En Sıcak Konular

'Yardımlardan diplomatik beklenti olmasın'

26 Ekim 2011 13:26 tsi
İsrail'in eski Ankara Maslahatgüzarı Alon Liel, Türkiye'ye yapılacak deprem yardımının diplomatik ilişkilere katkı sağlamayacağını savundu.

Yedioth Ahronoth gazetesine konuşan Liel, daha önce İsrail'deki Karmel yangınında Türkiye'nin söndürme uçaklarıyla destek verdiğini hatırlattı ve, "Bu olaydan da diplomatik beklentilerimiz olmamalı." dedi.

Türkiye'nin prefabrik konut yardımını kabul edebileceğini duyurmasının ardından, İsrail'in bugün askeri bir uçakla yardım göndermesi bekleniyor. Yardım etmek isteyenlerin, "Üzerinde Davut yıldızı olan konutlar Türkleri rahatsız eder mi?" şeklinde soru yağmuruna tutulduğunu belirten Liel, şöyle devam ettti: "Bir dakika. Bunu Van ili için yapıyoruz. Yardım ederken, bir gözümüz de Ankara'da olmamalı. Felaket sonrası yardım teklifinde bulunmak, devletler arasındaki diplomatik ilişkileri değiştirmez. Karmel yangını sırasında özür konusunda hâlâ görüşmeler devam ediyordu fakat Türkiye'nin yardımı buna katkı sağlamadı. Şimdi ise ilişkiler ikinci katip seviyesinde." Liel, Rumlarla İsrail'in ortak askeri tatbikat yaptığı haberlerinin de Türklere kırmızı bayrak sallamak gibi olduğunu ekledi.

Bu aşamada, diplomatik tuşlara basmak yerine insani yardım seviyesinde kalmanın daha iyi olacağını söyleyen Alon Liel, "Şu anda on binlerce insan bir sonraki gece için başlarını sokacak yere ihtiyaç duyuyor. Kış yaklaşıyor, orada hava soğuk. Yüzlerce konut göndersek bile bunu Türk halkının takdirine bırakmalıyız. Ertesi günü Türk rejimine gidip, yardımın faturasını diplomatik olarak kesmemeliyiz." ifadelerini kullandı.

17 Ağustos depremi sırasında İsrail'inAnkaraBüyükelçisi olarak görev yapan Uri Bar-Ner de insani jestlerle diplomatik meselelerin ayrılması gerektiğini vurguladı. Bar-Ner, "Yardım, Türk kamuoyunda değişikliği sağlayabilir ama diplomatik alanda boşu boşuna umutlanmamalıyız." dedi.

cihan

 

Bu haber 690 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,517 µs