En Sıcak Konular

Bunları sakın yemeyin!

26 Ekim 2011 10:05 tsi
Bunları sakın yemeyin! TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, gıda tüketiminde tüketicilerin dikkat etmesi gereken noktalara ilişkin önerilerde bulundu.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Petek Ataman, çiğ etin kilosundan bile ucuza sucukların satıldığına dikkati çekerek, yurttaşların bu tür ürünleri tüketmemesi gerektiğini belirtti.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ

Süt ve süt ürünleri hakkında, ''Kutu sütü içmeyin, içinde koruyucu bulundurur. Kapıdan süt alın'' gibi bir çok ''şehir efsanesi'' bulunduğunu belirten Ataman, ''Bu doğru değil. Sokak sütünü önermiyoruz. Üretici kooperatifleri Türkiye'nin belli noktalarında sokak sütünün dağıtım sistemine benzer sistemler kurmaya başladı. Pastörize sütü çok düşük maliyetlerle kapıya dağıtıyorlar. Bunun gibi uygulamaları yapmak lazım'' diye konuştu.

ET ÜRÜNLERİ

''Çiğ etin kilosundan ucuza sucuklar var. Bunların tüketilmemesi gerektiği açık'' diyen Ataman, özellikle gıda ürünlerinde ucuza kaçmanın belli noktalarda sağlıkla oynamak anlamına geldiğini vurguladı.

Ataman'ın, gıda alışverişlerinde tüketicilere yönelik bazı önerileri ise şöyle:

''Etten bile ucuza sucuk, sütten bile ucuza peynir tüketmeyin. O sütten büyük miktarda kayıp oluyor, peynire işlenirken. Sonra onun depolama maliyeti var, hijyeni var. Eğer düzgün bir ürün tüketecekseniz, bir miktar maliyeti olacak. Tüketicilere, çok ucuz ürünlere eğilim göstermemelerini tavsiye ediyoruz.

Üstü yapışkanlaşan, görüntüsü, kokusu, vakum ambalajı bozulan ürünlerin satın alınmaması gerekiyor. Ancak normal görünümlü bir ürün desağlıkriskleri barındırabilir. Tüketici, gözle görülebilir şekilde bozulmuş ürünler dışında, bir gıdanın sadece görünümüne bakarak insan sağlığını riske atıp atmadığını anlayamaz.''

Gıda ürünlerindeki sağlık risklerinin denetimle ve analizle anlaşılabileceğine dikkati çeken Ataman, ''Bu nedenle 'Görüntüsü şöyle olanı alın' demekten çok çekinirim. Bizim önerimiz kayıtlı, ambalajlı, onaylı, etiketli ürünlerin tüketilmesi. Çünkü bunların izlenebilirliği var. Genel anlamda söylemek gerekirse, mutlaka ambalajlı, etiketli ve üreticisi belli olan gıda ürünlerinin tercih edilmesini öneriyoruz. Tüketicilere, ürünlerde bakanlık onay numaralarıyla kayıt numaralarını aramalarını tavsiye ediyoruz'' şeklinde konuştu.

AMBALAJSIZ ÜRÜNLER

Seyyarlarda satılan, ambalajı olmayan ürünlerin, kayıtlı bir yerden olup olmadığının takip edilmesinin mümkün olmadığına işaret eden Ataman, şunları söyledi:

''Burada kastım, reyonlarda satılan dökme gıdalar değil. Bunlar yasaldır ama önünde hangi firmanın, hangi partisinin üretimi olduğu, son tüketim tarihinin yer alması, bu bilgilerin ürünle birlikte tüketiciye verilmesi gerekiyor. Tüketicinin, bunun üzerine mutlaka gitmesi ve talepkar olması lazım. Marketlerden, özellikle şarküteri reyonlarından bir çok ürün dökme tüketiliyor.

Bu dökme tüketimin bir kuralı var. Ürünün nereden geldiğini, hangi parti olduğunu, etiketteki bütün bilgileri görebilmeniz ve bir kağıtla yanınıza alabilmeniz lazım. Bunu tüketicinin talep etmesi çok önemli.''

Tarım Bakanlığı'nın ''174 Alo Gıda Hattı'' bulunduğunu hatırlatan Ataman, tüketicilerin, bu hattı çok daha etkin kullanmalarının önemli olduğunu da sözlerine ekledi. 

Bu haber 1,393 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,334 µs