En Sıcak Konular

Yoğurtta jelatin ve margarin hilesi!

2 Kasım 2011 10:53 tsi
Yoğurtta jelatin ve margarin hilesi! Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı denetimleri artırırken, ihbarlar sonrasında yapılan kontrollerde ilginç sonuçlara ulaşıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ekipleri, bu yılın ocak-temmuz döneminde üretim, satış ve toplu tüketimin yapıldığı 208 bin 857 iş yerinde gıda denetimi gerçekleştirdi. Bu işletmelerin 4 bin 866'sına idari para cezası verilirken, 183'ü hakkında ise halk sağlığını tehlikeye düşürdüğü gerekçesiyle Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunuldu.

GIDA ÜRÜNLERİNE SIKI DENETİM

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından verilen bilgiye göre, 5996 Sayılı Kanun çerçevesinde, gıda maddesi üreten ve satışını yapan yerler ile toplu tüketim yerleri, faaliyetlerini ilgili mevzuat ve standartlara göre yapıp yapmadıkları kapsamında denetime tabi tutuluyor.

Söz konusu kanun kapsamında gıda kontrol ve denetimleri risk esasına dayalı olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca sürdürülüyor. Her yıl hazırlanan ve uygulanan denetim ve kontrol planlarına ek olarak şüphe, şikayet ve ihbarlar üzerine de denetim ve kontroller yapılıyor.

Mevzuata uygunsuz olduğu tespit edilen firma ve ürünlerine, bin lira ile 10 bin lira arasında idari para cezası verilebiliyor. Halk sağlığını tehlikeye düşürdüğü tespit edilen durumlarda ise Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuluyor ve faaliyetten men işlemi uygulanıyor. Ayrıca gerekli görülmesi halinde ürünlerin piyasadan toplatılması, mülkiyetin kamuya geçirilmesi gibi işlemler uygulanabiliyor.

Bakanlık bünyesinde, 2011 yılı itibariyle 4 bin 635 denetim ve kontrol görevlisi hizmet veriyor. Kontrol ve denetimler, en az 4 yıllık fakülte mezunu personelce yürütülüyor. Genel olarak ziraat mühendisliği, gıda mühendisliği, su ürünleri mühendisliği ile veteriner hekimlik branşlarından mezun personel kontrol görevlisi olarak istihdam ediliyor. Ancak denetim ve kontrollerde etkinliğin artırılabilmesi için yeni kontrol görevlisi istihdamı yönünde çalışmalar yapılıyor.

183 İŞLETME HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Sürdürülen denetimler kapsamında, ülke genelinde bu yılın ocak-temmuz döneminde, 208 bin 857 adet gıda üretim, satış ve toplu tüketiminin yapıldığı iş yeri denetlendi. 4 bin 866 iş yerine idari para cezasının kesildiği bu denetimlerde 183 işletme hakkında halk sağlığını tehlikeye düşürdükleri iddiasıyla Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunuldu.

Bu dönemdeki gıda denetimlerinin 43 bin 879'u üretim, 100 bin 523'ü satış, 64 bin 455'i de toplu tüketim yerlerine yönelik gerçekleştirildi. Denetlenen gıda üreticilerinin 3 bin 192'sine idari para cezası, 88'ine faaliyetten men cezası verilirken, 111'i hakkında da suç duyurusunda bulunuldu.

Denetimden geçirilen satış yerlerinden bin 259'una idari para cezası, 5'ine faaliyetten men cezası uygulandı, 54'üyle ilgili adli mercilere suç duyurusu yapıldı. Denetlenen toplu tüketim yerlerinden 415'ine idari para cezası kesildi, 12'si faaliyetten men edilirken, 18'i hakkında da suç duyurusunda bulunuldu.

Geçen yıl, 376 bin 756 iş yerinde gerçekleştirilen denetimler kapsamında 11 bin 435 iş yerine idari para cezası verilmiş, bin 261 işletmeyle ilgili de Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulmuştu.

YAPILAN DENETİMLERDEN İLGİNÇ SONUÇLAR ÇIKTI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı denetimleri artırırken, ihbarlar sonrasında yapılan kontrollerde ilginç sonuçlara ulaşıldı.

Bazı firmaların yoğurdun maliyetini azaltmak amacıyla sütün içerisindeki yağı alarak yerine margarin kullandığı ortaya çıkarıldı.

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün yaptığı denetimlerde bazı işletmelerde sütün içerisinde bulunan yağın krema makinesi ile alınıp yerine bitkisel yağ konulduğu belirlendi.

Sütün içerisinden alınan yağın tereyağı yapılarak yüksek fiyatla satıldığını aktaran üst düzey bir Bakanlık yetkilisi, bitkisel yağ katılarak yoğurdun içerisindeki yağ oranı yüksek tutuluyor.

Türk Gıda Kodeksi'ne aykırı hareket edildiğini ifade eden Bakanlık kaynakları, piyasada çok ucuza satılan merdivenaltı üretimlerden kaçınılması gerektiği uyarısında bulunuyor.

Vatandaşın sağlığını tehdit eden yoğurtla ilgili bir sağlıksız yöntem ise ürüne jelatin katılması. Jelatin yoğurdun içerisindeki kuru madde miktarını artırarak sertlik veriyor.

Yoğurt tebliğine göre belirli bir sertlik oranının tutturulması gerekiyor. Pazar ve market raflarından yapılan denetimlerde yoğurdun yanı sıra kaşara ilişkin sağlığa aykırı hareket eden firmalar da tespit edildi.

Palm yağı, kaşar peynirinde fiyatı ucuzlatmak amacıyla kullanılıyor. Normalde 9-10 kilo süten bir kilo kaşar elde edildiğini ifade eden bir Bakanlık yetkilisi ise piyasada 5 liraya kaşar satılabildiğine dikkat çekiyor.

Aynı yetkili, "Sadece sütün maliyetini ortaya koysanız kaşarın fiyatının 9-10 lira civarında olması gerekiyor. Kilosu 5-6 liraya satılan ürünün içerisinde olması gerektiği kadar süt olmayabilir." diyor.

Et ve süt ürünlerine yönelik denetimlerde yoğurdun içerisinde margarie rastlanırken, geçmişte palm yağı da ortaya çıkarılmıştı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın sahaya inen 4 bin 400 personeli denetimlerde bazı firmaların et ve süt ürünlerinin yanı sıra piyasaya sağlıksız zeytinyağı sürdüğünü de tespit etti.

Süt ürünlerinin yanı sıra vatandaşın sağlığı et ürünlerinde de hiçe sayılıyor. Düşük fiyata satılan sucuk, salam, sosis ve hazır köfte gibi et ürünlerine ise farklı maddeler eklenebiliyor.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Bakanlık yetkilileri ise vatandaşa, "Et ve süt ürünleri alırken dikkat edin, ucuz diye merdivenaltı üretimlere kanmayın." uyarısında bulunuyor.

Bakanlıktan gerekli onayları almış firmaların ürünlerinin tercih edilmesi gerektiğine dikkat çeken üst düzey bir yetkili, güvenilen yerlerden et ve süt ürünü alınması tavsiyesinde bulunuyor.

GÜVENİLİR GIDA İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

- Ambalajdaki son tüketim tarihine dikkat edilmeli
- Etiketlerde yer alan bilgiler okunabilir olmalı
- Ürünün satıldığı raflar belirtilen ısıda olmalı
- Dondurulmuş ürünler soğutucularda saklanmalı
- Teşhir alanları ve raflar, değişik renklerde aydınlatılmalı
- Orijinal ambalajından çıkarılmış olarak satılan gıdaların etiket bilgileri kontrol edilmeli
- Ambalaj, şişmiş, delinmiş ve sızma yapmış olmamalı
- Ürünlerin varsa teneke olan kısmı paslı olmamalı
- Tarım Bakanlığı onayı aranmalı


Bu haber 2,059 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,789 µs