En Sıcak Konular

Rusya: İran'ı öfkelendirmeyin

10 Haziran 2007 09:16 tsi
Rusya: İran'ı öfkelendirmeyin Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran'ın tavrının gözardı edilmemesini söylüyor.

Rusya, ABD'nin Avrupa'ya bir füze savunma sistemi konuşlandırma planının; İran'ın nükleer programı konusunda çözüm sağlama girişimlerine olumsuz yansıyacağı uyarısında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Washington yönetiminin niyeti, kendilerinin ifade ettiği gibi, Amerika ve Avrupa'yı Tahran'dan gelebilecek olası bir tehdide karşı korumaksa, bu tavrın İran'ı öfkelendirebileceğini söyledi.

Lavrov ayrıca, Moskova'nın Azerbaycan'da bir radar üssünün ortak kullanımı konusundaki önerisi müzakere edilene dek, Washington'un Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne bu sistemi konuşlandırma planını askıya almasını istedi.

ABD ve Rusya'nın ilişkileri, bu sistem dolayısıyla bir süredir gergin seyrediyor.

Moskova bu sistemin Avrupa'da yeni bir silahlanma yarışı başlatabileceğini savunuyor.

ABD, eski doğu bloku üyelerine yerleştirmek istediği sistemin Moskova'yı hedef almadığını; amacının 'haydut devletler' olarak ifade ettiği ülkelerin önünü kesmek olduğunu savunuyor.

Bu ülkelerin başında İran ve Kuzey Kore geliyor.

Moskova ise bu ülkelerin elinde zaten bölgeye uzanabilecek menzilde silah olmadığını savunarak açıklamayı tatmin edici bulmuyor.

İran ise nükleer faaliyetlerini sınırlamadığı için zaten halihazırda Birleşmiş Milletler yaptırımlarına tabi durumda. Rusya'nın da aralarında bulunduğu Güvenlik Konseyi üyelerinin yakında bu yaptırımları gözden geçirmesi gerekecek.

Dün de Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan'daki bir radar üssünün Amerika Birleşik Devletleri'yle ortak füze savunma sisteminin parçası olarak kullanılmasını önerisini dile getirmişti.

Putin, böylece Amerika'nın Polonya'ya roket imha eden füzeler; Çek Cumhuriyeti'ne de radar üssü kurmasına gerek kalmayacağını belirtti.

Putin Amerikalıların füzeleri havada imha edecek savunma sistemlerini de Türkiye ya da Irak'a yerleştirebileceklerini sözlerine ekledi.

Washington, daha önce Azerbaycan'da üs önerisini değerlendireceğini açıklamış, NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer ise buraya kurulacak ve Amerika'nın karşı savunma amacıyla geliştirdiğini söylediği bir savunma sisteminin, İran ve Kuzey Kore'ye çok yakın olacağı görüşünü dile getirmişti.


Kaynak: BBC



Bu haber 396 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,040 µs