En Sıcak Konular

Türkiye yeraltından çalışıyor

1 Kasım 2011 08:23 tsi
Devletin tüm kurumlarıyla gerçekleştiridiği denetimlerden müthiş bir sonuç çıktı.

Kayıtdışıyla mücadele için yapılan kapsamlı denetimlerde 1 milyon kişinin kayıtdışı çalıştığı ortaya çıktı. Türkiye’de 51 bin firma da kayıtdışı kalarak adeta yeraltında çalışmış.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve SGK başta olmak üzere kamu ve özel kurumlarla sağlanan koordinasyon sayesinde kayıtdışı ekonomi ve kayıtdışı istihdamla başlatılan mücadelede olağanüstü sonuçlar elde edildi. Çalışma 2008'den buyana yürütülüyor.

Koordinasyon ve denetim

Kayıtdışılıkla mücadele eylem planı sonuçlarına göre söz konusu kayıtdışı istihdam ve kayıt ışı işyeri tespitleri SGK'nın denetimleri ve ALO 170 hattının dışında kurumlar arası koordinasyon ve çapraz denetimler sayesinde elde edildi. 7 farklı denetim modeliyle elde edilen sonuçlar şöyle:

Kimlik bildirme işe yaradı

* Vergi dairelerince düzenlenen yoklama fişlerinde adı geçen işyerlerinin SGK'da kaydı arandı. 1774 işyerinin kayıtsız olduğu, bu işyerlerinde tam 13 bin 351 kişinin kayıtdışı çalıştığı ortaya çıktı.

* Kimlik Bildirme Kanunu sayesinde de 58 bin 482 kişinin sigortasız 3 bin 640 işyerinin tescilsiz olduğu tespit edildi.

* Sağlık il müdürlükleriyle yapılan işbirliği sayesinde de kayıt dışı 63 bin 503 kişi ve 3 bin 512 işyeri yakalandı.

* Alo 170 Sosyal Güvenlik Bilgi Hattı'na gelen ihbarlar sayesinde 25 bin 857 kişi ve 2 bin 136 işyeri; SGK memurlarının denetiminde 94 bin 306 kişi ve 20 bin 329 işyeri, diğer kamu kurumlarının denetimlerinde de kayıtdışı 9 bin 184 kişi ve bin 103 işyeri belirlendi.

* Cep telefonu, telefon, su ve elektrik bağlattığı halde SGK'ya kayıt yaptırmayıp kayıtdışı kalan 18 bin 292 işyerinde de 698 bin 411 işçi tespit edildi.

Kayıtdışına af ve nakit

Programda, kayıtdışılığa yol açan çok sayıda neden sayılırken özellikle nakit kullanım ve sık yapılan afların etkisine işaret edildi. Programa göre kayıtdışılıkta şu temel nedenler etkili oluyor: Yüksek vergi ve prim oranlar, yasal yükler, yolsuzluk, işletmelerin küçük ölçekli olması, işsizlik, kamu harcamalarında israf algısı, bürokratik formaliteler, nakit kullanımının yüksekliği, denetim sisteminin yeterince etkin olmaması, kurumlar arası koordinasyon eksikliği, sıkça çıkarılan afların toplumdaki adalet duygusunu ve kamuya karşı yükümlülükleri zamanında yerine getirme duyarlılığını aşındırması.

bugün


Bu haber 719 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,032 µs