En Sıcak Konular

Kaddafi silahları görücüye çıktı

24 Ekim 2011 15:51 tsi
İşte dakika dakika Libya'da yaşananlar...

Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil, "Libyalıların, ılımlı Müslümanlar olduğunu" söyledi.

Abdülcelil, Bingazi kentinde yaptığı açıklamada, "uluslararası toplumun Libyalıların ılımlı Müslümanlar olduğuna itimat etmesini" istedi.

UGK Başkanı Abdülcelil, dün Libya'nın "kurtuluşunun" ilan edildiği tören için Bingazi kentinin merkezine toplanan on binlerce kişiye yaptığı konuşmada, "İslam ülkesi olarak, şeriatın kabul edildiğini" belirtmiş, bu açıklamadan sonra AB ve bazı Batılı ülkeler Libya'ya insan haklarına ve kadın-erkek eşitliğine saygı gösterme çağrısında bulunmuştu.

Kaddafi'nin cenazesi hala Misrata'daki Afrika Pazarı'nda tutuluyor

Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin cenazesi hala Misrata'daki Afrika Pazarı'ndaki soğuk hava deposunun içinde tutuluyor.

Kaddafi'nin yanı sıra oğlu Mutassım Kaddafi ve Savunma Bakanı Ebubekir Yunus Cebir'in cenazeleri de aynı depoda bulunuyor. Cenazeleri görmek için Misrata ve ülkenin diğer bölgelerinden gelen halk, Afrika Pazarı'nın önünde kuyruklar oluşturuyor.

Diğer taraftan Kaddafi'nin ölümünden önce içinde bulunduğu belirtilen cip de Afrika Pazarı'na getirildi. Cipin üzerinde pek çok mermi deliği bulunduğu, ön ve arka camlarının kırık olduğu, öndeki iki lastiğinin de patlak olduğu görüldü.

Yan taraflarına ve ön tarafına aldığı darbeler nedeniyle kaportasında büyük göçükler oluşan cipin içinde Kaddafi ve beraberindekilere ait bazı özel eşyalar olduğu da gözlemlendi.

Kaddafi'nin cenazesini görmeye gelen Libyalılar cipi inceleyebiliyor ve görüntü alabiliyor.

Kaddafi'nin doğum yeri Sirte'de toplu mezar

Öldürülen devrik Libya lideri Muammer Kaddafi'nin doğum yeri Sirte kentinde toplu mezar bulunduğu bildirildi.

Merkezi New York'taki İnsan Hakları İzleme Örgütü, toplu mezarda bazıları muhalif güçler tarafından idam edilmiş olması muhtemel, Kaddafi yanlısı 53 kişinin çürümüş cesedinin bulunduğunu duyurdu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, toplu mezarın, kendilerini yasaların üzerinde gören Kaddafi karşıtı güçlerin adam öldürme, yağmalama ve diğer kötü muamele suçlarını işlediğini gösterdiğini kaydetti.

Örgüt, Libyalı yetkililerden silahlı grupları kontrol etmesini isterken, ABD ve İngiltere soruşturma çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı: "Bingazi'de Libya'nın kurtuluşunu ilan etmesini büyük memnuniyetle karşılıyor, bu mutlu ve tarihi günde Libya halkını tebrik ediyoruz"

Dışişleri Bakanlığı, dün Bingazi'de Libya'nın kurtuluşunun ilan edilmesinin memnuniyetle karşılandığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, dost ve kardeş Libya halkının, özgürlük, adalet ve demokrasi uğrunda verdiği zorlu mücadelede bir merhaleyi daha başarıyla tamamladığı belirtilerek, "23 Ekim 2011 tarihinde Bingazi'de Libya'nın kurtuluşunu ilan etmesini büyük memnuniyetle karşılıyor, bu mutlu ve tarihi günde Libya halkını tebrik ediyoruz" denildi.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

"Libya halkının ağır bedeller ödemek pahasına elde ettiği bu büyük başarı, tüm dünyada demokrasi mücadelesi veren halklara umut ışığı ve ilham kaynağı teşkil etmektedir.

Türkiye, Libya halkının tek meşru temsilcisi olarak gördüğü Ulusal Geçiş Konseyi'nin, demokratikleşme sürecini geçtiğimiz Ağustos ayında açıkladığı yol haritası temelinde, tüm Libya halkını kucaklayacak şekilde başarıyla yürüteceğine inanmaktadır."

Türkiye'nin, Libya halkının haklı taleplerle başlattığı mücadelesine başından beri destek verdiği kaydedilen açıklamada, yeni Libya'nın demokrasiye, insan hak ve özgürlüklerine dayalı, hukukun üstünlüğünü temel alan bir ülke yaratma yolunda atacağı adımlara destek vermeye devam edileceği ifade edildi.

Kaddafi'nin silahları ve uydu telefonu görücüye çıktı

Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin silahları ve yerinin belirlenmesine yol açtığı belirtilen uydu telefonu Misrata'da görücüye çıktı.

Kaddafi'yi yakalayan Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) askerleri, Kaddafi'nin yakalandığında beraberinde bulundurduğu eşyalarla basın toplantısı yaptı.

Askerler adına konuşan Ömer Ahmet El-Şidani, Kaddafi'yi yakaladıklarında başında kanlar bulunduğunu ve kendisini hemen kamyonete koyduklarını anlattı.

Kaddafi'yi yakalayanların onu vurmadığını savunan El-Şidani, Kaddafi'nin eşyalarını eline alarak tek tek basın mensuplarına gösterdi.

Bir UGK askerinin Kaddafi'nin cebinden alarak onu vurduğu iddia edilen altın kaplamalı silahının üzerinde Ömer Muhtar'ın resminin tasvir edildiği bir işleme yer aldığı görüldü.

El-Şidani, gösterilen eşyalar arasında bulunan Kaddafi'nin Magnum marka silahının ise yakalandığı anda Kaddafi'nin elinde olduğunu bildirdi.

Kaddafi'nin beraberindeki eşyalar arasında içinde dua yazılı olan ve kendisini koruduğuna inandığı bir muska da yer alıyor.

Kaddafi'nin, yerinin tespit edilmesini sağlayan telefon görüşmesini yaptığı iddia edilen, Thuraya marka uydu telefonu ve boynuna taktığı poşu da eşyalar arasında bulunuyor.

Diğer taraftan, Libya'nın eski lideri Kaddafi'nin beraberindekilere ait olduğu belirtilen ve basın mensuplarına gösterilen bazı silahların şarjörlerinin dolu olduğu görüldü.

Libyalılar özgürlüğü kutluyor

Misratalılar, UGK Başkanı Abdülcelil'in "Libya'nın kurtuluşunu" ilan etmesinin ardından sokaklara döküldü

Libya'da Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil'in "Libya'nın kurtuluşunu" ilan etmesinin ardından Misratalılar sokaklara döküldü.

 İç savaşta en yoğun çatışmalardan birinin gerçekleştiği Misrata'da yaşayanlar ellerinde yeni Libya bayrağı ve savaşta kaybettiklerine ait fotoğraflarla Özgürlük Meydanı'nda toplandı.

Meydanda kurulan sahneden yapılan müzik yayınına dans ederek büyük bir coşkuyla eşlik eden Libyalılar, iç savaşta kullanılan araçlarla ve silahlarla belki de son kez fotoğraf çektirdi.

Şehirde klakson çalarak tur atan Libyalılara, ambulansların ve itfaiye araçlarının sirenleri eşlik etti.

Meydandaki havai fişek gösterisi, Kaleşnikof ve uçaksavarlarla yapılan atışlar kutlamaların heyecanını artırdı.

Savaşta kullanılan paletli obüslerle, uçaksavarların takılı olduğu kamyonetlere binenlerin gösterileri ise Misratalılar tarafından ilgiyle izlendi.

Libya'dan gelen 45 yaralı İstanbul'da tedavi altına alındı

Libya'da süren çatışmalarda yaralanan 45 kişi, İstanbul'a getirilerek Göztepe Medical Park Hastanesinde tedavi altına alındı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre akşam saatlerinde Libya'nın Misurata kentinden özel uçakla Sabiha Gökçen Havaalanı'na getirilen yaralılar, 24 ambulans ile hastaneye sevk edilerek tedavileri yapılmak üzere kendilerine ayrılan bir kata yerleştirildi.

Medical Park Grup Uluslararası Pazarlama Müdürü Mustafa Akçay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Libya'da yaşanan olaylar sırasında iki ülke arasında olumlu bir iletişim süreci geçtiğini, Medical Park olarak bu sürecin içerisinde yer almak ve sağlık konusunda katkı sunmak için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini söyledi.

Akçay, Kaddafi'nin öldürülmesiyle sonuçlanan çatışmalarda binlerce yaralı olduğunu, ülkedeki sağlık sisteminin yok denecek düzeyde olduğunu, bu nedenle de yaralıların Ürdün, Almanya, Katar ve Türkiye'de tedavi olmaları için talepte bulunulduğunu kaydetti.

Bu talep çerçevesinde tam teşekküllü, ileri teknoloji ve uzman kadrolu bir hastanede tedavi görmeyi gerektirecek ağır hastaların Ankara'ya getirildiğini, bunlardan kendi hastanelerine getirilen hastalar da olduğunu belirten Akçay, ayrıca yeni gelecek yaralıların Medical Park'a gelmesi için de Libya Büyükelçiliği ile gerekli anlaşmaları yaptıklarını bildirdi.

Akçay, kurşun yarası, kesik ve yanıklar gibi savaşta oluşabilecek yaralanmalarla çoğu ağır olmak üzere toplam 45 yaralının bugün hastaneye yerleştirildiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

''Refakatçıları ve bazı doktorlarla birlikte hastanemiz 100 civarında Libya vatandaşını ağırlayacak. Olaylar çok hızlı geliştiği için yaklaşık bir saat önce uçağın hareket ederek Türkiye'ye geldiğini öğreniyorsunuz. Bu sebeple uçaklardan inecek vakaların nasıl olduğunu bilmiyorsunuz. Bu sebeple bütün aşamalarda hazır olmamız gerekiyor. Bu hummalı bir çalışma gerektiriyor. Operasyonu gerçekten iyi yönetebiliyoruz. Hastanede görevli ortopedi ve cerrahi birimleri başta olmak üzere acil servis hekimleri seferber edildi.''

Mustafa Akçay, hasta odalarına yakınlarını da yerleştirdiklerini, bu insanlar savaş yaralıları olduğu için daha hassas davranmaya çalıştıklarını ve tedavilerinin tamamlanmasının ardından ülkelerine geri gönderileceklerini kaydetti. (AA)



Bu haber 894 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,980 µs