En Sıcak Konular

Bağdat Notası'na ne yanıt verilecek?

9 Haziran 2007 19:25 tsi
Bağdat Notası'na ne yanıt verilecek? Irak'ın başkenti Bağdat'da büyükelçimiz çağrılarak verilen nota bakalım Türk Dışişleri tarafından nasıl yanıtlanacak? Belki Bakan Gül bu sefer de 'müzik notası mı bu' der! Ama uzmanlar yanıtların nasıl olabileceğine ilişkin farklı bakışlar sunuyor.

Emekli Washington Büyükelçisi ve DYP Genel Başkan Yardımcısı Nüzhet Kandemir: 

Dışişleri böyle bir notayı alınca Genelkurmay Başkanlığı ile görüşür. Oradan alacağı bilgiye göre cevabı bir nota verir. Ya da Dışişleri buradaki Irak büyükelçisi çağrılıp yazılı bir nota verilir. Genelde yazılı notaya yazılı cevap verilmesi gerekir.

Hükümetimizin ne yapacağı pek belli olmuyor. Yumuşak karşılıklar veriliyor. Türkiye’nin milli menfaatlerine tehditler Irak’tan geldiği ve bu tehditlerin ortadan kaldırılması yönünde bir nota verilmesi gerekiyor.

Türkiye’nin Irak tarafına nota vermeden önce Türkiye’ye yönelik Irak’tan kaynaklanan tehditlerin ortadan kaldırılmasını isteyecek.

Irak’a odaklanmış terör odaklarının yok edilmesi ve önlemlerin tarafımıza bildirilmesini istemek gerekir. Onlar tiyatro oynuyorlar. Onlar dünyaya “Türkiye bizim topraklarımızı bombalıyor” demek istiyor.

Emekli Büyükelçi ve MHP milletvekili adayı Gündüz Aktan:

Bizde nota kelimesi normalin üzerinde önem taşıyor. İki çeşit nota var. Bunlardan birisi altı imzalanan nota. Karşı Dışişleri Bakanı’na Dışişleri Bakanı’nın yazdığıdır. Bir de imzasız üçüncü dille yazılmış olandır. Eğer Bağdat’taki Büyükelçiliği&ne veriliyorsa başlangıç çıkış saygı sözcükleridir.

Dışişleri Bakanlığı bir günde 30-40 tane nota verilmiştir. Siyasi notalar biraz daha önemlidir. Iraklılar’ın bize verdiği nota gayri ciddi bir notadır. O zaman böyle bombalanmaktan şikayetçilerse kendi sınırlarından bizim sınırımıza giren PKK’lılara engel olmalıdırlar. Irak Hükümeti, Kuzey Irak a hakim değildir. Buradan bir nota verilmiş çok önemli değildir. Kuzey Irak’a hakim olmayan bir Irak Hükümetinin fiili değer azdır.

Yabancı  basın bunu evirip çevirerek önemli bir şeymiş gibi gösterebilir. TSK oraya bir operasyon düzenleyebilir. Kimse bunu engelleyemez ABD’de dahil… Türkiye’yi yabancı basın tehdit ediyor.

TSK müdahale ettiği zaman hiç kimsenin yapacağı bir şey yok. Hiç kimse K.Irak’a müdahale yapmak ve bombalamak zorunda değil. Siz PKK’yı engelleyin. PKK’nın sığınmasına izin verirseniz Türkiye’nin meşru müdafaa hakkı doğar buna da bombalama da dahildir.

Mümtaz Soysal:

Amerika’ya Irak’tan nota aldık bundan siz sorumlusunuz diye belirtmek gerekir. Bir kukla devlete biz nota verdirtiyorlar. Buna ABD ile doğrudan doğruya yanıt vermek gerekir.

Bunların yazılı ya da sözlü olarak verilmesi gerekir. Doğrudan doğruya Irak’tan böyle bir nota aldığımız belirtilmelidir. Yabancı basına buna dayanarak yapacağı yorumları göz önünde tutmamak gerekir.

hürriyet



Bu haber 348 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,267 µs