''

-Başkanlığın hizmet birimleri-

KHK'ya göre, TİKA Başkanı Bakana karşı sorumlu olacak. Başkana yardımcı olmak üzere 3 başkan yardımcısı atanabilecek.

Başkanlığın hizmet birimleri ise Orta Asya ve Kafkaslar Dairesi Başkanlığı, Balkanlar ve Doğu Avrupa Dairesi Başkanlığı, Ortadoğu ve Afrika Dairesi Başkanlığı, Doğu ve Güney Asya, Pasifik ve Latin Amerika Dairesi Başkanlığı, Dış İlişkiler ve Ortaklıklar Dairesi Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği, Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı ile İnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı olacak.

Başkanlığın yurt dışında yürüteceği program, proje, faaliyet ve yardım işlemlerinin gerektirdiği koordinasyonun sağlanması için program koordinasyon ofisleri kurulabilecek.

Danışma kurulu, Bakanın başkanlığında, Bakanın belirleyeceği kamu kurum ve kuruluşlarının bağlı ya da ilgili bulundukları Bakan tarafından görevlendirilen temsilcilerin katılımıyla oluşacak. Başkan ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı, danışma kurulunun doğal üyesi olacak.

Danışma kurulunun istişare edeceği konuların nitelik ve özelliklerinin gerektirmesi halinde başkan yardımcıları ve ilgili daire başkanları da kurul başkanınca toplantıya çağrılabilecek.

Kurul yılda en az 1 defa olmak üzere Bakanın daveti üzerine toplanacak. Bakan bu yetkisini başkana devredebilecek. Başkan, Bakanın yetki vermesi halinde kurula başkanlık edebilecek. Kurulun sekreterya hizmetleri başkanlıkça yürütülecek.

Danışma kurulu, başkanlığın faaliyetlerinin kapsam, ilke ve önceliklerinin belirlenmesi ile bu faaliyetlerin hükümetin genel siyaseti ve dış politika hedefleri çerçevesinde gerçekleşmesi amacıyla tavsiye niteliğinde kararlar alacak.

Başkanlık, görev alanına giren konularla ilgili olarak çalışmalarda bulunmak üzere diğer bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör temsilcileri ve konu ile ilgili uzmanların katılımı ile geçici çalışma grupları oluşturabilecek.

-Başkanlık personeli-

Başkanlıkta, başkan müşterek kararla, başkan yardımcıları, daire başkanı ve I. hukuk müşaviri, başkanın teklifi ve Bakanın onayıyla atanacak. Bakan, gerekli gördüğü hallerde atama yetkisini başkana devredebilecek. Bu kadrolar dışındaki diğer personel başkan tarafından atanacak.

KHK'da, TİKA uzmanlığı ve TİKA uzman yardımcılığına atanma koşullarına da yer verildi. Geçici maddeye göre, kararnamenin yayımı tarihinden itibaren bir yıl içinde, gerekli şartlara sahip olan kişiler, 40 yaşından gün almamış olmak kaydıyla, Bakan onayıyla belirlenecek usul ve esaslara göre Bakan tarafından TİKA uzmanı olarak atanabilecek. Bu şekilde atanacakların sayısı 50'yi geçmeyecek.

Başkanlıkta, başkan, başkan yardımcısı, daire başkanı, I. hukuk müşaviri, hukuk müşaviri, TİKA uzmanı ve TİKA uzman yardımcısı kadrolarına atanan personel, bu kadrolar karşılık gösterilmek kaydıyla, 657 sayılı kanun ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlerine bağlı olmaksızın, sözleşmeli olarak çalıştırılabilecek.

Başkanlıkta, 657 sayılı kanuna ve diğer mevzuat hükümlerine bağlı kalmaksızın, sözleşme ile yerli veya yabancı uzman istihdam edilebilecek. Bu fıkra uyarınca çalıştırılacakların sayısı 50'yi geçmeyecek. Başbakan onayıyla bu sayı iki katına kadar artırılabilecek.

Başkanlığın gelirleri, genel bütçeden yapılacak yardımlar, başkanlığa yapılacak her türlü bağış, yardım ve vasiyetler, lüzumu halinde, Başbakan onayı ile diğer kaynaklardan yapılacak transferler, başkanlık gelirlerinin değerlendirilmesinden elde edilen gelirler ve diğer gelirler olacak.

KHK ile 2 Mayıs 2001 tarihli ve 4668 sayılı Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun yürürlükten kaldırılarak, mevzuatta bu kanuna yapılan atıflar Kanun Hükmünde Kararname'ye, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığına yapılan atıflar Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığına yapılmış sayıldı.

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığına ait kadrolar iptal edilerek, yeni kadrolar ihdas edildi.

KHK gereğince, ilgili kanunlarda yer alan ''Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanı'' ibaresi ''Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanı'', ''Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı'' ibaresi ''Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkan Yardımcısı'', ''Teknik Yardım Uzmanları'' ibaresi ''TİKA uzmanları'', ''Teknik Yardım Uzman Yardımcıları'' ibaresi ''TİKA Uzman Yardımcıları'' şeklinde değiştirildi.

KHK'nın uygulanmasına ilişkin düzenlemeler, 1 yıl içinde yürürlüğe konulacak. Bunlar yürürlüğe girinceye kadar mevcut düzenlemelerin, bu KHK'ya aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam edilecek.

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığına ait her türlü taşınır, taşıt, araç, gereç, malzeme, demirbaş, borç ve alacaklar, yazılı ve elektronik ortamdaki kayıt ve diğer dokümanlar ile kadro ve pozisyonlardaki personel, hiçbir işleme gerek kalmaksızın başkanlığa devredilmiş sayılacak.

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığının kullanımında bulunan veya mülkiyeti Hazineye ait olup da tahsisli bulunan taşınmazlar, hiçbir işleme gerek kalmaksızın başkanlığa tahsis edilmiş sayılacak.

Personelin, ihdas edilen kadrolara atanmasıyla ilgili düzenleme de KHK'da yer aldı. KHK'ya göre, yeniden düzenleme ve atamalar yapılıncaya kadar Başkanlığa verilen görevler, daha önce bu görevleri yapmakta olan personel ve birimlerce yürütülmeye devam edilecek. başkanlık, teşkilatını ve kadrolarını en geç 6 ay içinde KHK'ya uygun hale getirecek.

AA


Bu haber 903 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,628 µs