iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Bak hele sen Yorgo'ya…

2 Kasım 2011 12:05 tsi
Bak hele sen Yorgo'ya…

Yunanistan niye böyle yaptı kimse anlamadı.. Ama onlar anladı. Panik o yüzden. Yorgo, hükümeti pahasına ayak diriyor.. Ama kime?.. iyibilgi Ankara

Bu öyle bir karar ki, hükümetinizi kaybedebilirsiniz, bakanlarınız hastanelik olur, milletvekilleriniz istifa edebilir, ülkeniz Euro bölgesinden atılabilir, ordunuz kızmaya başlayabilir, ama hepsinden kötüsü ülkeniz resmen iflas edebilir!

Böyle bir kararı alır mısınız? Yunanistan Başbakan’ı Yorgos Papandreu, Yunan ekonomisini iflastan kurtarmak için AB ve IMF'nin Yunanistan'a ayırdığı mali yardım paketinin halk oylamasına sunulacağını açıkladı. Ve işte o kararı almış oldu.

Yunanistan’ın ekonomik durumunu baştan anlatmayalım. Boğazına kadar battığı, hatta çoğuna göre boğazı da geçtiği bilinmeyen bir durum değil. AB ülkelerinin ki aslında Almanya ve Fransa olarak odaklamakta hiç yanlış yok, Yunanistan’ın borçlarını silip bir de üzerine yüklüce para verecek olması kararını referanduma götürmek ne anlama geliyor?

Papandreu’nun bu kararına bakın nasıl tepkiler geldi: 1. PASOK karıştı. İstifalar oldu. Hatta milli birlik hükümeti kurulmasını isteyenler oldu. 2. Hükümetin iktidardan düşme tehlikesi belirdi. 3. AB paniğe kapıldı. 4. Özellikle Almanya ve Fransa öfke nöbetlerine kapıldılar. 5. Bakanlar Kurulu acil toplandı. 6. Ülkenin iflası gündeme geldi. Referandum kararı red çıkarsa iflas gelebileceği görüldü. 7. Maliye Bakanı hastaneye kaldırıldı. 8. Referandum olursa, Yunanistan’ın Euro’dan çıkma/kalma oylamasına dönüşme riski de belirdi. 9. Garip bir zamanlama ile referandum kararını, Yunan ordusunda üst yönetiminde yapılan değişiklikler izledi. Genelkurmay Başkanı, Kara Kuvetleri Komutanı ve Hava Kuvvetleri Komutanı’nın görevlerine son verildi.

Peki ama bu kadar riskli hareket niye yapıldı? Papandreu'nun cümlesi şu, "Referandum yolu, kendi çıkarlarını korumak için bulanık bir iklim isteyen bankerlerden daha demokratik bir çözümdür".

Bu cümle nereye çekilmeli? İçeriye mi dışarıya mı? Görünen o ki, Yunanistan’ın dışarı ile zaten sorunları var ama.. Bir Alman yetkilinin sözleri de dikkat çekici; “Yunanistan’ın kendi içinde bir çözümsüzlüğü var ve yapılması gereken tek şey bunu çözmek. Eğer yapılan anlaşmalar ülke içindeki bu sorunların çözümüne yeterli gelmiyorsa, o zaman para akışının kesilmesi gereken noktaya ulaştık demektir.”

Daha net nedenler de söyleyebilir mi? Papandreu ya hem AB’deki hem de ülkedeki müesses nizama direnmeye çalışıyor.. Ya, AB’den fazlasını koparmaya çalışıyor.. Ya da.. Tüyüyor…

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,118 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,026 µs