En Sıcak Konular

Yüksek yargıda başkanlık yarışı

10 Haziran 2007 11:35 tsi
Yüksek yargıda başkanlık yarışı Tülay Tuğcu 12 Haziran'da emekli oluyor. Adaylık için resmi başvuru yapılmayan Anayasa Mahkemesi geleneğinde kulis çalışmaları büyük önem taşıyor. Başkanlık için 4 üyenin adı geçiyor

Anayasa Mahkemesi’nin tarihinde ilk kadın başkan olma sıfatını alan Başkan Tülay Tuğcu’nun görev süresi 12 Haziran tarihinde yaş haddinden doluyor. Emekli olan Tuğcu’nun yerine başkan olmak için kulisler başladı. Dört üyenin şimdiden aday oldukları belirtiliyor. Adaylık için resmi başvuru yapılmayan Anayasa Mahkemesi geleneğinde kulis çalışmaları büyük önem taşıyor. Asil üyelerden başkanlığı düşünenler, diğer üyelere şifahen adaylığını bildiriyor.

Gizli oylamada salt çoğunluk olan 6 üyenin oyunu alan aday başkan olarak seçiliyor. Başkanlık yarışının 8 yıldır başkan vekili olarak görev yapan Haşim Kılıç ile henüz 31 yaşındayken Yüce Divan’da raportör olarak göreve başlayan Fulya Kantarcıoğlu arasında geçeceği belirtiliyor. Başkanlık yarışında ayrıca üyelerden Ahmet Akyalçın ve Mehmet Erten’in adları geçiyor.

EN KIDEMLİSİ KILINÇ

Mahkeme üyelerinin çoğunluğunun Süleyman Demirel ve Ahmet Necdet Sezer döneminde göreve gelmeleri nedeniyle Kılınç’ın üyelerden 6 oy alamayacağı değerlendiriliyor. Kılınç, en son CHP’nin cumhurbaşkanlığı seçim sürecine ilişkin itirazında olumsuz görüş bildirmiş, itiraz 9’a karşı 2 oyla kabul edilmişti. 1990 yılında henüz 40 yaşındayken yüce mahkeme üyeliğine seçilen Haşim Kılıç en genç üye olma sıfatını kazanmıştı. Kılıç’ın 8 yıl daha görev süresi var.

BAŞKANLIĞIN KADIN ADAYI

Başkanlığın kadın adaylarından Fulya Kantarcıoğlu ise Anayasa Mahkeme’sinde ilk olarak henüz 31 yaşındayken raportör olarak göreve başladı. Müsteşar yardımcılığı ve HSYK üyeliği görevlerinde bulunan Kantarcıoğlu, 1995 yılında Cumhurbaşkanı tarafından Anayasa Mahkemesi Üyeliğine seçildi. Kantarcıoğlu’nun yaş haddinden emekliliğine 6 yıl var. Kantarcıoğlu seçilirse yüksek mahkemede ikinci kadın başkan dönemi başlayacak.

İKİ ADAY DAHA VAR

Başkanlığa aday olan üyelerden Ahmet Akyalçın ise 7 yıldır Anayasa Mahkemesi’nde asil üye olarak görev yapıyor. 1997 yılında Yargıtay üyeliğine seçilen Akyalçın, 58 yaşında ve 7 yıl sonra emekli olacak. Üye Mehmet Erten ise 5 yıldır Anayasa Mahkemesi’nde görev yapıyor. Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı görevinde de bulunan Erten 1997’de Yargıtay üyeliğine seçildive 7 yıl sonra yaş haddinden emekli olacak.

 

Star
 

 



Bu haber 285 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,489 µs