En Sıcak Konular

Şahdeniz-2 Türkiye'nin prestijini artıracak

26 Ekim 2011 14:09 tsi
Şahdeniz-2 Türkiye'nin prestijini artıracak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Azerbaycan'la imzalanan Şahdeniz-2 anlaşmasının Türkiye'nin uluslararası platformdaki güçlerini artırıp, prestij sağlayacağını söyledi.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ)'nin Erzincan Kompresör İstasyonu temel atma töreni öncesinde basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bakan Yıldız, Azerbaycan ile Şahdeniz 2 projesi kapsamında Azerbaycan'dan gaz alımını ve iletimini öngören anlaşmanın dün (25 Ekim 2011) imzalandığını söyledi. Bu anlaşmanın Türkiye'nin uluslararası platformdaki güçlerini daha da sağlamlaştırıp, prestij sağlayacağına işaret eden Yıldız, Şahdeniz 2'nin bundan sonra çıkartılabilecek gazların da aktarılabilmesiyle alakalı önemli bir anlaşma olduğunu vurguladı.

Enerji Bakanı Yıldız, "Dün 6 büyük anlaşma imzalandı, enerji sektöründe. Bunlardan bir tanesi hükümetlerarası anlaşma. Biz bunu TBMM Genel Kurulunun onayına sunacağız. Bu anlaşma; Nabucco gibi, ITGI gibi, TAP gibi Avrupa'daki doğalgaz arz güvenliğini sağlamakta projelendirilmiş birçok grubun işlerini görebilecek bir anlaşmadır." dedi.

Şahdeniz 2 projesinin geliştirilmesiyle ve yatırım kararıyla ilgili bir engel kalmadığını aktaran Yıldız, Türkiye'nin Şahdeniz 2 gazının mutlaka batıya aktarılmasıyla alakalı iradesini ortaya koyduğunu dile getirdi. 2018'den sonra 6 milyar metreküpü Türkiye'de, 10 milyar metreküpünü de batıda kullanılmak üzere bu yatırımın önünde bir engel kalmadığını aktaran Enerji Bakanı, artık mazeretler olursa bunun Türkiye'den kaynaklanmış olmayacağını kaydetti. Yıldız, 2017'nin sonu 2018'in başında hizmet vermeye başlayacak Şahdeniz-2'nin hem Türkiye'nin hem de Avrupa'nın doğalgaz ihtiyacını karşılamak açısından önemli olacağını dile getirdi.

Van'daki depremle ilgili de açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, bölgede dağıtım şebekelerinin zarar görmediğini, fakat dağıtım bölgelerinde bazı direk ve trafoların yıkıldığını söyledi. Bugün itibariyle Van'da enerjiyle ilgili bir sıkıntının bulunmadığını vurgulayan Yıldız, hastaneler, güvenlik birimleri, silahlı kuvvetlerin bulunduğu yerler öncelikli olmak üzere elektrik verildiğini, yıkılan binalara, caddelere ve sokaklara ise enerji vermediklerini kaydetti. Bakan Yıldız, bölgeye günlük fakir-zengin ayrımı yapmaksızın 150-200 kamyon kömür verildiğini bildirdi.

Bakan Yıldız açıklamasının ardından BOTAŞ tarafından Dünya Bankası kredisiyle gerçekleştirilecek olan Erzincan Kompresör İstasyonunun temel atma törenine katıldı. Törene Ankara Swiss Otel'den canlı bağlanan Yıldız ile BOTAŞ Genel Müdürü Fazıl Şenel ve işin yüklenici firması İspanyol Tecnicas Reunidas firmasının yöneticileri, Erzincan'da bulunan yetkililerle eş zamanlı olarak butona basıp tesisin temelini attı.

Cihan



Bu haber 868 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,511 µs