En Sıcak Konular

Van'da yeniden doğuşun hikayesi

26 Ekim 2011 08:22 tsi
Afet bölgesinde enkazdan çıkan hayatlar acıları biraz olsun hafifletti. Erciş’te depremden 47 saat sonra 14 günlük Azra bebek ile annesi ve babaannesi enkazdan sağ çıkarıldı.

Van depreminin umut sembolü tam 47 saat sonra enkazdan çıkartılan 14 günlük Azra bebek oldu. Azra’nın ardından annesi ve babaannesine ulaşıldı. Gözyaşı ve hüznün hakim olduğu şehirde ilk kez sevinç çığlıkları atıldı. Her deprem mucizevi kurtuluşlarla sembolleşiyor. Van depreminin umut simgesi 14 günlük Azra bebek oldu. Tam47 saat sonra enkazdan sağ olarak kurtarıldı.Hemen ardından da annesi ve babaannesine ulaşıldı. Kurtarma ekipleri yıkılmış bir binanın enkazında yaşam belirtisi bulunca çalışmalarını burada yoğunlaştırdı. İki tavan arasında bir kanepenin yanına bir anne ile bebeğin sıkıştığı anlaşıldı. Bunun üzerine çalışmalar üstten değil yandan sürdürüldü. Bir dehliz kazıldı. Saatler süren çalışmaların ardından önce Azra bebek kurtarıldı.

ANNE VE BABAANNEYE ULAŞILDI

Ekiplerce ambulansa alınan bebek, ilk müdahalenin ardından sahra hastanesinde tedavi altına alındı.Daha sonra da hava ambulansıyla Ankara’ya gönderildi. Kuvöze konulan bebeğin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Bir süre sonra ikinci güzel haber geldi. Azra bebeğin annesi Semiha Karaduman, yaralı olarak çıkartıldı. Bilincinin açık olduğu görülen Semiha Karaduman’ı ekipler ambulansa aldı. Karaduman, buradaki ilk müdahalenin ardından Erciş Spor Salonu’ndaki SahraHastanesi’ne kaldırıldı. Çok geçmeden babaanne Gülsade Karaduman’a ulaşıldı.

DOĞUM İÇİN GELMİŞLER

Yaralı olarak enkazdan çıkarılan babaanne de hastaneye sevk edildi. Kurtarma çalışmalarını izleyen vatandaşlar sivil savunma ve kurtarma ekiplerini alkışladı. Enkaz altındaki bebeğin babası Sinan Karaduman’a ulaşma çalışmaları ise sürüyor. Azra bebeğin anne ve babasının Sivas’ta yaşadığı, hamile olan annenin doğumunu gerçekleştirmek üzere doktor olan kayınpederi Ahmet Karaduman’ın görev yaptığı Erciş’e geldikleri öğrenildi. Semiha Karaduman’ın burada erken doğumla 14 gün önce Azra bebeği dünyaya getirdiği belirtildi. Deprem anında ailenin tüm fertlerinin evde oldukları, dede Ahmet Karaduman’ın yaralı olarak kurtulduğu öğrenildi.

Afetzedelere yardım yağıyor

Deprem bölgesine Türkiye’nin her yerinden yardım yağıyor. Türk Kızılayı, 20 bin 371 çadır gönderdi. Aşevinde 3 öğün yemek veriliyor. AK Parti TBMM Grubu, kampanya başlatırken vatandaşlar, okullar, esnaf, işadamları seferberlik halinde. Ankara Büyükşehir Belediyesi kuru gıda ve temizlik maddelerinden oluşan 40 ton malzeme gönderdi. Kimse Yok mu derneği acil ihtiyaç malzemelerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya devam ediyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 23 Sivil Toplum Kuruluşu başkanıyla birlikte bugün ‘Gün, birlik günü’ sloganıyla Van’a gidiyor. Yeşim Tekstil, 10 bin eşofman takımı ve 5 bin nevresim takımı bağışladı. Akzo Nobel Marshall Boya, iki TIR dolusu hijyenik malzeme, konserve ve kuru gıdayı bölgeye yolladı.

Enkazdaki 32 saati anlattı:

Mahşeri yaşadık

Erciş’te Mesut Ozan Yılmaz (17) ve Abdullah Pinti (22) depremden 32 saat sonra enkazdan sağ olarak çıkarıldı. Hastaneye kaldırılan Mesut Ozan Yılmaz, enkaz altında mahşeri yaşadıklarını söyledi. CNN Türk’e konuşan Yılmaz şunları kaydetti: “Deprem olur olmaz masanın altına girdim. Çoğunluğu kolon üstüne düştü, taşıyamadılar. Okey oynuyordum, deprem olur olmaz masanın altına girip, başımı karnıma çektim. İdrarımla ağzımı ıslatıyordum, onun dışında hiç zor değildi. Ses sürekli irtibatımız vardı ama kim olduğunu bilmiyorduk. Ben ikinci kattaydım, birinci kata inmişim. Benle beraber bir kişi daha vardı. Tamamen bir şans. Dövüşüyorduk, konuşuyorduk. Herkes kendi nefsi deniyor ya, o orada yaşanıyor. Yer dövüşü vardı. 17 yıllık arkadaş o sırada samimi değil. 32 saat az bir süre değil. Çoğu zaman uyuyorduk. Kafamı koyduğum şey bir kişinin cesedi idi. Sağda ceset, solda ceset. Ortalık mahşer yeri gibiydi.”

‘Depremi bildim’ iddiası

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde yaşayan 25 yaşındaki gazeteci Timuçin Özat, Van’da yaşanan 7,2’lik depremi önceden tahmin ettiğini iddia etti. Bu konuda, 11 Şubat 2011 tarihinde demeç verdiğini dile getiren Özat, yetkililere bu konuyu bildirmesine rağmen, kendisine “Bölgede fay hattı yok” dendiğini söyledi. Özat, “10 Kasım 2010’da bu bölgede 6.5 ve üzerinde deprem üretecek bir fay olduğunu, bu fayın devamının İran’a geçtiğini belirttim. Tarihsel deprem verilerine göre yüzde 80 ihtimal vermiştim. 2010 yılının sonlarına yani ekim, kasım ve aralık aylarında Van’ın Gevaş, Erciş ilçeleri arasındaki bölgeyi gösterdim” dedi. Özat, Kahramanmaraş ve İran’ın başkenti Tahran’da yeni depremler beklediğini sözlerine ekledi.

bugün


Bu haber 708 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,821 µs