En Sıcak Konular

'Karanlıktaki Sıçan Operasyonu'

1 Kasım 2011 14:27 tsi
'Karanlıktaki Sıçan Operasyonu' Dünyanın en büyük güvenlik yazılımı şirketlerinden biri olan Symantec, ABD’de en az 48 kimyasal ve askeri tesise siber saldırı düzenlendiğini ve saldırıların kaynağının Çin’i işaret ettiğini belirtti.

Symantec, yayımladığı raporda, şirketlerden bilgi çalmayı amaçlayan saldırıların 29’u kimyasal, 19’u ise ordu için ileri teknoloji materyal üreten askeri tesisleri hedeflediğini ifade etti. Ayrıca, saldırının Fortune 100 listesindeki bazı şirketleri de hedef aldığı bilgisi verilirken, bu şirketlerin adları açıklanmadı.
Synmantec, saldırıların kaynağını takip ederek Çin’in Hebei kentindeki 20 yaşlarında bir hacker’ı tespit ettiklerini belirtti. Şirket, bu kişiyle temasa geçtiklerini ve “kiralık hacker’lık yapacak” birinin bağlantısına temin ettiklerini açıkladı.

ABD SİBER SALDIRILARI SAVAŞ NEDENİ SAYACAK

Güvenlik yazılımı şirketi, Çinli adamın söz konusu siber saldırılarda doğrudan rol alıp almadığını bilmediklerini veya bir başkası için mi çalıştığını anlayamadıklarını belirtti. Symantec, Çinli hacker’ın kod adına dayanarak bu kişiyi, “Gizli Koruluk” olarak tanımladı.

KARŞILIKLI SUÇLAMALAR

Çin ve ABD hükümetleri, geçmişte birbirlerini sanayi casusluğu yapmakla suçlamıştı. Analistler, geçmişte Çin’den kaynaklandığı belirlenen siber saldırıların, Çin ordusu veya devlet kurumları tarafından gerçekleştirilmiş ve çaldıkları bilgileri devlet kurumlarına vermiş olabileceklerini ifade etti.

SİBER-UZAY KONFERANSI LONDRA'DA BAŞLADI

ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Rogers, geçtiğimiz ay, “Çin’in internet üzerinden yaptığı saldırılarla ABD’den bilgi çalma çabalarının ‘tahammül edilemez bir noktaya’ geldiğini ve birçok devletin Pekin’i bu konuda durdurmak için harekete geçmesi gerektiğini” söyledi.

“KARANLIKTAKİ SIÇAN OPERASYONU”

ABD’li güvenlik yazılım şirketlerinden McAfee de Ağustos ayında yaptığı açıklamada, “Karanlıktaki Sıçan Operasyonu” adını verdiği beş yıllık bir siber saldırı kampanyasını ortaya çıkardığını belirtti. Şirket, operasyonun 70 hükümet, uluslararası kurumlar, şirketler ve düşünce kuruluşlarını içerdiğini ifade etti.

McAfee, Şubat ayında Çin’in ABD, Tayvan, Yunanistan ve Kazakistan’daki petrol şirketlerinden bilgi çaldığını açıklamıştı.

ÇİN’DE HACKER ORDUSU BÜYÜYOR

Çin’de bilgisayar meraklılarının sayısı her geçen gün artarken, hacker kulüplerinin ordu tarafından desteklendiği ve hacker yetiştirmekle uğraştıkları öne sürüldü. Analistler aynı zamanda, ordudan emekli sivillerin rakiplerinden bilgi çalmak isteyen şirketler tarafından işe alındığını belirtti.

Çin, 450 milyon kullanıcısıyla dünyanın en büyük internet nüfusuna sahip ülkesi. Google, geçen yıl maruz kaldığı saldırılar nedeniyle Çin’deki arama motorunu kapatmıştı.

Hürriyet



Bu haber 1,157 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,928 µs