En Sıcak Konular

'Sınırötesi, PKK'dan daha fazla zarar verir'

9 Haziran 2007 10:20 tsi
'Sınırötesi, PKK'dan daha fazla zarar verir' New York Times Gazetesi'nin başyazısında yer verilen yorumda Türkiye'nin olası sınırötesi bir harekata kalkışması durumunda şimdikinden daha çok zararlı çıkacağı belirtildi. "Türk ordusunu zaptetmek, ABD Dışişleri Bakanı Rice ve Savunma Bakanı Gates'i

Gazetede yer alan başyazının tam metni şöyle:

"Türk hükümeti, Irak'a düzenlenecek bir saldırının bir bölgesel savaşlar ve yeni ittifaklar silsilesini başlatarak PKK'dan daha zararlı olacağını bilmeli.

Irak'ın kesinlikle en son ihtiyacı olan şey, binlerce Türk askerinin nispeten barış içindeki tek bölgesine, yani Kürt yönetimindeki kuzeybatıya girmesi. Türk hükümetinin böyle bir adımın felaketten başka bir şey getirmeyeceğini bilmesi gerek.

Sınırın Türkiye tarafında çoktandır büyük bir askeri yığınak yapılıyor ve Ankara uzun zamandır Iraklı Kürtlerin Türkiye karşıtı gerillalara kucak açtığına dair ağır ithamlarda bulunuyor.

ABD'Yİ RAHATSIZ EDER

Bush yönetimi de Türkiye'ye saldırıya kalkışmaması yönündeki uyarılarını artırarak doğru bir tavır sergiledi. Bir Türk işgali, Kürtleri Irak'taki az sayıdaki müttefiki arasında sayan ABD'yi rahatsız etmekle kalmayacak. Irak'taki felakete tümüyle yeni ve hatta daha tehlikeli bir boyut ekleyecek.

Vaktiyle Osmanlı yönetimindeki bölgelere Türklerin dönmesi Araplarda da infial yaratacak. Türkiye'nin AB üyeliğine yönelik kalan umutlarını da yok edecek. Türkiye'nin kırılgan siyasetine de muazzam bir gerilim katacak. Kısacası tam bir felaket yaşanacak.

PKK CİDDİ SORUN

Türkiye'nin gerçekten de ciddi bir sorunu var. PKK gerillaları Irak Kürdistanı'ndan Türkiye içlerine giderek daha etkili ve rahat saldırılar düzenliyor, Irak'ta kolaylıkla bulunabilen plastik patlayıcılar, mayınlar ve silahlar kullanıyor.

Bu saldırılar Türkiye'de büyük tepkiye yol açıyor ve generaller, Başbakan Erdoğan'ın İslami kökleri nedeniyle hazzetmedikleri sivil hükümeti üzerindeki ağırlıklarını geri kazanma niyetiyle bu tepkileri daha da ateşliyor.

Bugüne dek Türk güçleri Irak'taki PKK mensuplarına karşı takip operasyonları düzenledi, fakat bunların ardından daima çekildiler.

Türkiye'nin PKK'yla kan davasının, Irak içindeki diğer çatışmalarla ayrılmaz bağları var. En doğrudan bağlantı, Kürt, Arap ve Türkmenlerin Kerkük için giriştiği mücadele. Ankara'nın en büyük korkusu, sınırlarında yarı bağımsız bir Kürt devletçiğinin kurulması ve bu devletin Türkiye'deki Kürt azınlığı özerklik veya bağımsızlığa heveslendirmesi.

Türk ordusunu zaptetmek, ABD Dışişleri Bakanı Rice ve Savunma Bakanı Gates'in uyarılarından fazlasını gerektiriyor.

Türk liderler şunu anlamalı: Irak'a büyük bir operasyon bir bölgesel savaşlar ve yeni ittifaklar silsilesini başlatabilir ve bu Türkiye'ye PKK'dan çok daha fazla zarar verir"

 



Bu haber 362 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,142 µs