iyibilgi Ankara " /> iyibilgi Ankara "/>

En Sıcak Konular

İsrail'in gerçek müttefiki düştü

26 Ekim 2011 11:41 tsi
İsrail'in gerçek müttefiki düştü İnançlı müttefik mi, mecburi müttefik mi? iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

Ne yazmaya ne de söylemeye gerek var; ABD, İsrail’in dünyadaki 1 numaralı müttefiki. Şartlar ne olursa olsun, hatta Tel Aviv yönetimini değiştirmek istediği anlar da bile bu ülkenin elini bırakmaz.

Peki İsrail’in 2 no’lu müttefiki kim? Bu sorunun yanıtı II. Dünya Savaşı’nın mirasında yatıyor. Berlin, o günlerden bugüne İsrail’in en güçlü müttefiklerinden biri. Tabii önemli bir farkla…

Almanya’nın İsrail yarası, uzun yıllardır “hiçbir konu” ve “konjonktür” fark etmeksizin, Tel Aviv’e sesini yükseltmesini engelledi. Bu bir tür büyük ve muktedir bir ülkenin “pozitif ayrımcılığı” olarak ülkenin genlerine işledi.

Öyle ki, azıcık itiraz etmek istediği zamanlarda bile yayınlanan bir tek film dahi süngüsünün düşmesine neden oldu. Kısaca, ABD’nin İsrail bağımlılığı iç dengeleri kadar, siyasi ve hatta dini inançlarının bir uzantısı olarak görülebilir.

Almanya’nın İsrail’e itaati ise mecburiyete, mahcubiyete dayanıyor. Yani zaman içinde vazgeçilmez ve hakkında konuşulmaz bir alışkınlığa da dönüşmüş olan müttefikliğe…

Ancak çok değil iki hafta kadar önce-bu tabloya bakarak-inanılması güç bir gelişme yaşandı. Aleni olarak değil; Almanya’nın üst düzey diplomatları Tel Aviv’e, Alman Şansölyesi’nin “öfkesini” iletti!

Berlin, çok kızmıştı ve sebebi, uzun zamandır, hatta Türkiye’nin İsrail’i ile ipleri koparmasından dahi önce Ortadoğu barışı, Filistin meselesi, uzlaşı/müzakere yolları araması, yeni yerleşim yerlerinin açılmaması noktasında sıkça ikaz ediyordu.

Ancak Berlin’in asıl uyarısı hep İsrail’in “tahriklerden” uzak durması noktasında olmuştu ve bunu genellikle sık yapılan ikili görüşmelerde dile getirmişti. Ancak bu sefer bizzat Angela Merkel’in sözcüleri Almanya’nın kızgınlığını ve ikazını İsrail’e ilettiler.

Sebebi iki noktaya dayanıyordu: 1. Hemen tüm önemli komşu ve bazı ülkelerle (!) yaşadığı anlaşılmaz gerginlik, 2. Yeni yerleşim yerlerini ABD ve AB’nin, gözlerinin içine baka baka devam ettirmesi.

Bu vakanın sonuçları ne getirir ne götürür şimdiden bilinmez. Ancak önemli olan şu: Almanya ilk defa İsrail’e dikleniyor, hatta yukarıdan bir bakış sergiliyor. Üstelik bunu Amerika’dan çekinmesine sebep olmadığını da bilerek yapıyor!

Herşey bir tarafa kronolojik olarak kayde değer bir vaka olarak işaretlenmesi gerekiyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,850 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,103 µs