En Sıcak Konular

'Mübarek’in mahkemesi ölene kadar sürecek'

1 Kasım 2011 09:24 tsi
Amerikan gazetesi Mısır’ın devrik lideri Hüsnü Mübarek’in sürekli ertelenen mahkemesini değerlendirdi. Gazete ‘Mısırlılar adaletin tecelli ettiğini görmek istiyor’ ifadesini kullandı.

Mısır’da yolsuzluk ve göstericileri öldürtmekten yargılanan devrik lider Hüsnü Mübarek’in mahkemesi bir kez daha ertelendi. Amerikan Gazetesi Washington Post’ta yer alan habere göre muhalifler, eski rejimin elemanlarını dağıtmakta gerekçesiz olarak yavaş davranan Askeri Konseye yüklenmeye başladı. Bir buçuk ay kadar önce bir mahkumun işkence altında öldürülmesi de ülkede eleştirilerin ve öfkenin dozunu iyice artırdı.

Amerikan Washington Post Gazetesi Mısır’ın eski başkanı Hüsnü Mübarek’in ve oğullarının Ocak Ayı gösterileri sırasında göstericilerin öldürülmesinden yargılandıkları mahkemelerinin bir kez daha ertelenmesinin ülkedeki siyasi muhalefet güçlerin moralini bozduğu ve bazılarını ‘Bu mahkeme ebediyen sürecek. Mübarek ölmeden sona ermeyecek’ türünden sözler sarfetmeye ittiği yorumu yaptı.

Gazete şöyle devam etti: ‘Eski başkan Hüsnü Mübarek’in üç ay kadar önce başlayan göstericilerin öldürülmesinden dolayı yargılandığı mahkemesi bu sefer de 28 Aralık’a ertelendi. Bu da protesto hareketlerinin liderlerinde moralsizliğe yol açtı. Çünkü onlar adaletin Mübarek, oğulları ve adalet bakanı Habib El-Adili’de tecelli ettiğini görmek istiyor.’

Eleştiriler giderek artıyor

Amerikan gazetesi sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Bu yeni erteleme bazılarını şu şekilde konuşmak zorunda bıraktı: ‘’Demek ki bu mahkemenin Mübarek vefat edene kadar ertelenmeye devam edeceği ve ancak öldüğünde sona ereceği yönündeki söylentiler doğruymuş.’’ Bu erteleme, muhalefetin orduya 25 Ocak’ta başlayan ve Mübarek’in düşmesini sağlayan devrimin üzerinden sekiz aydan fazla zaman geçmesine karşın ülkede reform için ciddi adımlar atmadığı eleştirilerinin hiddetini de artırdı.’

Haberde ayrıca Hüsnü Mübarek, iki oğlu Ala ve Cemal ile içişleri bakanı Habib El-Adili’nin sanık sandalyesinde en fazla on dakika oturduklarına ve hemen mahkemenin ertelendiğine, Mübarek’in kendisine yöneltilen suçlamada suçlu bulunursa idam cezasıyla karşı karşıya kalacağına işaret etti. Mübarek ve iki oğlu ayrıca yolsuzlukla da suçlanıyor.

Gazete iktidardaki askeri konseyin, haklı bir gerekçesi olmadığı halde ülkede 29 yıl boyunca hüküm sürmüş rejimin elemanlarının sökülmesi konusunda çok yavaş çalıştığı kanaatini taşıyan muhalefet tarafından eleştirildiğini de vurguladı.

İşkence altında ölüm

Mısır’da polis işkencesi altında yeni bir ölüm vakasının görülmesi Mısır’da öfkenin iyice tırmanmasına yol açtı. Bu olay çeşitli çevrelerden güçleri Askeri Konsey’e saldırmaya ve eski başkan Hüsnü Mübarek’in emniyet birimini dağıtmamakla suçlamaya itti.

İngiliz Guardian gazetesi bu noktaya dikkat çekerek şöyle yazmıştı: ‘Mısır’da bir mahkumun kısa bir süre önce işkence altında öldüğü haberinin yayılması öfkeyi artırdı. Aynı şekilde Askeri Konsey’in, Mübarek’in zalim emniyet birimini ki bu birim Ocak devriminin sebeplerinden biridir, dağıtmakta başarısız kaldığı yönünde suçlanmasına yol açtı.

Nedim İnsan Hakları Merkezi işkence altında ölümün, İskenderiye’de iki polis görevlisinin devrimi başlatan Halid Said’in öldürülmesine katılmalarından ötürü 7’şer yıl hapse çarptırılmalarının ardından geldiğini açıkladı. Bir buçuk ay kadar önce öldürülen 23 yaşındaki İsam Ali isimli mahkumun suçu cep telefonu kartı ile yakalanmaktı.



Bu haber 559 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,798 µs