En Sıcak Konular

Suriye’de genel grev!

26 Ekim 2011 15:35 tsi
Suriye Ulusal Konseyi dün yayınladığı bir bildiriyle bugünü genel grev günü ilan etti. Suriye Devrimi Genel Kurulu sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre grev Der’a Kenti’nde yüzde yüz başarıya ulaştı.

Suriye’de rejimin katliamlarına dur demek için devrimciler genel greve gitme kararı aldı. Yarın Arap Birliği’nden bir heyetin, rejim ve muhalefet arasında diyalog arayışı gayesiyle Suriye’ye gelecek olmasını Suriye Rejimi’ne meşruluk kazandırılması olarak nitelendiren devrimciler, rejimle göstericileri katlettiği müddetçe asla masaya oturmayacaklarını vurguladı. Öte yandan Der’a Kenti’nden gelen haberlere göre Baas güçleri genel grev dolayısıyla şehri tamamen kuşattı, halkı dükkanlarını açmadıkları takdirde yakmakla tehdit ediyor.

Suriye muhalefetinin büyük kısmını kapsayan Suriye Ulusal Konseyi, Şam’ın Arap dışişleri bakanları heyetini ağırlamaya hazırlandığı sırada, Suriye’nin her yerinde genel grev çağrısında bulundu.

Konsey tarafından dün yayınlanan bildiride şöyle dendi: ‘Konsey, önümüzdeki Çarşamba gününü (bugün) genel grev günü ilan ederek Suriye’nin tüm illeri, şehirleri ve köylerindeki halkı Der’a, Humus ve Dir Ez-Zur’daki kardeşlerine katılmaya çağırmaktadır.’

Bildiride böyle bir greve gidilmesinin gerekçesi olarak rejimin, protestoculara karşı kullandığı acımasız yöntemler gösterilerek bu grevin daha büyük ve kapsamlı grevlerin başlangıcı olacağı ve sonunda büyük Suriye Halkı’nın kendi kuvvetiyle rejimi düşürebilmeye güç yetirebileceği sivil bir isyana varacağı vurgulandı.

Konsey ayrıca göstericilere karşı askeri hamlesini sürdürdüğü müddetçe rejimle her türlü diyalogu reddederek sivillerin korunması için Arap ve uluslararası müdahale talep etti.

Konseyin bildirisi, Arap Birliği’nden Katar başkanlığında bir heyetin muhalefet ve Beşşar hükümeti arasında diyalog imkanını araştırmak üzere Suriye’ye gelmesinden bir gün önce yayınlandı.

Zira Suriye içinden bir grup muhalif, hükümetle gerçek anlamda diyalog imkanının hala mevcut olduğunu açıklamış ve Arap Birliği’ni yardım eli uzatmaya çağırmıştı.

Der’a kenti tamamen kuşatıldı

Diğer taraftan Suriye Devrimi Genel Kurulu sözcüsü Ali Hasan bugün yaptığı açıklamalarda Baas güçlerinin Hama Şehri’ni dört bir yanından kuşattığını söyledi.

Askeri takviyelerin iyice yoğunlaştırıldığını ifade eden Ali Hasan genel grevin Der’a Kenti’nde yüzde yüz oranında başarıya ulaştığını ve giderek Şam’ın, Humus’un ve Hama’nın köylerine, başkent Şam’ın tüm bölgelerine yayılacağını vurguladı.

Sözcü Der’a’da cep telefonlarının kesintiye uğradığına, şehirde genel grev nedeniyle geniş çaplı tutuklamalar olduğuna işaret etti. Ardından Baas güçlerinin dükkan sahiplerini dükkanlarını açmadıkları takdirde dükkanları yakmak ve kendilerini tutuklamakla tehdit ettiğini belirtti.

Sözcü, Arap Birliği heyetinin diyalog görüşmeleri için ülkeye gelmesini ise Suriye Rejimi’ne meşruluk kazandırılması olarak nitelendirerek şöyle dedi: ‘Yarın okul öğrencileri ve memurlar işten ve okuldan ilişiklerinin kesilmesi ve tutuklanma tehditleri altında Suriye Rejimi tarafından zorla yürüyüşe çıkarılacak. Arap Birliği heyeti de bu yol üzerinden yürüyecek.’ 

Bu haber 705 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,244 µs