En Sıcak Konular

Kitlesel refleks kafaları karıştırdı

9 Haziran 2007 14:17 tsi
Kitlesel refleks kafaları karıştırdı Genelkurmay'ın bildiride terör olaylarına karşı halkı "kitlesel reflekse" davet eden maddesi, gazete köşe yazarlarınca soğuk karşılandı. Bazı yazarlar ise bu maddeye tam destek verdi. Karşı çıkan yazarlar "bölücülüğe, iç savaşa yol açar" uyarısında b

Hürriyet Gazetesi başyazarı Oktay Ekşi dün "Dikkatli olalım..." başlıklı yazısında, bildirideki refleksin Türkiye'de bölücülüğe yol açacağını iddia etti. Maksat protesto eylemi ise şehit cenazelerinde on binlerce insanın meydanları, caddeleri doldurarak zaten protestoda bulunmakta olduğunu hatırlatan Ekşi, bildiriyi yazanlara şöyle seslendi:

"Bunlara ilave daha ne yapılabilir? O nedenle soruyoruz. Açıklamadaki sözler bir "Kalkın ey ehl-i vatan!" çağrısı mı? Öyle bir çağrının ne gibi felaketlere yol açabileceğini -örneğin bunca yıl barış içinde yaşayan insanlarımızı hızla bölüp birbirine düşman edeceğini- bu satırları yazan veya yayımlatan her kim ise bilmiyor mu? Genelkurmay sitesine o bildiriyi koyanlar veya koyduranlar, bu sözlerin onlardan beklenen görevin neresine uygun olduğunu da bu akşamki sitelerinde açıklamazlar mı?"

Mehmet Y. Yılmaz da "Muhtıra bu kez Türk milletine!" başlıklı yazısında kitlesel refleks talebine şu ifadelerle karşı çıktı: "Bu maddenin o açıklamaya neden koyulduğunu anlamam zor. Türkiye'de halkın çoğunluğu, ırkçı ve bölücü teröre destek mi veriyor ki Genelkurmay, Türk milletini terör olaylarına karşı kitlesel karşı koyma refleksi göstermeye davet ediyor? Bunun tam tersi olduğunu biliyoruz. Şehit cenazelerinin kaldırıldığı kentlerde, kasabalarda terörün kitlesel olarak lanetlendiğini görüyoruz. Genelkurmay'ın bu "talebine" açıklık getirmesi gerektiğine inanıyorum: Türk halkı "kitlesel olarak" ne yapsın? Ne yapmalıyız ki, Genelkurmay, ırkçı ve bölücü teröre karşı "kitlesel refleks gösterdiğimizi" anlayabilsin?" Genelkurmayın gece yarısı bildirisiyle halkı tribünden sahaya davet ettiğini yazan Enis Berberoğlu ise teröre karşı diye yapılacak cumhuriyet mitingi benzeri mitinglerin hükümet protestosuna dönüşeceğini yazdı.

Sabah Gazetesi'nden Ergun Babahan "Bildiri siyaseti" başlıklı yazısında Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinin Türkiye'de günlük siyasetin aktif katılımcılarından biri haline geldiği eleştirisinde bulundu. Bildirinin bölücülük yaptığını ileri süren Babahan şunları yazdı:

"Önceki gece yarısı siteye konulan bildiri bir öncekinden farklı olarak toplumun bir kesimini doğrudan hedef alan, dışlayan, daha ötesi "öteki" ilan eden bir ton taşımaktaydı.

Halkı kitlesel eylem yapmaya çağıran bildiri ne yazık ki, insanları "ulus devletten yana" ve "ulus devlete karşı" diye bölme tehlikesi taşımaktadır... İnternete konulan bildiri özgür fikri kısıtlayıcı bir nitelik içermektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri sadece kendisiyle aynı fikirde olanların değil, tüm ulusun ordusudur. O nedenle toplum içinde ayrım yaratacak bildirilerden kaçınmaya dikkat etmesinde büyük önem vardır."

Milliyet Gazetesi'nde Hasan Cemal "Kurt kapanı!" başlıklı yazısında genelkurmay bildirisi sonrasına denk gelen İşçi Partisi'nin mitingini eleştirdi. Cemal yazısında şunları kaydetti: "PKK'nın her terör darbesi, ülkede milliyetçi-ulusalcı dalgayı körüklerken, Türkiye'yi bir cehennem çukuruna yuvarlayabilecek Türk-Kürt çatışmasına zemin hazırlıyor. PKK'nın her terör darbesi, Türkiye'nin ikinci sınıf demokrasi ile yetinmesini isteyenlerin, birinci sınıf demokrasi ile Türkiye'nin bölüneceğine, İslamileşeceğine inananların değirmenine su taşıyor... Genelkurmay, teröre karşı kitlesel eylem istiyor. Diyarbakır ve Şırnak'ta gösteriye hazırlanan İşçi Partisi, anlaşılan, yangın çıkarmanın peşinde... Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, Kuzey Irak için siyasal direktif diye bastırmaya devam ediyor. Hükümet ise tam siper!"

Ali Bayramoğlu Yeni Şafak'taki köşesinde Genelkurmay'ın açıklamasıyla tüm yasal imkânlarını aştığını, kendisini yasama ve yürütme gücü yerine koyduğunu, "ulusa siyasi çağrı" yaptığını yazdı. Bayramoğlu Genelkurmay'ın hükümet üzerinde yürüttüğü taktiği ve bildirideki "kitlesel refleksi" şöyle yorumladı: "Güvenlik bölgesi ilanı, sınır kapatma, sınıra yığınak gibi adımlarla fiili durumlar yaratarak siyasi kararları almaktadır. Kamuoyuyla kurulan doğrudan ilişki üzerinden siyasi iktidarı devre dışı bırakmakta, kendisini asli yönetici ilan etmektedir. Her bir adımın diğerini takip etmesi suretiyle, kamuoyuna, hükümete, siyasete ve bölgeye yönelik bir psikolojik harekat yürütülmektedir... Bilin ki "çatışmaya davet niteliği taşıyan bu çağrı ve bu oyun son derece tehlikeli"dir... Sadece militer demokrasiye kapı açmaz, aynı zamanda, ülkeyi şiddet dolu ve kontrol edilmez bir durumun, iç çatışmanın, linçlerin içine sürükler."

Bildiriye destek verenler

24 Mayıs 2007 tarihli köşe yazısında emekli jandarma genel komutanı orgeneral ve Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Şener Eruygur'un terör karşıtı miting düzenlemesi talebine yer veren Güneri Cıvaoğlu dün bu yazıyı yeniden köşesine koydu. Ardında da "Önceki gece yarısı Genelkurmay'ın internet sitesinde "teröre karşı Türk milletinin tepki koyması" çağrısı yer aldı. Bu çağrıya yürekten katılıyorum." diyerek bildiriye destek verdi.

Hürriyet Yazarı Ertuğrul Özkök ise "Bütün kalbimizle arkanızdayız Paşam" diyerek kitlesel reflekse arka çıktı. Özkök yazısında şunları dile getirdi: " Genelkurmay, internet sitesine bir bildiri daha koyuyor. Bildirinin iki cümlelik özeti şu: "Ey halkım, meydanlara çık ve terörü lanetle. Teröre karşı mücadeleye sen de katıl." Ben de bu çağrıya, kendi payıma şu cümleyle destek veriyorum: "Topyekûn arkanızdayız Paşam."... Paşam, emin olunuz ki hepimiz bütün yüreğimizle arkanızdayız. Size bunları, en samimi, en vatansever hislerimle yazıyorum. Biz bütün kalbimizle, sessizliğimizle, itirazsızlığımızla arkanızdayız. Yeter ki, mayınlı alçaklara karşı verilen mücadeleye siyaset bulaştırılmasın..." 

Derleme: Zaman



Bu haber 361 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,969 µs