En Sıcak Konular

Kur'an-ı Kerim Gürcüce'ye çevrildi

26 Ekim 2011 12:17 tsi
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde mezun olan Gürcü Aziz Mikelatze, Yüce Kitabımız Kur’ân-ı Kerim’i Gürcüce’ye çevirdi. Gürcistan’da bundan önce iki sefer Kur’ân’ın, Gürcüce’ye çevrildiğini hatırlat

Gürcistan’da Müslümanların eğitilmesi gerektiği konusu çok büyük bir önem arz ediyor. Gürcistan’daki insanların, nüfus kağıtlarında din hanesinin olmaması sorun olarak görülüyor. Din hanesi olmaması ve nüfusun da net olmamasından dolayı, ülkede ne kadar Müslüman olduğu bilinmiyor. Tahminler üzerinden ülkenin 4,5 milyon nüfusu olduğu ifade edilirken, Müslümanların sayısının da bir milyon olduğu söyleniyor. Ama bu rakamlar bir resmiyet ifade etmiyor. Rakamlar bir resmiyet ifade etmediği için de Müslümanların herhangi bir taleplerinde sorunlar yaşanıyor.

MÜSLÜMANLAR ANAYASA’DA TANINDI

Gürcistan’daki Müslümanların haklarını talep etmesi konusunda ise son zamanlarda önemli bir gelişme yaşandı. Önceden herhangi bir konuda İslâmî olarak bir çalışma yapılması için Azerbaycan’da bulunan Şeyhulislam’dan izin almak zorunda kalan Müslümanlar, şimdilerde ise Gürcistan’ın kendi Diyanet İşleri Başkanlığı gibi bir kurum kurdu. Müslümanlar ayrıca anayasa da yapılan değişiklikle şu anda Hıristiyanların yararlandığı hakların hepsinden diğer azınlıklar gibi yararlanma hakkına sahip oldular. Bu gelişmeler yeni yaşandığı için Müslümanlar henüz bu haklarını tam kullanmaya başlamadı.MÜSLÜMANLAR

KENDİLERİNİ İFADE ETMEYE BAŞLADI

Ülkedeki güzel gelişmelerden birisi ise görüştüğümüz kişilerden elde edilen bilgilere göre, Sovyetlerden ayrıldıktan sonra ilk başlarda Müslümanların kendilerini ifade edememesi duygusunu yenmesi görülüyor. Müslüman olduklarını artık ifade eden insanlar için şu anda İslâm’ın ne olduğunun öğretilmesi gerekiyor. Ülkede kamu işinde çalışan bir işçi, aylık yaklaşık olarak bin lira maaş alıyor. Ülkenin güvenli olması da güzel bir gelişme olarak görülüyor.

Gürcistan İlahiyatçılar Birliği ülkede İslâmî çalışmalardan yapan derneklerden birisi. Acara bölgesinde faaliyet gösteren derneğin kurucusu Aziz Mikelatze, derneklerinin 20 kişilik bir kurum olduğunu ve bu yıl şubat ayında kurulduğunu söyledi. Dernek olarak, kitap ve cd gibi yayın faaliyetleri yaptıklarını ifade eden Mikelatze, kitapları Türkiye’de basıp, Gürcistan’a getirdiklerini belirtti. Kitapları dernek tarafından Gürcistan’a getirildikleri için bir sıkıntıyla karşılaşmadığını kaydeden Mikelatze, kişi olarak Gürcistan’a dini kitap sokulmak istendiğinde problem yaşandığını belirtti.

Öğrenci faaliyetleri yaptıklarını belirten Aziz Mikelatze, ayrıca Batum’daki yerel bir TV kanalında, haftada 3 gün, “Her şey İslâm hakkında” isimli bir program yaptıklarını söyledi. Aziz Mikelatze ayrıca Tiflis’te üniversitede, “Gürcü dediğin Hıristiyan olur” düşüncesinin doğru olmadığı yönünde bir konferans tertiplediklerini ifade etti.

Türkiye Dostluk Derneği’nde de görevi olan Mikelatze, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu olduğunu söyledi. Türkiye Dostluk Derneği bünyesinde Kur’ân-ı Kerim’i, Gürcüce’ye tercüme ettiğini ifade eden Aziz Mikelatze, Kur’ân’ın önümüzdeki günlerde basılarak, Gürcülere dağıtılacağını kaydetti. Mikelatze, ilk defa Kur’ân’ı, Gürcüce’ye bir Müslümanın tercüme ettiğini, bundan önce çeşitli zamanlarda iki defa Kur’ân tercümesi olduğunu ama bu tercümelerin Hıristiyanlar tarafından yapıldığını ve içinde hatalar olduğunu vurguladı.

BATUM’DA DA BİR CAMİ BULUNUYOR

Batum’da da Tiflis gibi merkezinde bir cami bulunuyor. Batum’da Müslümanların domuz eti konusunda hassasiyet sahibi olması nedeniyle domuz eti satmayan kasap bulunuyor. Kasaplarda domuz eti satılmadığı gibi helal şartlarda kesilen etler satılıyor. Batum’da yayın faaliyetleri ve TV programları ile de İslâmî çalışmalar yapılabiliyor. Batum’daki camii de 20-30 kadar öğrenci Kur’ân dersi alıyor.

SENKATZE: MÜFTÜLÜK ARTIK DEVLETİN BİR KURUMUDUR

Gürcistan Müftü Yardımcısı Bedri Senkatze, Gürcistan’da toplam 250 cami olduğunu söyledi. Acara bölgesinde 120 camii olduğunu ifade eden Senkatze, bazı camilerin ise maalesef henüz cemaati olmadığı için açık olmadığını kaydetti. Acara’da 220’den fazla köy olduğuna değinen Senkatze, hemen hemen bütün köylerde camilerin açık olduğunu söyledi. Şu anda müftülükte resmi olarak Gürcistan genelinde 220, Acara’da ise 130 imam olduğunu belirtti.

Anayasa’da İslâm dininin resmi olarak yeni tanındığını hatırlatan Müftü Yardımcısı Senkatze, müftülüğün devletin bir kurumu olduğunu ve şu anda sadece müftü ve yardımcısı olarak kendisinin devletten maaş aldığını belirtti. İmamlara da ilerde maaş verilmesinin düşünüldüğünün altını çizen Senkatze; "Köylerde imamlık yapan kişileri genel olarak o köyde oturan kişilerden tercih ediyoruz. İmamlar köylerde Kur’ân öğretiyorlar. 5 vakit namaz kıldırıyorlar. Camiler de Kur’ân öğrenmek isteyenler, hocaya giderek, öğrenebiliyor. Köyler genelde 60 ve 200 hane olarak değişiyor. Ortalama bir köyde 30 öğrenci Kur’ân eğitimi alıyor. Genelde yaz aylarında 80 kişi oluyor” dedi.

İNSANLAR İSLÂMİYETE MEYİLLİ

Gürcistan’da insanların Sovyetlerden çıktığından dolayı İslâm’ı unuttuğunu ifade eden Bedri Senkatze, ülkede eski geleneklere göre ibadet yapanlar da olduğunu söyledi. İnsanların yeni yeni İslâm’ı öğrenmeye başladığını ifade eden Senkatze, “İmamların çalışmaları bu aşamada çok önemli. Kadro az olduğu için bütün yerlere imam gönderemiyoruz. İnsanların genelde İslamiyet’e meyili var” diye konuştu. Senkatze, Sovyetlerden sonra eski camilerin açılması kadar, bir o kadar da yeni camilerin yapıldığını söyledi. Senkatze, insanların talepleri olduğu için camilerin açıldığını söyledi.

2. KÖSALI İSLÂM MEDRESESİ İSLAMİ EĞİTİM VERİYOR

Gürcistan’daki güzel faaliyetlerinin birisini de 2. Kösalı İslâm Medresesi gerçekleştiriyor. Azerbaycan Bakü Gençlik Fondu’nun Gürcistan Borçalı bölgesinde 10 yıl önce kurduğu medresede, ülkede yaşayan Azeri Türklerine ve Gürcülere İslâmî eğitim veriliyor. Medrese Müdürü Eşref Tandoğan, yaptığı açıklamada, 2000 yılında medreseyi kurduklarını söyledi.

Tandoğan; "Kur’ân-ı Kerim, ibadet, siyer, ahlak gibi İslâmî ilimler medresemizde orta mektep seviyesinde tahsil ediliyor. Kitaplar Azeri Türkçesine ve Gürcüce’ye çevrildi, öğrenciler bu şekilde eğitim alıyorlar. Üniversiteye gidecek olan öğrencilere matematik, İngilizce, bilgisayar, Gürcüce ve İlahiyat Fakültesi okumak isteyenlere ise Arapça dersi takviye olarak veriliyor. Öğrencilerin medresemizde 3 veya 4 yıllık eğitimleri söz konusu oluyor. Eğitimimiz resmi müfredat olarak tanınıyor" dedi.

ÇOCUKLAR SÜNNET ETTİRİLİYOR

Öğrencilerin sabahları okullarına gittiğini, öğleden sonra ise medreseye gelerek eğitim aldıklarını ifade eden Tandoğan, öğrencilerin ilanla geldiğini veya bunun haricinde 3 makamda ezan okumayı öğrenen öğrencilerin köylerinde ezan okumalarının ardından, çocukların heveslenerek, medreselerine gelip, eğitim aldıklarını belirtti. Eğitimlerinin ücretsiz olduğunu kaydeden Tandoğan, sadece takviye derslerin belli bir cüzi fiyatı olduğunu ifade etti. Bir öğrenim döneminde 50-60 öğrenci yetiştirdiklerini belirten Eşref Tandoğan, bu sene Türkiye’de İlahiyat Fakülteleri’ne 10 tane öğrenci gönderdiklerini belirtti.

Tandoğan, medrese eğitimi haricinde bölgede 2. Kösalı isimli cami açtıklarını söyledi. Yılda iki defa da Yeryüzü Doktorlar Derneği ile ortaklaşa çalışarak, bölgedeki çocukları sünnet ettirdiklerini ifade eden Tandoğan, bahar ayında 571 çocuğa sünnet yapıldığını vurguladı. Medrese Müdürü Eşref Tandoğan, sünnet faaliyetlerinin de 10 yıldır devam ettiğini söyledi.

Bu haber 839 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,935 µs