En Sıcak Konular

Afganistan için İstanbul Konferansı başladı

2 Kasım 2011 10:52 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Afganistan Dışişleri Bakanı Zelmay Resul'ün eş başkanlığında gerçekleştirilen ''Afganistan İçin İstanbul Konferansı'', davetlilerin iki ülke dışişleri bakanları tarafından karşılanmasıyla başladı.

Çırağan Sarayı'nda, dışişleri bakanları seviyesinde 20 kadar ülke ve uluslararası kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen konferansın açılış konuşmaları, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai tarafından yapılacak.

Pakistan, İran, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, Çin, Rusya, Hindistan, Kazakistan, Kırgızistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Mısır, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Avustralya, Japonya, Norveç, İspanya, İsveç, Polonya, Kanada, İtalya, BM, İslam İşbirliği Teşkilatı, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, AİGK, AB, NATO, AGİT temsilcileri davetliler arasında bulunuyor.

Annesinin vefatı nedeniyle konferansa katılamayacağını açıklayan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın yerine ABD'yi, Afganistan ve Pakistan Özel Temsilcisi Marc Grossman temsil ediyor.

Afganistan'da barış, esenlik ve refahın sağlanması için bölgesel iş birliğini teşvik etmek amacıyla düzenlenen konferans vesilesiyle bölgesel güvenlik ve iş birliğinin güçlendirilmesini hedefleyen bir belgenin kabul edilerek, açıklanması öngörülüyor. Söz konusu belgenin Afganistan konusunda devrede olan çeşitli bölgesel girişim ve mekanizmalara da katkı sağlaması hedefleniyor.

GÜL'ÜN KONUŞMASI
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Afganistan'ın mücadele etmekte olduğu terörizm, aşırıcılık, uyuşturucu ve insan kaçakçılığının bir ülkenin tek başına üstesinden gelebileceği sorunlar yumağı olmadığını belirterek, ''Söz konusu sorunların kronikleşmesi, Afganistan'ın hak ettiği istikrarlı ve müreffeh geleceğine ulaşması yolundaki en büyük engeli teşkil etmektedir. Oysa Afganistan'da akan kardeş kanının durması, güvenliğin ve istikrarın tesis edilmesi, iyi yönetişimin kök salması hepimizin ortak dileğidir'' dedi.

Gül, ''Asya'nın kalbinde Güvenlik ve İşbirliği'' başlıklı ''Afganistan İçin İstanbul Konferansı''nın açılışında yaptığı konuşmada, katılımcılarla son derece anlamlı toplantıda bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bugün herkesin, Asya'nın kalbindeki konumuyla, bulunduğu bölgeyi ve ötesini derinden etkileme potansiyeline sahip olan Afganistan ile dayanışma içinde olmak amacıyla toplandığını belirterek, ''Afganistan'ın hassas geçiş süreci içinde bulunduğu bir dönemde bu masanın etrafında toplanmış dostlarının, yanında olduğunu bilmesi şüphesiz çok önemli. Bu dayanışma tablosu, Afganistan'ın halen karşı karşıya olduğu zorlukların üstesinden gelme çabalarını kuşkusuz daha da güçlendirecektir'' diye konuştu.

Abdullah Gül, herkesin bildiği gibi Afganistan'ın bugün çeşitli sorun ve risklerle karşı karşıya olduğunu ifade ederek, bu meselelerin çok boyutlu ve karmaşık bir niteliğe sahip olduğunu dile getirdi.
''Kadim bir medeniyetin evlatları olan Afgan halkı, içinde bulunduğu bu durumu hak etmemektedir'' diyen Gül, şunları kaydetti:

''Afganistan'ın mücadele etmekte olduğu terörizm, aşırıcılık, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı bir ülkenin tek başına üstesinden gelebileceği sorunlar yumağı da değildir. Söz konusu sorunların kronikleşmesi, Afganistan'ın hak ettiği istikrarlı ve müreffeh geleceğine ulaşması yolundaki en büyük engeli teşkil etmektedir. Oysa Afganistan'da akan kardeş kanının durması, güvenliğin ve istikrarın tesis edilmesi, iyi yönetişimin kök salması, hepimizin ortak dileğidir. Bu ortak dileğimizin gerçekleşmesi için Afgan kardeşlerimiz kendi payına düşeni yapmakta ve ellerinden gelen çabayı sarf etmektedir. Ancak günümüzde hiçbir ülkenin, dostları ve ortaklarının yardımı olmaksızın bu denli karmaşık sorunlarla baş etmesi mümkün değildir.''

aa

Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,702 µs