En Sıcak Konular

43 gün kala: Sandıktan ne çıkacak?

9 Haziran 2007 13:35 tsi
43 gün kala: Sandıktan ne çıkacak? Hala 22 Temmuz sandığından çıkacak sonuçları etkileyebilecek çok sayıda parametre varlığını koruyor. Yani zaman az kalsa da, ‘aşağı yukarı’ tahmin yapmak bile riskli. Ancak bugünden bakınca seçmenin nereye koştuğuna ilişkin emareler de yok değ

Merkez sağ birleşme hayali akamete uğramasa, 22 Temmuz seçimlerinde TBMM’ye girecek siyasi parti sayısını, 4’lü bir sacayağına oturtuyordu.

Yanlı olduğu çok aşikar bazı anketler dışında genel temayül, AKP, CHP, MHP ve DP’nin yeni dönemde siyasi sahnenin ana aktörleri olacağını işaret ediyordu. Bunlara ek olarak, bağımsız vekillerle Meclis’e gelecek DTP’nin de 20 sayısını aşarak grup kurma ihtimalini sabitliyordu.

Dört veya beş partinin TBMM’de yer alması kadar, kaç sandalyenin parti başına düşeceği de önemli. Hatta belki daha önemli. Fakat ANAP-DYP birleş(eme)mesinin Ankara’ya yansıma daha farklı olacak.

ANAP zaten artık yok.  DP (DYP)’nin de barajı aşıp aşmayacağı tartışmalı. Bir çok anket Ağar’ı tam sınırda gösteriyor. Merkez sağ da yaşanan bu kırılmadan “artacak” oyların, diğer partilere hiç yansımadığı varsayılsa bile, TBMM’deki sandalye sayısı değişecek. 

3 başka 4 başka!

Şimdi tamamen afaki bir “demo”, modelleme yapalım… Diyelim ki AKP %28, CHP %20, MHP %16, DP % 11 oy alarak TBMM’ye girdi. Bu halde milletvekili dağılımı-yaklaşık olarak-şöyle oluyor; AKP 234, CHP 133, MHP 109, DP 74.

Şimdi DP’yi barajı aşamamış, diğer partileri de aynı oy oranlarını almış olarak kabul edip sandalye dağılımına-tahmini olarak-bakalım; AKP 263, CHP 157, MHP 130.

Yani bir partinin eksilmesi hali TBMM kompozisyonunu oldukça değiştiriyor. Elbette iktidar ve koalisyon olasılıklarını da.

Bugün için DP’nin barajı aşıp aşamayacağına ilişkin kanaat oluşturmak zor. ANAP’ın bu bağlamdaki tavrı da önemli. Erkan Mumcu’nun önce “DP’yi seçimlerde destekleyeceğiz”, sonra da Genel Merkez’den resmi olarak “henüz karar vermedik” açıklamaları zaman ihtiyaç olduğunu gösteriyor.

Kuşkusuz birkliğin kurulamamış olması, birleşmeden umulan “artı” oyların çekilmesini sağlayabileceği gibi, iki partinin tabanında hissedilen hayal kırıklığı da “eksi” olarak sandığa yansıyabilir.

Bugünden bakarak genel bir değerlendirme yapılırsa, bir çok internet haber kaynağı ve “bilimselliği ile tarafsızlığı” hep tartışma konusu olacak kamuoyu anketleri, ortalama olarak şu skalada sonuç gösteriyorlar.

AKP % 26-33, CHP % 17-25, MHP %15-19, DP % 8-12, GP %5-11, SP % 2-6. Görülüyor ki, hala her parti için geniş aralıklı bir tahmin yelpazesi mevcut. Bu aslında başta söylediğimiz, seçmen kararlarını etkileyecek parametrelerin henüz geri çekilmediğini gösteriyor.

Buna mukabil sabit görünen veriler de var. Oy oranları bir kenara, partilerin sıralaması ve barajı aşmasına kesin gözüyle bakılan partiler pozisyonu uzun süredir değişmiyor. Tüm bunlara bakarak son söz ne olabilir? Evet seçimlere az süre kaldı ama hala erken!

 

 



Bu haber 854 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,461 µs