En Sıcak Konular

Milyar dolarlık İngiliz rüşveti!

9 Haziran 2007 10:46 tsi
Milyar dolarlık İngiliz rüşveti! İngiliz Başbakan Blair Suudilerle Britanya’nın yaptığı milyarlarca dolar değerindeki büyük bir silah anlaşmasına ilişkin süregelen iddialara ilişkin soruşturma başlatması taleplerini bir kez daha reddetti. Öte yandan çarpıcı iddialar artarak devam e

G-8 zirvesine katılan Blair’in açıklamaları İngiliz haber organizasyonlarının Suudi Arabistan’ın uzun yıllar Amerikan büyükelçiliğini yapmış Prens Bandar’ın Britanya’nın önde gelen askeri taşeron firması BAE sistemlerinden 2 milyar dolar rüşvet aldığını rapor etmelerinden sonra geldi.

BAE ise İngiliz yasalarını ihlal ettiğini kabul etmediğini açıkladı. Al Yamamah olarak bilinen ve 1985’de gerçekleşen silah transferi günümüz kurunda 86 milyar dolar değerinde olup içinde savaş uçakları ve başka askeri malzemenin de olduğu araçların Britanya’dan Suudi Arabistan’a gönderilmesini içeriyordu.

BAE “Al Yamamah programının hükümetler arası bir anlaşma olduğunu ve bu anlaşmalar altındaki tüm ödemelerin hem Suudi hem de İngiliz hükümetinin onayı ile yapıldığını” açıkladı: “Biz anlaşmaya ilişkin tüm kanundışılık iddialarını reddediyoruz. Hükümetin bizden talep ettiği gizlilik ilkesine itaat etmekse bizim görevimizdir.”

Guardian ve BBC’nin raporuna göre BAE, Prens Bandar’ın iki banka hesabına 10 yılı aşkın bir süre her yıl 120,000 pound civarında bir para transferinde bulunmuş. BBC hesaplar üzerinde çalışan muhabirlerinin bu hesapların Prens Bandar’ın kullandığı paravan hesaplar olduğunu tespit ettiğini açıkladı.

BBC hesaplardan birinin amacının Prens Bandar’ın özel uçağı Airbus’ın masraflarını karşılamak için kullanıldığını da ayrıca belirtiyor.

Şu an Suudi Ulusal Güvenlik Konsülü’nün Genel Sekreteri olan Prens Bandar ise kendisi ile temas kuran Reuters muhabirine yorum yapmayı reddetti.

Geçen Aralık Britanya’nın Asli Sahtekârlık Kurumu Al Yamamah anlaşmasına ilişkin yaptığı bir soruşturmaya hükümetin baskısı üzerine aniden son vermişti. O zaman Blair soruşturmanın İngiltere’nin Suudilerle olan diplomatik ve istihbarati ilişkilerine zarar vereceğini açıklamıştı. Suudi Arabistan terörle savaşta kritik bir müttefik olarak kabul ediliyor.

Almanya’daki G-8 zirvesinde konuşan Blair eğer soruşturma sürseydi “Suudi ailesine ilişkin çok daha ciddi iddiaların da gündeme gelebileceğini” söyledi: “Benim işim bu tür koşullar altında mantıklı olanı yapmaktır ve ben o çerçevede soruşturmanın ülkem için stratejik öneme sahip bir ülke ile ilişkilerimizi enkaza dönüştürecek bir istikamete gideceğini gördüğüm için ona son verme yönünde telkinde bulundum.”

Blair “dahası biz binlerce işi de kaybetmiş olurduk” diye eklemeyi de ihmal etmedi.

Suudi silahlarına ilişkin haber raporları İngiltere’deki bazı milletvekillerinin soruşturmanın tekrar başlamasını talep etmelerini de teşvik etti. Fakat İngiliz Savunma Bakanlığı iddialara ilişkin yorum yapmaktan kaçınıyor.

Prens Bandar uzun yıllar Washington siyaset sahnesinin en etkili ve önemli oyuncularından biri olarak kendini gösterdi. Bandar’ın Bush ailesine yakınlığı ve hatta Bandar’ın Bush yönetimine herhangi bir diplomattan çok daha yakın bağlantılar içinde olduğu da iyi biliniyor. Bandar’ın 22 yıllık diplomatlığı 2005’de son buldu; ancak onun hala etkisini sürdürdüğü biliniyordu.

Ancak son zamanlarda Bush yönetimi Bandar’ın amcası Kral Abdullah’ın siyasi hamleleri ile şaşkınlığa uğramış durumda. Sözkonusu siyasi hamleler Prens Bandar’ın mesajları ile çelişiyor gibi gözüküyor.

Amerika BAE davasına yakın ilgi gösterdi. Amerika Asli Sahtekarlık Kurumu’nun BAE’ye ilişkin soruşturmayı iptal etmesini Paris merkezli OECD’nin gözlemciliğini yaptığı rüşvet karşıtı bir konvansiyonun ilkeleri ile çatıştığını düşünüyor. Amerika ve Britanya aynı zamanda konvansiyonun iki imzacı ülkesi.

(NYT, 7 Haziran 2007, Saudi Said to Receive Money for British Arms Deal)
Ekopolitik.org, iyibilgi.com için çevirdi!



Bu haber 452 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,007 µs