En Sıcak Konular

Dempsey: Türkler arkadaşımız gururluyuz

2 Kasım 2011 11:40 tsi
Dempsey: Türkler arkadaşımız gururluyuz ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, ''Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim'' deyimini kullanarak Türklerle dost olmaktan duyduğu mutluluğu anlattı

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, ''Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim'' deyimini kullanarak, ''Türk halkının arkadaşımız olduğunu söylemekten onur duyuyoruz. Türkiye gerçekten güçlü bir arkadaş, önemli bir ortak ve dünyanın giderek daha fazla itimat ettiği bir lider'' dedi.

Dempsey, Amerikan Türk Konseyi'nin (ATC) 30. Yıllık Konferansı'nda düzenlenen yemekte konuştu.

Cumhuriyet'in 88. yıl dönümünü kutlayan Dempsey, 1 Kasım'ın Türkiye'nin Latin alfabesine geçişinin yıl dönümü olduğunu yeni öğrendiğini belirtti ve bunun önemine değindi.

Van depremi dolayısıyla da derin üzüntülerini bildiren ve ABD'nin dostu olarak Türkiye'nin yaralarını sararken yanında olduğunun altını çizen Dempsey, şunları ifade etti:

''Türk halkının arkadaşımız olduğunu söylemekten onur duyuyoruz. Bunu öylesine söylemiyorum. Türklerin şu deyimine gerçekten inanıyorum: Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim. Türkiye, gerçekten güçlü bir arkadaş, önemli bir ortak ve dünyanın giderek daha fazla itimat ettiği bir lider.''

Terör örgütü PKK'nın son saldırılarına değinen Dempsey, ''İçiniz rahat olsun, ABD, terörle mücadelesinde Türkiye'nin yanında'' diyerek, bu konuda desteği vermeye ve terör örgütü PKK'nın Avrupa'daki yasadışı faaliyetlerinin önlenmesine yardım etmeye devam edeceklerini kaydetti.


-''Dünyanın Türkiye'nin sorumlu liderliğine ihtiyacı var''-


Soğuk Savaş döneminden Körfez Savaşı'na, şu an var olan çatışmalardan NATO'nun yerleştireceği yeni füze savunma radarına kadar Türkiye'nin güvenlik katkılarının çok önemli olduğunu belirten Dempsey, Türkiye'nin Afganistan ve Irak'taki çabalarına değindi.

Dempsey, ''bu zorlu zamanlarda bile, Türkiye'nin inanılmaz yükselişi ve gelişiminin ışıldadığını'' belirterek, ''Şimdi, dünyanın geçmişte hiç olmadığı kadar Türkiye'nin parlayan örneğine ve sorumlu liderliğine ihtiyacı var'' dedi.

Arap dünyasında değişimlerin yaşandığı ülkeleri hatırlatarak, her birinin kendi yolunu çizeceğini ama olumlu rol modellerinin bu noktada önemli olduğunu anlatan Dempsey, ''Müslüman çoğunluğuyla canlı bir demokrasiye sahip bir ülke olarak Türkiye, her zamankinden çok daha önemli bir ülke haline geldi. Türkiye sadece ilham veren ve kıtaları birbirine bağlayan bir ülke değil, diğerlerinin yapamayacağı şekilde, bu ortaya çıkmakta olan ülkelerle yeni köprüler inşa edebilen bir ülke'' diye konuştu.


-''Müşterek geleceğimiz daha iyi olacak''-


ABD ve Türkiye'nin geleceğe birlikte bakarken, ABD Başkanı Barack Obama'nın belirttiği ''model ortaklığın'' giderek daha kapsamlı hale gelebileceğini belirten Dempsey, ''Aslında, ortaklığımızın ne kadar derin ve geniş olabileceğini şimdiden görebiliyoruz'' dedi.

Bu noktada, ABD'de okuyan Türk öğrenci sayısının tüm Avrupa ülkelerinden daha fazla olduğundan, iki ülke ticaretinin yüzde 40 artmasından ve iki ülke halkının da teknolojiyi sevmesinden örnekler veren Dempsey, ''Facebook'u seven biri olarak, İngilizce konuşmayan ülkeler arasında en fazla Facebook kullanıcısının Türkiye'de olduğunu öğrenmekten çok mutlu oldum. Çok iyi bir haber benim için. Şu an Facebook'ta yaklaşık 7 bin arkadaşım var ama biraz daha ekleyebilirim'' esprisinde bulundu.

Dempsey, ayrıca ''Türkiye'nin 88 yılda katettiği kayda değer yükseliş ile kıtalar ve kültürler arası köprü olması gözönüne alındığında, gelecek yüzyıl Türkiye için bu yüzyıldan daha çok umut vadediyor. Eğer birlikte çalışırsak müşterek geleceğimiz de daha iyi olacaktır'' dedi.

İki ülke arasında bazı noktalarda farklılıklar olmasının anlaşılır ve hatta bazı yönlerden egemen ülkeler arası ilişkilerde sağlıklı bir durum olduğunu ifade eden Dempsey, ''Birkaç konudaki farklılıklarımızın bizi ayırmasına izin vermeksizin gelecekteki daha derin ortaklığımıza ve ortak yönlerimize odaklanabilmemiz noktasında rahatım. Gerçek dostluk zaten böyle olur. Bu aynı zamanda bizim neden temas halinde kalmamız ve iletişime devam etmemiz gerektiğini gösteriyor. Güçlü ilişkilerimiz derinleşirken ve genişlerken, etiketlemelerin ötesine geçmeliyiz. Doğu ve Batının, Hıristiyanlık ve Müslümanlığın, eski ve yeni dünyanın eski paradigmalarının ötesine geçmeliyiz ve birlikte yeni, cesur ve parlak bir gelecek inşa etmeliyiz'' dedi.

Konuşmasının sonunda, kendisi için iki önemli duyguyu paylaşan Dempsey, bugün 6'ncı torununun dünyaya geldiğini, ayrıca kanserden kurtuluşunun birinci yılını kutladığını söyledi.

ATC Başkanı James Holmes, gecenin sonunda Dempsey'e ''Seçkin Savunma Ödülü'' takdim etti.

Bu arada Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, yemeğin öncesinde düzenlenen resepsiyon sırasında birlikte sohbet etti.

aa



Bu haber 709 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,320 µs