En Sıcak Konular

Sağda birlik komedisi!

9 Haziran 2007 08:57 tsi
Sağda birlik komedisi! Meclis'in erken seçim kararı almasıyla gündeme gelen sağda birleşme girişimi, bölünmeyle sonuçlandı. İktidar alternatifi olarak sunulan proje, Anavatan'ın seçimlerden çekilmesi ve ismini değiştiren DYP'nin ciddi oranda kan kaybetmesiyle neticelendi.

İki parti arasındaki görüşmeleri yürüten ATO Başkanı Sinan Aygün de dün adaylıktan çekildi. Son bir haftada 4 genel başkan yardımcısı ve çok sayıda milletvekili adayının istifa ettiği 'sağın çatı partisi' DP, seçime tek başına girecek.

Aday listelerinin kesinleştiği son günde merkez sağda baş döndürücü bir trafik yaşandı. Birleşmenin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine seçim işbirliğine yönelen Demokrat Parti ile Anavatan, kesin listelerin Yüksek Seçim Kurulu'na verilmesine saatler kala darbe üstüne darbe aldı. DP listesinden seçime girmesini istediği adayları belirleyen Erkan Mumcu, bu isimleri Mehmet Ağar'a iletti. Ancak bu sırada YSK'dan sürpriz bir açıklama geldi. Adaylarla ilgili ilk listelerin 4 Haziran'da kendilerine sunulduğunu hatırlatan YSK, o tarihte Anavatan'ın listesinde yer alan isimlerin şimdi DP'den seçime giremeyeceğini bildirdi. Bunun şoku atlatılamadan ikinci kötü haber ATO Başkanı Sinan Aygün'den geldi. Siyasete girme gerekçelerinin sakatlandığını vurgulayan DP'nin ağır toplarından Aygün, partisinden istifa etti. Listelerin YSK'ya verilmesine 1 saat kala yeni bir adım atıldı; Anavatan seçimlerden çekildi ve DP'yi destekleyeceğini açıkladı. Ardından da bazı Anavatanlı isimlerin DP listelerine yerleştirilmesini bekledi. Ancak hiçbir Anavatanlıyı listeye almayan DP, seçime tek başına girmeye karar verdi. Böylece yaklaşık iki aydır süren birleşme hayali, kesin olarak suya düştü. Anavatan, şimdi nasıl bir tutum takınacağını tartışıyor.

Anavatan ile Demokrat Parti arasında son 48 saatte yeniden yeşeren seçim işbirliği umutlarını YSK bitirdi. İki parti arasında önceki gün başlayan liste pazarlığında sona yaklaşılırken, kameralar karşısına geçen YSK Başkanı Muammer Aydın, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu ile milletvekili Seçimi Kanunu'nda yer alan ortak hükümlere göre, "bir partiden aday gösterilenlerin daha sonra istifa etseler bile başka bir partiden aday olamayacaklarını" bildirdi. Aydın, "Anavatan'dan aday gösterilenler istifa etseler bile DP'den aday olamazlar." dedi. Listeden çekilenlerin bağımsız aday olabileceklerini anlatan Aydın, ancak bunun için de sürenin dolduğunu dile getirdi. Bu sürpriz açıklama iki partide de soğuk duş etkisi meydana getirdi.

Sinan Aygün: 10 gün 10 yıl gibi geldi

İttifak görüşmelerine ikinci darbeyi DP'nin ağır toplarından Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün vurdu. Ankara 1. Bölge 1. sıra adayı olan Sinan Aygün, krizin derinliğini görünce adaylıktan çekildi. ATO Başkanı, yaptığı yazılı açıklamada, merkez sağda yer alan iki partinin Türk siyasi tarihinde önemli bir misyonu bulunan Demokrat Parti çatısı altında birleşme iradelerini ortaya koymalarının kendisini heyecanlandırdığını ifade etti. Ancak ne birleşme ne de sağlıklı bir ittifakın gerçekleştiğine işaret eden Aygün, "Siyasete girme gerekçelerim sakatlanmıştır. Ülkeme ve milletime, bu ortamda yararlı olamayacağım düşüncesi ağır basmıştır. Kendime, ülkeme, milletime olan saygım, beni ülke ve milletime en çok katkı vereceğim bir yerde hizmet etmeye zorlamaktadır. 10 günlük siyasi hayat başkaları için çok kısa gelebilir. Ancak benim için 10 günlük siyasi hayat 10 yıl gibi geçmiştir." dedi.

Aynı saatlerde kurmaylarıyla gelişmeleri değerlendiren Erkan Mumcu, DP ile varılan mutabakat gereği seçime girmeme kararı aldı. Bu karar üzerine YSK'nın yolunu tutan TBMM Grup Başkan Vekili Süleyman Sarıbaş, "seçimden çekildiklerine" ilişkin dilekçeyi Kurul'a sundu. Sarıbaş, çıkışta merkez sağın bölünmemesi için seçmenden DP'ye oy vermelerini istedi. Bu saatlerdeki genel eğilim şuydu: DP seçimlere tek başına girecek. Anavatan Partisi ise DP'yi destekleyecekti. Mumcu'nun belirlediği isimler de DP listelerinden aday gösterilecekti. Durumu gazetecilere özetleyen Erkan Mumcu, yeni bir fedakarlık daha gösterdiklerini belirtti. Mumcu, şöyle konuştu: "Bu, seçime katılmamak, DP'nin seçim başarısı için çalışmaktır. Ne olacaksa muhataplarımızın tutumlarına göre olacaktır. Muhataplarımızın içtenliklerini, samimiyetlerini yansıtacakları bir fırsat önlerinde duruyor. Bu konuda başarının umulan düzeyde gerçekleşmesi elbette Anavatan Partisi teşkilatlarının bu seçime gönüllü katılımı Anavatan Partisi'nde siyaset yapmış kişilerin de bu listelerde en azından insanların vicdanlarını tatmin edecek şekilde yer almasıyla olabilirdi. Bunun olup olmayacağını hep beraber göreceğiz. Ama bunun pazarlığını yapmayacağız."

Mumcu'nun açıklamasının hemen ardından DP'den Anavatan'ı bitiren darbe geldi. YSK'nın kararını gerekçe gösteren Ağar ve kurmayları, Anavatanlı adayları listelerinden aday göstermeyi reddetti. Buna karşılık Anavatan yönetimi, seçimden çekildiği için yeni bir hamle şansı bulamadı. Böylece merkez sağdaki birleşme hayali kesin olarak suya düştü. Mehmet Ağar, günün sonunda yaptığı yazılı açıklamada seçim işbirliğinin YSK'nın kararı nedeniyle gerçekleşemediğini savundu. Amaçlarının birleşme, bütünleşme olduğunu ve bunu seçim sonrasında gerçekleştireceklerini öne süren Ağar, şöyle devam etti: "DP'liler olarak, bizler, artık birleşme ayrılma, istifa, katılma konularını, ne konuşmak ne düşünmek istiyoruz. Bütünleşmeyi iki partinin listede yer kapma işine çevirmek isteyenler bu büyüklüğü göremiyorlar. Ancak biz kararlılıkla bu yolda yürüyoruz. Süreci seçimlerin hemen sonrasında milletin demokrasi şöleni haline getireceğimiz bir büyük kongre ile taçlandıracağız."

BAŞ DÖNDÜREN TRAFİK

Saat 10.00: Anavatan lideri Erkan Mumcu, Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Sarıbaş ile görüştü.

Saat 11.15: Anavatan Milletvekili Mahmut Koçak, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın evine gitti. Anavatan'ın hazırladığı listeyi DP'ye teslim etti.

Saat 11.45: Mehmet Ağar'ın cuma namazının ardından parti genel merkezinde birleşmeye dair bir açıklama yapacağı duyuruldu.

Saat 12.00: Mumcu, Süleyman Sarıbaş'la birlikte evden çıktı.

Saat 13.45: YSK başkanı Aydın, Anavatan'ın listesinde yer alan isimlerin DP listelerine konulamayacağını açıkladı.

Saat 14.00: Anavatan genel merkezinde şok yaşandı. DP'ye bildirilen isimlerin yerine yenilerinin yazılması için yoğun telaş gözlendi.

Saat 15.00: ATO Başkanı Sinan Aygün adaylıktan çekildi.

Saat 15.10: Süleyman Sarıbaş, Anavatan'ın seçimlerden çekildiğine ilişkin dilekçeyi YSK'ya verdi.

Saat 15.30: Erkan Mumcu, seçimde DP'yi destekleyeceklerini açıkladı. Anavatanlılara DP listelerinde yer verilmesini istedi.

Saat 16.45: Aday belirlemede kriz çıktı, kurmaylarıyla son kez durum değerlendirmesi yapan DP lideri Ağar, seçimlere tek başına katılacaklarını açıkladı.

zaman



Bu haber 172 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,994 µs