En Sıcak Konular

Dünya nüfusu 7 milyar oluyor

26 Ekim 2011 19:37 tsi
Hızla artan dünya nüfusu 7 milyar sınırına dayandı. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'nun açıkladığı raporlara göre, 5 gün sonra dünya nüfusu 7 milyara ulaşacak.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA)'nun her yıl yayınladığı Dünya Nüfusunun Durumu Raporu'nun, bugün yayınlanan 2011 kopyasında, beş gün sonra 7 milyara ulaşacak dünyamızda karşılaşılan eşitsizlikler, ekonomik gerileme ve kirlenen çevreye rağmen sağlıklı bir gelecek, refah içinde bir hayat sürdürebilmek için ne yapılması gerektiğinin cevabı aranıyor.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-UNFPA İcra Direktörü Dr. Babatunde Osotimehin, raporun '7 Milyarlık Dünyamızda İnsanlar ve Olanaklar' başlığını taşıyan önsözünde, "Planlama ve insanlara yapacağımız yatırımlarla onların sadece kendileri için değil küresel seçimler de yapabilmelerine olanak sağlayabilirsek; 7 milyarlık dünyamızı yaşanabilir şehirlere dönüştürüp, ekonomileri harekete geçirecek işgücünü ve toplumlarını refaha ulaştırabilecek gençleri de desteklemiş oluruz." görüşünü dile getirdi.

UNFPA'in raporu, dünyadaki rekor düzeydeki nüfus artışının insanlık açısından bazı başarılar içerdiğine de dikkat çekerek, insanların artık daha uzun bir ömür sürdürdüklerine ve çocukların daha fazla oranda hayatta kalmayı başardıklarına vurgu yapıyor. Ancak herkesin bu başarılardan eşit bir biçimde yararlanamadığı kaydedilen raporda, ülkeler arasında ve hatta ülkelerin içinde dahi eşitsizliklerin sürdüğü belirtiliyor. Bu eşitsizliklerin aynı zamanda haklar ve olanaklar anlamında erkek ve kadınlar, kız ve erkek çocuklar arasında da bulunduğu kaydedilen raporda, eşitsizliği daha kötü bir duruma getirme ve güçlendirme yerine eşitliği teşvik eden kalkınma yolunu çizmenin önceden olmadığı kadar daha fazla önem taşıdığı ifade ediliyor.

UNFPA İcra Direktörü Dr. Osotimehin, 7 milyarın bir dönüm noktası olduğunu belirterek, "Bugünü, karşılaştığımız güçlükleri yenmede bir fırsat olarak görüp harekete geçme zamanı. Sağlığa ve gençlerimize yatırım yapmamız gerekiyor, bu da bize yeni nesiller için muazzam bir ekonomik büyüme ve kalkınma olarak geri dönecek." dedi.

Dr. Osotimehin, 1994 yılında Kahire'de yapılan Uluslararası Nüfus ve Kalkınma Konferansı'nda kabul edilen 'bireylerin çocuk sahibi olup olmamaya ve ne zaman çocuk sahibi olacağına karar verme hakkı'nın insanların gelecekleri için en iyi rehber olduğunu kaydetti.

cihan








Bu haber 663 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,546 µs