iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

'Turuncu devrim' geliyor...

26 Ekim 2011 11:17 tsi
'Turuncu devrim' geliyor... Soros boşuna emekli olmamış. Uçurumun kenarındaki lider, başkasına güler mi? iyibilgi özel

New York Times gazetesinin Sunday Review adlı ekinde geçen hafta yayınlanan bir çalışma, Avrupa'daki finans krizini son derece basit ve anlaşılır bir şekilde okuyucularına sundu. Aşşağıdaki grafik hangi ülkenin kime, ne kadar borcu olduğunu kıyaslamalı şekilde gösteriyor.

 

Okların kalınlığı ile meblağının büyüklüğü doğru orantılı. Okların sivri ucu hangi ülkeye borçlu olunduğunu gösteriyor. Örneğin Fransızlar, İtalyan bankalarından 50.6 milyar dolar borç almış. Buna karşılık İtalyanlar da Fransız bankalarına 414.6 milyar dolar borçlu.

Grafiğe bakacak olursak, Yunanistan, Portekiz, İtalya ve İrlanda borç ödeme konusunda en sıkıntı ülkeler. Gri olarak temsil edilen ülkeler ise stabil. (Ne yazık ki bu harika grafikte 'kocaman' bir eksik göze çarpıyor. Nerede Çin?)

Üstünkörü bir bakış bile, bu resimde en çok Fransa'nın "turuncu" ülkelere borç verdiğini gösteriyor. Yani borç ödeme konusunda en sıkıntılı ülkelerin hepsi Fransa'ya borçlu. Geçtiğimiz hafta çıkan bir habere göre, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Fransa'nın bütçesinin banka ve diğer Euro Bölgesi ülkelerine yapılacak mali yardım nedeniyle zorlanması halinde kredi notu görünümünü üç ay içinde negatife çevirebileceği uyarısında bulundu. Deutsche Bank da, yatırımcıları, Fransa’nın kredi notu konusunda uyardı. Deutsche Bank, Fransa’nın kredi notunun tehlike altında olduğunu kaydetti. Fransa'dan bir yetkilinin şu sözleri durumun vahametini anlatmaya yetiyor:

Uçurumun kenarındayız. Eşi doğum yaparken Cumhurbaşkanı kalkıp niye Frankfurt’a gitti sanıyorsunuz”

Eğer Fransız bankaları borçlarını geri toplayamazsa, Fransa ve Sarkozy'i zor günler bekliyor. Anlaşılan Doğu Akdeniz ve Libya'daki petrol yatakları, Fransa'nın iştahını boşuna kabartmıyormuş.

Avro bölgesindeki kriz, AB'nin siyasal bütünlüğünü de tehdit eder hale geldi.

Şu iki haber, sorunun ne denli büyük olduğunu gösteriyor aslında:

-Euro krizinin çözüm sürecinde İngiltere’nin oynadığı rol üzerinde yaşanan tartışmalar, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile İngiltere Başbakanı David Cameron arasındaki gerginliği had safhaya getirdi...Sarkozy, Cameron’a, “Çeneni kapamak için iyi bir fırsatı değerlendiremedin… Bize ne yapmamızı söylemenizden bıktık. Eurodan nefret ettiğinizi söylüyorsunuz ama görüşmelerimize müdahale ediyorsunuz” dedi.

-"Avrupa Birliği'nin (AB) geçen pazar Brüksel'deki zirve sonrasında düzenlenen basın toplantısında, İtalya'ya ilişkin soru karşısında gülerek cevap veren Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, İtalyanlar tarafından başkent Roma'da Farnese meydanında yer alan Fransa büyükelçiliği önünde ''gülerek'' protesto edildi."

Acaba Fransa'nın hidrokarbon sevdası, İtalya ve İngiltere'yi Kuzey Afrika ve Doğu Akdeniz'de Fransa'nın çıkarlarına ters arayışlar içine sokar mı? diye sormadan geçmeyelim.

www.iyibilgi.com  özel



Bu haber 2,223 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,836 µs