En Sıcak Konular

Hamaney, Kaddafi’ye ‘diren’ mesajı göndermiş

2 Kasım 2011 10:56 tsi
İran basınında çıkan haberlere göre İran’ın dini lideri Hamaney, Libya lideri Kaddafi’ye sözlü bir mesaj göndererek Batı planını bozması ve devrime karşı direnmesi çağrısında bulunmuş. Hamaney, NATO’nun operasyonlarını da açık bir dille

İran’ın dini liderinin Kaddafi’ye diren mesajı gönderdiği ortaya çıktı. İran muhalif basınında verilen habere göre Ali Hamaney Kaddafi’ye ülkesinde görülen ayaklanmaların Batı’nın Arap ülkelerinin kaynaklarını ele geçirme planının bir parçası olduğunu söylemiş ve karşı koymazsa bu planın Suriye ve diğer Arap ülkelerinde de uygulanmaya kalkılacağı uyarısında bulunmuştu.

Edinilen bilgilere göre Hamaney Suriye lideri Beşşar Esad’a da yöntemini değiştirmesini tavsiye etmiş ancak Esad tüm önerileri reddetmişti. Hamaney’in Kaddafi’ye mesajı aynı zamanda ülkesindeki muhalefeti bastırma girişimi olarak değerlendiriliyor.

İran’da muhalif basın organları bilgili kaynaklardan aktardıkları haberde İran Cumhuriyeti dini lideri Ali Hamaney’in, Libya’ya ambargo uygulamasından önce Muammer Kaddafi’yi Batı’ya karşı direnmeye ve Arap Devletleri’nin kaynaklarını kontrol altına alma projesini başarısız kılmaya çağırdığını açıkladı.

Mihn Elektronik Gazetesi şöyle yazdı: ‘Hamaney 3 Mart’ta Kaddafi’ye sözlü bir mesaj gönderdi. Bu mesajda Amerika’nın ve Batı’nın protestoları destek aracılığıyla Arap ülkelerinin kaynaklarını kontrol altına almak istediklerini, Libya bu Batılı projenin karşısında durmazsa planın Suriye ve diğer bağımsız ülkelere de intikal edeceğini, bu nedenle de Libya’da başarısız kılınması gerektiğini belirtti.’

Kaddafi’nin savaş uçakları Hamaney’in çağrısından hemen bir gün sonra devrimcilerin mevzilerini bombaladı. Bu bombardıman, devrimcileri BM’yi hava ambargosu koymaya çağırmaya itti.

Mihn Gazetesi, İran muhalefetinin Hamaney’in Libya’da işlenen insanlık suçlarına iştirak etmekten suçlanması için mesajının detaylarını, Birleşmiş Milletlerin İran’daki raportörü Ahmet Şehit’e sunmayı planladıklarını yazdı.

Hamaney, NATO’nun Libya’da devrimcileri desteklemek için gerçekleştirdiği operasyonları açıkça eleştirmiş, bu operasyonların telafi edilemez zararlara neden olduğunu söylemiş ve Libya’nın altyapısının yerle bir olmasından duyduğu endişeyi dile getirmişti.

İran’ın dini lideri geçen ay Tahran’da gerçekleştirilen İslami Uyanış Konferansı’nda şöyle demişti: ‘Batı, kendi unsurlarının bölgedeki ülkelerde iktidara ulaşabilmeleri için hazırlık yapmaya çalışıyor.’

Muhalefeti bastırma girişimi

Muhalefet liderlerinden Mir Hüseyin Musevi ve Mehdi Kerrubi, Hamaney’in Kaddafi’ye mesajından önce Tunus ve Mısır devrimleriyle dayanışma için gösteriler düzenlenmesi

çağrısında bulunmuştu. Hamaney bu mesajla bir yandan da Arap Baharı öncesi kronik bir kriz yaşayan ülkesine Arap devrimlerinin yapabileceği etkiyi kısıtlamak istedi.

İran, Hamaney’in Arap devrimlerine karşı benimsenmesi gereken konumlar adına çizdiği siyaset sebebiyle Libya geçici konseyini ancak Libya devriminin başlamasından 7 ay sonra tanıdı. Bu arada destek ve kabul etmeme arasında gitgeller yaşadı.

İran, Beşşar Esad’ı Libya liderinin başına gelenlerin aynısının başına gelmesi ihtimali hususunda uyardı. Irak Zaman Gazetesi 8 Eylül tarihli sayısında Beşşar Esad’ın İran’a gizli bir ziyaret düzenlediğini, Hamaney’le bir araya gelerek Suriye’deki durumları ele aldıklarını ancak İran dini liderinin olayları kontrol altına alabilmek için üslup değiştirme adına sunduğu tüm önerilerini reddettiğini yazdı. Buna karşın İran işlediği tüm suçlarda Esad’ı desteklemeye devam ediyor. Dahası basında yayılan haberlere göre bastırma sürecinde kendisine yardım ediyor. 

Bu haber 635 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,046 µs