En Sıcak Konular

Sezer halkı kaale almıyor!

9 Haziran 2007 08:43 tsi
Sezer halkı kaale almıyor! Cumhurbaşkanını halkın seçmesine yönelik Anayasa değişikliği paketi 9 gündür Cumhurbaşkanı Sezer'in önünde. Halkın yüzde 80'i Cumhurbaşkanını kendisi seçmek isterken, Sezer Anayasa değişikliğini hala onaylamadı.

31 mayıs tarihinde TBMM'den geçerek Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayına sunulan Anayasa değişikliği paketi 9. gününü doldurdu. Cumhurbaşkanı'nın en fazla 15 günlük inceleme hakkı bulunuyor. Anayasa Hukukçuları Sezer'in paketi ikinci defa veto etme hakkının bulunmadığını belirtiyor.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Anayasa değişikliğini onayladığı taktirde Türkiye'de yeni bir dönem açılacak.

Cumhurbaşkanı seçimleri nedeniyle yaşanan gerilimler geride bırakılırken, halkın yüzde 80'inin tercihi olan Cumhurbaşkanını halkın seçmesi sağlanacak. Sezer'in Anayasa değişiklik paketini veto etmesi halinde belirsizlik ortaya çıkacak. Sezer'in Anayasa paketini onaylaması halinde ise erken seçimin ardından cumhurbaşkanı seçimi yapılarak istikrar devam ettirilecek.

SEZER-CHP İŞBİRLİĞİ

Cumhurbaşkanını halkın seçmesine yönelik Anayasa değişiklik paketi ile ilgili olarak CHP Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı. Sezer'in, ikinci defa önüne gelen Anayasa değişiklik paketini veto edeceği iddia ediliyor. Sezer'in, paketin 1. maddesinin 366 oyla kabul edilmesi nedeniyle paketin bu maddesinin kabul edilmediği görüşünden hareket edeceği belirtiliyor. CHP'de Anayasa Mahkemesi'ne verdiği iptal dilekçesinde paketin 1. maddesinin 366 oyla kabul edilmesi nedeniyle oylamanın iptal edilmesini istedi.

ANAYASA'YA AYKIRI OLUR

Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu da Sezer'in ikinci defa veto hakkının bulunmadığına dikkat çekerek, “Cumhurbaşkanının ikinci defa veto hakkı olamaz. Geri gönderme hakkı bir kez verilmiştir. Biz geri gönderilen Anayasa değişikliğini değiştirilmeksizin aynen kabul ettik. Maddelerin kabul edilmesinde 367'nin aranmasına gerek yoktur. 330 oyu bulan madde kabul edilmiş sayılır. 1970 yılında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar ise burada uygulanamaz. Çünkü 1970 yılındaki Anayasa'da üçte iki aranıyordu. Bu Anayasa'da ise 330'un bulunması yeterli sayılıyor. Tümü üzerindeki oylama neden yapılıyor. Maddeler tek oylanır geçilirdi. Cumhurbaşkanı ya onaylamak zorundadır veya referanduma götürür. İkinci defa veto ederse çok yanlış olur. Sistemin ruhuna tamamen aykırı olur. Anayasa'nın hükümlerine açıkca aykırılık olur” diye konuştu.

Çankaya seçimi kilitlenir

Cumhurbaşkanı Sezer'in paketi ikinci defa veto etmesi halinde ise belirsizlik ortaya çıkacak. Milletvekili aday listelerinin açıklanması nedeniyle Meclis'in veto edilen paketi görüşmek üzere yeniden toplanamayacağına dikkat çekiliyor. Bu durumda cumhurbaşkanının seçimlerin ardından oluşacak Meclis tarafından seçilmesi gündeme gelecek. Anayasa Mahkemesi'nin 367 kararı nedeniyle Meclis'te cumhurbaşkanını seçmesinin imkansız olduğuna da dikkat çekiliyor.

REFERANDUM MALİYETLİ

Yapılan anketlerde halkın büyük çoğunluğunun cumhurbaşkanını halkın seçmesinden yana olduğurna dikkat çekiliyor. Sezer'in Anayasa değişikliğini referanduma götürmesi halinde seçimlerin ardından referandum sandığı konulacak. Referandum yapılmasının maliyetinin 100 milyon YTL olduğuna dikkat çekiliyor.

Sezer'in veto hakkı yok

Bilkent Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ergun Özbudun, “Cumhurbaşkanı paketi ikinci defa veto edemez. Değiştirilerek kabul edilseydi veto hakkı olabilirdi. Ama paket değiştirilmeksizin kabul edildi” diye konuştu.

Yeni Şafak



Bu haber 259 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,387 µs