En Sıcak Konular

Zalim yine bir zulme giriftâr olur âhir

24 Ekim 2011 17:46 tsi
Kaddafi halkıyla girdiği savaşı kaybetti ve knedi halkı tarafından öldürüldü. Kaddafi'nin son altı ayda öldüğü 50 bin kişiyi kimse sorgulamazken Kaddafi'nin öldürlüşü büyük bir tartışma meydana getirdi.

Yusuf Korkmaz

Kaddafi’nin “infaz edildiği” haberini alınca zihnim bana danışmaksızın halk devrimi sonrasında kurşuna dizilerek öldürülen devrik Romanya diktatörü Çavuşesku’ya gitti.

Üç yıl önce ziyaret ettiğim Romanya’da Milli şef Çavuşesku’nun hikâyesini dinlemiştim.
 
Ekonomiye önem veren ve ülkesinin kalkınmasına çalışan nadir diktatörlerdenmiş kendisi. Komünizmin nispeten daha insancıl yorumunu benimsemiş, evliliğe teşvik, herkese ev, aile kurumuna verilen önem; zulmü makyajlayan güzel uygulamalardanmış.
 
Ama insan, birilerinin iddia ettiği gibi sadece ekonomik bir birim olmadığını Romanya’da da şahitlendirmesini bilmiş, 89’un devrim havasına Çavuşesku da dayanamamış, karısıyla birlikte kurşuna dizilerek idam edilmekten kurtulamamış.
 
Nikolay Çavuşesku bir gün tarih olacağını bildiği için olsa gerek kendisiyle anılacak bir taş yığını inşa etmekten geri kalmamış, zihniyet dünyasının meydana getirebileceği maddeten en büyük manen en küçük varlık olan başkanlık sarayının önünde, idam edildiği ay olan aralığın soğuk bir gününde hatıra fotoğrafları çektirirken aklımda şu cümleden başkası yoktu: “Zalim yine bir zulme giriftar olur âhir”.
 
Kaddafi’nin de Çavuşesku’ya benzeyen tarafları vardı. Bir kere petrol zengini Libya Afrika’nın en gelişmiş ülkesi sayılıyordu. Halkı değil Afrika, Ortadoğu ülkelerine nispeten bile iyi durumdaydı.
 
Libya, Afrika Birliği’nin ağabeyliğini yapıyor, yardıma muhtaç Afrika ülkelerine sürekli yardım ediyordu. Petrolün neredeyse bedava olduğu, bazı bölgelerde ekmek ve suyun bedava temin edildiği, her aileden en az bir kişinin devletten düzenli maaş aldığı bir ülkeydi Libya.
 
Bu anlamda ekonomik olarak Kaddafi çok da fena bir adam değildi. Ama insan sadece ekonomik bir birimden ibaret olmadığını Romanya’dan sonra Libya’da da ispat etmesini bildi ve en son devrim beklediğimiz yerden devrim çıkardı. İnsana diktatörlüğün, tek adamlığın, kırk yıllık saltanatın sökmeyeceğini bir kez daha açık ve net bir şekilde gördük.
 
Kaddafi’nin son zamanlarda halkını “fareler, sıçanlar” diye aşağıladığını ve konuşmalarında iyiden iyiye hırçınlaştığını biliyoruz.
 
Sonunda takdir-i ilahi bir kanalizasyona sığınmışken halkın eline düştü ve kırk iki yıllık öfkenin kurbanı oldu. Elbette çoktan hak ettiği öldürülme işlemi daha insani bir şekilde gerçekleştirilebilirdi.
 
Hoş olmayan sahneler yaşandı. Ama bugün oturduğu sıcak koltuğunda elinde klavye demokratik bir ortamda mouse koşturan kişiler furyasına kapılıp “bunların Kaddafi’den farkı yok, bedevi her zaman bedevidir” gibi yargılayıcı ifadeleri bayraklaştırmak bize yakışmaz.
 
Kırk iki yıllık travmayı anlamak zorundayız. Biz kırk iki yıl bir diktatörce yönetilmedik. Ölümü göze alıp insanlık mücadelesi veren Libyalılara “bedevi” kelimesini yapıştırmaya hakkımız yok. Onlar sadece Kaddafi’yi linç ederek bir ayıp ettiler, biz bütün Libya halkını linç ederek çok ayıp etmeyelim.   


Bu haber 1,070 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,933 µs