En Sıcak Konular

Libya'nın yeni başbakanı Abdurrahim el Kib

2 Kasım 2011 10:57 tsi
Libya, tarihinde ilk kez demokratik bir seçim gerçekleştirerek geçici başbakanını seçti. İşte ayrıntılar:

Muammer Kaddafi rejimini devirmek için şubat ayında Bingazi'de kurulan Geçici Milli Konsey önceki gün yaptığı seçimde, uzun yıllar sürgün yaşayan elektrik mühendisi Abdurrahim el Kib'i geçici başbakan olarak seçti.

Kaddafi karşıtı mücadelenin devam ettiği sırada bu koltukta oturan Mahmut Cibril, daha önce yaptığı açıklamada demokratik sürecin önünü açmak için başbakanlık koltuğunu bırakacağını açıklamıştı.

Kaddafi rejimini deviren silahlı grupların her an bir iç savaşa girişeceklerinin öngörüldüğü bir dönemde geçici başbakanlık koltuğuna oturan El Kib, Geçici Milli Konsey'in 51 üyesinden 26'sının desteğini aldı.

Konsey'in Trablus temsilcilerinden olan El Kib'in ABD ve Abu Dabi'de üniversite öğretim görevlisi olarak çalıştığı ancak çok fazla tanınan bir sima olmadığı belirtiliyor. Seçimden sonra 'işte yeni Libya' diyerek yapılan ilk demokratik seçimin başarısını gösteren El Kib, uluslararası şirketlere de haklarını koruyacakları mesajı verdi.

Kendi ulusal çıkarlarına göre hareket edeceklerinin, tüm dünyanın da buna saygı göstermesi gerektiğinin altını çizen El Kib şunları söyledi: 'Ulusal haklarımız ve çıkarlarımıza saygı gösterilmesini istiyoruz. Aynı şekilde biz de uluslararası kanunlara göre daha önce yapılan anlaşmalara saygı göstereceğimize söz veriyoruz.'

Yeni Libya anayasası hazırlanıncaya ve 8 ay içinde genel seçimler düzenleninceye kadar geçici başbakanlık görevini yürütecek olan El Kib'in bir ay içinde yeni kabinesini oluşturması bekleniyor. Ancak uzmanlar El Kib'in önünde çözülmesi gereken çok sayıda sorun bulunduğu, bunun başta geleninin ise sayılarının 300'ü bulduğu öne sürülen silahlı gruplar olduğunu ifade ediyor.

Kaddafi rejimini devirmek için farklı şekillerde örgütlenen silahlı grupların elinde çok sayıda hafif ve ağır silah bulunduğu, bu grupların siyasi taleplerinin karşılanmasından sonra silahlarını bırakacağı belirtiliyor.

Trablus'un ele geçirilmesinde önemli bir rol oynayan liderlerden Abdulhakim Belhac'ın sözcüsü Enis Şerif, "Bir ordu kurmak resmi bir açıklama ya da kararla olmaz. Bu ancak görüşmelerle olur." diyor.

Libyalı liderler ülkenin bir an önce istikrara kavuşması için düzenli ordunun kurulması ve silahlı grupların elindeki silahların toplanması gerektiğini ifade ediyor. Kaddafi rejiminin devrilmesinde öncü rol oynayan NATO da önceki gün Libya'daki operasyonlarını sona erdirdiğini duyurmuştu.

Libya'daki kentlerin gittikçe daha da güvensiz bir hal aldığını belirten diplomatik gözlemciler en küçük sorunların dahi silahlı çatışmalarla çözülmeye çalışıldığının altını çiziyor. Kaddafi ve oğlu Mu'tasım iki ay süren Sirte kuşatmasından sonra 20 Ekim'de canlı olarak yakalanmış ve daha sonra öldürülmüşlerdi. Kaddafi'nin bertaraf edilmesiyle Libya'daki iç savaş da fiili olarak sona ermişti.

Zaman



Bu haber 603 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,969 µs