En Sıcak Konular

RTÜK o deprem yorumları için harekete geçti!

26 Ekim 2011 13:51 tsi
Van'da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından televizyon ekranlarında yapılan yorumlar, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) takibine alındı.

Milliyet'in haberine göre RTÜK, ATV'de yayın yapan Müge Anlı ile Habertürk kanalı sunucusu Duygu Canbaş'ın depremi, Van halkının etnik kimliği ve son yaşanan terör olaylarıyla ilişkilendirmesinden sonra harekete geçti.

Her iki kanalın ilgili programları uzmanlarca incelendi. Sunucuların daha sonra 'yanlış anlaşıldıkları' yönünde yaptıkları açıklamaları da dikkate alınarak bir rapor hazırlandı. Hazırlanan rapor, önümüzdeki günlerde Üst Kurul toplantısında değerlendirmeye alınacak.

Deprem'den hemen sonra canlı yayına başlayan Habertürk Televizyonu sunucusu Duygu Canbaş, "Her ne kadar Van'da olsa da acımız büyük" demişti.

Canbaş'ın gafının ardından önceki gün de ATV ekranlarında yayınlanan Tatlı Sert programında Van'daki depremi değerlendiren Müge Anlı çok tepki çeken bir yorum yaptı.

Anlı, "Her fırsatta küçücük çocuklar tarafından taş attırılan polisler, olay yerine gelip ilk müdahale edenlerdi. Onlara taş atanların da elleri kırılsın. Canımız istediğinde kuş avlar gibi taş atıyoruz. Dağlarda vuruyoruz. Sonra bir şey olunca da asker gelsin, polis gelsin diyoruz. Kuş avlar gibi avlamayalım bunları. O kadar kolay değil. Herkes haddini bilecek..." dedi.

Anlı ve Canbaş'ın Van halkının etnik kimliğini öne çıkartacak şekildeki yorumları RTÜK Kanunu'nun, "Yayınlar, ırk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz." şeklindeki yayın ilkesi kapsamında değerlendirilecek.

Bu madde, RTÜK Kanunu'nda, uyarı cezası işletilmeden, yayıncı kuruluşlara direkt olarak idari para cezası verilmesini gerektiren maddeler arasında yer alıyor.

Bu arada, ATV ekibinden kameraman Hakan Gülte, çekim yapmak için gittiği Van'da şiddet gördüğünü açıkladı. Yaşadıklarını Twitter'dan paylaşan Gülte, "Teşekkürler Müge Anlı. Acının ve ölümün dini, dili, ırkı ve etnik kökeni yoktur. Sonunda yayın yaptığımız yerden kovulduk, taciz edildik ve küfür yedik. Artık burada görev yapmanın imkânı kalmadı." dedi.

Milliyet

Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,587 µs