En Sıcak Konular

G8 zırvası sona erdi! İşte yalanlar!

9 Haziran 2007 10:08 tsi
G8 zırvası sona erdi! İşte yalanlar! Almanya Başbakanı Merkel, G-8 zirvesinin sonunda basın toplantısı düzenleyerek soruları cevaplandırdı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, İran yönetiminin uranyum zenginleştirme faaliyetlerine son vermemesi durumunda, İran'a karşı daha fazla yaptırım karar

Merkel, Heiligendamm kentinde düzenlenen G-8 zirvesinin sonunda basın toplantısı düzenleyerek sonuç bildirgesi konusunda açıklama yaptı ve gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

İran'ın nükleer programıyla ilgili krize ilişkin bir soru üzerine Merkel, İran'dan Avrupa ülkelerinin sunduğu önerileri kabul etmesini beklediklerini belirterek, "İran halkı için istemesek de, İran'a daha fazla yaptırım kararlaştırılabilir" dedi.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın İsrail ile ilgili son açıklamalarını nasıl değerlendirildiğinin sorulması üzerine de Merkel, İsrail'in yok edilmesine ilişkin bu tür açıklamaların hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini tekrarlayarak, bu nedenle de İran'a tepki gösterdiklerini söyledi. Merkel, buna rağmen İran'la diplomatik çabaların sürdürüleceğini kaydetti.

KÜRESEL ISINMA

G-8 zirvesinin başarılı olduğunu ifade eden, polise de çabalarından dolayı teşekkür eden Merkel, küresel ısınmaya karşı mücadeleyle ilgili olarak da uzun vadeli hedeflerin belirlenmesi gerektiği konusunda görüş birliği sağladıklarını söyledi.

Merkel, "Küresel ısınmaya karşı mücadele konusunda gelişmekte olan ülkelerle sorumlulukların nasıl olacağı konusunda bazı görüş ayrılıkları var" dedi.

Ekonomik büyümeyle emisyonun azaltılmasının birlikte sağlanması gerektiğine dikkati çeken Merkel, bu konunun tüm ülkeleri ilgilendirdiğini, G-8 ülkelerinin hiç karbondioksit salmasalar bile bu sorunla ilgilenmek zorunda olduğunu söyledi.

Merkel, gelişmekte olan ülkelerle yoğun bir diyalog başlatma kararı aldıklarını, bu çerçevede ekim başında Çin'e de giderek, çeşitli uluslararası sorunlar hakkında da görüşmeler yapacağını belirtti.

AFRİKA'YA KARŞI SORUMLULUK

G-8 ülkelerinin Afrika'ya karşı da büyük sorumlulukları bulunduğunu ifade eden Merkel, ABD'nin girişimiyle Afrika ülkelerine, salgın hastalıklara karşı mücadele edilmesi amacıyla 60 milyar dolar yardım yapılmasının kararlaştırıldığını hatırlattı.

Darfur bölgesine yardım yapabilmek amacıyla BM çatısı altında bir barış gücü oluşturmaya çalıştıklarını ve bu konuda Afrika Birliğiyle görüşmeler içinde olduklarını kaydeden Merkel, bir soru üzerine Afrika ülkelerinin borçlarını silmeye de hazır olduklarını, bunu daha önce de yaptıklarını sözlerine ekledi.

Kosova sorunuyla ilgili olarak da farklı görüşler bulunduğunu hatırlatan Merkel, bu konuda zamanın daraldığını ve bir çözüme ihtiyaç olduğunu, müzakereleri sürdüreceklerini söyledi.

Merkel, sonbaharda da Japonya'yı ziyaret ederek, yıl sonunda G-8 dönem başkanlığını üstlenecek bu ülkenin yetkilileriyle görüşeceğini kaydetti.

G-8 zirvesinin genişletilmesi konusunda da farklı görüşler bulunduğuna işaret eden Merkel, bunu da şimdilik mümkün görmediğini söyledi.



Bu haber 252 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,852 µs