En Sıcak Konular

Van depreminde ölü ve yaralı sayısı

24 Ekim 2011 15:03 tsi
7.2'lik depremle büyük yara alan Van'da ölü ve yaralı sayısı açıklandı...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı: ''İşyerleri hasara uğrayan işverenlerimiz ile kendi nam ve hesabına çalışan (Bağ-Kur) sigortalılarımızın geçmiş prim borçlarıyla deprem tarihinden itibaren 3 aylık sürede prim borçları 1 yıl süreyle ertelenmiştir''

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Van'daki depremde işyerleri hasara uğrayan işverenler ile kendi nam ve hesabına çalışan (Bağ-Kur) sigortalılarının geçmiş prim borçlarıyla, deprem tarihinden itibaren 3 aylık sürede pirim borçlarının 1 yıl süreyle ertelendiğini bildirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, şunlar kaydedildi:

''İşyerleri hasara uğrayan işverenlerimiz ile kendi nam ve hesabına çalışan (Bağ-Kur) sigortalılarımızın geçmiş prim borçlarıyla deprem tarihinden itibaren 3 aylık sürede tahakkuk edecek prim borçları 1 yıl süreyle ertelenmiştir.

Ayrıca, (Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca afet bölgesi ilan edilmesi halinde), Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi gereken prim belgeleri ve sigortalı bildirimlerinin süresi ile Ekim ayı içerisinde ödenmesi gereken cari ay sosyal güvenlik primleri ile taksit ödemeleri de aynı şekilde Kasım ayı sonuna kadar ertelenmiştir.''

İçişleri Bakanı Şahin: ''Erciş merkezde ölü sayımız 169, Van merkezde 95 ölümüz var''

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, ''Erciş merkezde ölü sayımız 169, Van merkezde de şu an itibarıyla 95 ölümüz var'' dedi.

Erciş merkezde hasar gören ve arama kurtarma çalışması yapılan binalarda inceleme yapan Bakan Şahin, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Şahin, deprem sonucu ölü ve yaralı sayısı hakkında bilgi vererek, ''Erciş merkezde ölü sayımız 169, Van merkezde de şu an itibarıyla 95 ölümüz var. Ama bu sayılar nihai çalışmaların sonlanmasıyla değişebilir. Erciş'te yaralı sayısı 790'a çıktı. Ama bunların hepsi tabii enkaz altından kurtarma değil bir kısmı kendi imkanlarıyla kurtuldu'' diye konuştu.

Yaralıların tedavilerine Van, Erciş ve çevre illerde devam edildiğini ifade eden Şahin, şöyle devam etti:

''İaşe konusunda herhangi bir sıkıntı yok, toplu barınma merkezleri Kızılay tarafından kuruldu. Ama aileler münferit çadır talebinde bulunuyorlar. Bunun da planlaması yapıldı. Bugün toplamda 6 bin çadır Erciş merkezde dağıtılmış olacak. Kısmi derecede Adilcevaz ve Ahlat ilçelerine de 200-300 civarında çadır dağıtıldı. Şu anda herhangi bir aksaklık, sıkıntımız yok. Sadece zamana ihtiyacımız var, uzman ekiplerimizin çalışmalarını sağlıklı bir şekilde sonuna getirebilmeleri için. Gıda sorunu yok, sağlık sorunu yok, barınma sorunu yok, 47 noktada 920 toplam uzman çalışanla ki bunların içerisinde Genelkurmayın özel uzman ekipleri, jandarma kurtarma ekipleri, polisin kurtarma ekipleri, AKUT'un 7-8 ilden gelmiş birimleri var. Farklı birçok uzman ekipler var. Bunlar koordineli bir şekilde çalışmalarını yürütüyorlar.''

Şahin, güvenlik tedbirlerinin de jandarma ve polisi tarafından alındığını ifade ederek, ''Vatandaşlarımızın haletiruhiyesini dikkate alarak onları incitmeden, güvenlik tedbirlerini alıyoruz. Bugün büyük ölçüde Erciş'teki çalışmanın sonuna doğru gelmeyi ümit ediyoruz. Tek endişemiz enkazlarda çalışmalarımız ilerledikçe can kaybı sayımızın artması yönünde. Artışlar korktuğumuz seviyede değil ama bir can bile bizi çok derinden üzüyor. Van'da ölü sayısında artış yok. Depremin şiddetine bakıldığında bu sayı beklenenin, öngörülenin altındadır. Bildiğiniz gibi dünden itibaren 1500 sayıları telaffuz ediliyordu'' dedi.

İlçenin köylerinde sorun yaşanıp yaşanmadığına ilişkin soruya ise Bakan Şahin, ''Erciş'in 84 köyü var. Bu köylerin tamamı kontrol altında. Birinde 2, birinde 1 can kaybımız var. Buna bağlı olarak hasar var, depremin oluşturduğu doğal korku ve panik var. Hasarlı binanın veya oturulamaz binanın olduğu bir köye girmemiş olmamız söz konusu değil. Erciş'te de Van merkezde de böyle. Ama Van merkeze bağlı köylerimizde can kaybı biraz fazla. Ama oralar da kontrol altında. Bu köylerimize de her türlü çadır ve diğer yardımlar yapılıyor. Yani gidilmesi gereken her yere gidildi'' yanıtını verdi.

Şahin, ilçeye elektrik ve su verilmesi için ekiplerin çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Türk Kızılayı, bölgeye toplam bin 500 ünite kan gönderdi

Türk Kızılayı'nın, depremin yaşandığı Van'a toplam bin 500 ünite kan gönderildiği, stoklarda hazır bulunan muhtelif kan gruplarından 18 bin ünite kanın da ihtiyaçlar doğrultusunda hazır bekletildiğini belirtildi.

Türk Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Van'da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki deprem sonucu yaralanan ve enkaz altından çıkarılan afetzedelerin en yakın hastane ve sağlık merkezlerinde tedavi altına alındığı anımsatıldı.

Türk Kızılayı'nın da afetzedeler için ortaya çıkabilecek kan ihtiyacının karşılanabilmesi için bölgeye en yakın kan merkezlerini alarm durumuna geçirdiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Depremin meydana geldiği bölgeye yakın olan Türk Kızılayı Kan Merkezleri'nden yaralılar için gerekli kan ürünleri ilgili hastanelere ulaştırılıyor. İlk etapta sağlık kurumlarına Erzurum, İzmir ve Ankara Bölge Kan Merkezleri'nden toplam bin 500 ünite kan gönderildi. Gönderilen kanların içinde negatif kan sıkıntısı bulunmuyor. Türk Kızılayı stoklarında hazır bulunan muhtelif kan gruplarından 18 bin ünite kan da ihtiyaçlar doğrultusunda hazır olarak bekletiliyor.

Bölgedeki tüm hastaneler ile iletişim haline geçilerek her türlü kan ürünü ihtiyaçlarının karşılanacağı bilgisi verildi. Bölgeye en yakın konumda olan Van ve Erzurum Bölge Kan Merkezi'nde hazır bulunan 3 bin ünite kan da ihtiyaçlar doğrultusunda ilgili hastanelere gönderilecek.''

Açıklamada, kan bağışlamak isteyen tüm vatandaşların Türk Kızılayı Kan Bağışı Merkezleri'ne başvurabilecekleri belirtildi.

KKTC'de yardım kampanyası başlatıldı: 16 kişilik arama kurtarma ile 2 doktor ve 4 hemşireden oluşan sağlık ekibi yarın Van'a gidecek

Van'da dün meydana gelen deprem felaketinde zarar görenlere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden de yardım eli uzanıyor.

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, sivil savunma teşkilatına bağlı 16 kişilik arama kurtarma ekibi ile 2 doktor ve 4 hemşireden oluşan sağlık ekibinin yarın sabah Van'a gideceğini duyurdu.

Küçük, ayrıca depremzedeler için yardım kampanyası başlatıldığını da açıkladı.

YDÜ'den de yardım

Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) de depremzedelere yardımda bulunmak için harekete geçti.

YDÜ'den yapılan açıklamaya göre, YDÜ Kurucu Rektörü Dr. Suat İ. Günsel,  Van depreminin Kıbrıs Türklerini de derinden yaraladığını belirterek, ''Milletçe kederde, tasada ve sevinçte ortak olduğumuz Türkiyemizle bu acıyı paylaşmak istiyoruz'' dedi.

Dr. Suat İ. Günsel, bu amaçla yetkililere, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'nin yedi doktorunu özel ambulans uçağıyla deprem bölgesine gönderilmesini önerdi.

Dr. Günsel, depremin meydana getirdikleri konusunda yardımcı olmak üzere, tıbbi heyetlere ek olarak sosyal ve psikolojik desteğe de hazır olduklarını bildirdi.

YDÜ doktorlarının, YDÜ'ye ait özel ambulans uçakla bölgeye gideceği belirtildi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Clinton ile görüştü

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile telefonla görüştü.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Amerikalı bakanın talebi üzerine gerçekleşen görüşmede, Clinton'un Davutoğlu'na taziye dileklerini ilettiği ve yardıma hazır olduklarını bildirdiği belirtildi.

Clinton'un görüşmede ayrıca, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun evsahipliğinde İstanbul'da düzenlenecek "Afganistan İçin İstanbul Konferansı"na katılacağını teyit ettiği kaydedildi.

Van ile Erciş'ten, Bitlis merkez ve ilçelerindeki hastanelere getirilen 168 yaralıdan 5'i hayatını kaybetti

 Van'daki depremde yaralanan Bitlis merkez ve ilçelerindeki hastanelere getirilen 168 yaralıdan 5'inin hayatını kaybettiği bildirildi.

Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz yaptığı açıklamada, Van ile Erciş'ten, Bitlis merkez ve ilçelerindeki hastanelere 168 yaralı getirildiğini belirtti.

Vali Yılmaz, şu bilgileri verdi:

''Depremin ardından Erciş, Adilcevaz ve Van'dan ilimize getirilen yaralılar, Bitlis Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Dünden bu yana Bitlis merkez, Tatvan, Ahlat ve Adilcevaz'daki hastanelere getirilen 168 yaralıdan 5'i hayatını kaybetti. Diğer yaralılarımızın tedavileri devam ediyor. Bitlis Devlet Hastanesine 75, Tatvan Devlet hastanesine 60, Tatvan Özel Can Hastanesine 28, Tatvan Asker Hastanesine 1, Ahlat'ta 4 yaralı geldi. Bu yaralılardan 5'i yaşamını yitirdi.''

Yılmaz, Tatvan Asker Hastanesi'ndeki yaralının bir polis memuru olduğunu ve sağlık durumunun ciddi olduğunu kaydetti.

DEPREMZEDELERE VERGİ MÜJDESİ

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Van'da meydana gelen deprem nedeniyle ilin tamamında vergi uygulamaları bakımından mücbir sebep hali ilan edildiğini bildirdi.

Şimşek, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, depremde zarar görenlerin acısını paylaştıklarını ve devlet olarak her türlü desteği vereceklerini ve yanlarında olduklarını hissettireceklerini vurguladı. Ölenlere rahmet, yaralılara acil şifalar dileyen Bakan Şimşek, depremin Türk Milletini derinden üzdüğünü belirterek, can kaybının artmaması temennisinde bulundu.

Şimşek, Van'da mücbir sebep haliyle ilgili şunları kaydetti: "Bakanlığımızca 23 Ekim 2011 tarihinde Van İlinde meydana gelen deprem felaketi mücbir sebep hali olarak kabul edilmiş ve Van İlinin tamamında vergi uygulamaları bakımından mücbir sebep hali ilan edilmiştir. Söz konusu mücbir sebep halinin 23 Ekim 2011 tarihinde başladığı kabul edilmiştir. Mücbir sebep halinin sona erdiği tarih ise depremin etkilerinin ne kadar süreceği bilinemediğinden ileride Bakanlığımızca belirlenecektir. Buna göre, 23 Ekim 2011 tarihinden itibaren verilmesi gereken tüm beyannameler ile bildirimlerin verilme ve ödeme süreleri ileride belirlenecek bir tarihe kadar, mücbir sebep halinin başladığı 23 Ekim 2011 tarihinden önce tahakkuk etmiş olup, vadesi bu tarihten sonrasına rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresi ileride belirlenecek bir tarihe kadar; ikmalen, re;sen veya idarece tarh edilen ve vadesi mücbir sebep ilan olunan tarihten sonrasına rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresi ileride belirlenecek bir tarihe kadar uzatılmıştır." AA

BAŞBAKANLIK AÇIKLADI: DEPREMDE ÖLÜ SAYISI 213, YARALI SAYISI BİN 150, YIKILAN BİNA SAYISI 970

Başbakanlık Afet Ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Van depremiyle ilgili yazılı açıklama yaptı. Başkanlık, saat 11.00 itibariyle depremde ölenlerin sayısını 213, yaralı sayısını bin 150 yıkılan bina sayısını ise 970 olarak açıkladı. Açıklamada Van Valiliği emrine 3 milyon TL gönderildiği ifade edildi. Başbakanlık Afet Ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın açıklaması şöyle: "45 il ve 37 kurumdan arama kurtarma, sağlık ve ilk yardım personeli ile ekipmanları, 10 Türk Hava Yolları ve 16 askeri olmak üzere toplam 26 adet uçak ve araçlarla hava ve karadan bölgeye sevk edilmiştir.

Başkanlığımızdan 20 kişilik bir teknik heyet Van’a intikal etmiştir. Ayrıca, çeşitli illerden 200 teknik personel görevlendirilmiştir. 3 adet askeri kargo uçağı da personel ve malzeme transferi yapmak üzere, Ankara-Van arasında ulaşım zinciri oluşturulmuştur.

Bölgeye toplam 2 bin 398 arama-kurtarma personeli, 680 sağlık personeli, 12 arama köpeği, 355 iş makinesi ve araç, 7’si hava ambulansı olmak üzere 108 ambulans, 30 jeneratör, 95 seyyar tuvalet, 6 bin 377 çadır, 16 bin 888 battaniye, bin 120 gıda paketi, 10 bin 64 gıda kolisi, 21 seyyar mutfak, bin 719 mutfak seti, 3 bin 812 katalitik soba, 425 uyku tulumu, 1 mobil fırın ve 500 kumanya gönderilmiştir. 2 adet askeri kargo uçağı ile arama-kurtarma araçları, çadır ve gıda malzemesi gönderilmektedir. Bölgeye gönderilen arama-kurtarma, ilkyardım ve sağlık personeli ile ayni yardımların organizasyonunu yapmak üzere başkanlığımızcaAnkara Esenboğa, İstanbul Atatürk ve İzmir Adnan Menderes havalimanlarına birer koordinatör ve yeterli sayıda personel görevlendirilmiştir.

İlgili bakanlıklar, arama-kurtarma, geçici barınma, enkaz kaldırma, sağlık, psikososyal destek çalışmalarının kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, afet ve acil durum merkezleri ikinci bir bildirime kadar 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçirilmiştir. Van Valiliği emrine, psikolojik ve sosyal destek hizmetlerinin verilebilmesi için uygun nitelikte ve yeterli sayıda personel görevlendirilmiştir. Arama-kurtarma ve ilk yardım çalışmaları kesintisiz olarak devam etmektedir."

11:02 - Alparslan Üniversitesinde eğitime 2 gün ara verildi

Van’da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremden dolayı Muş Alparslan Üniversitesinde (MŞÜ) eğitime 2 günlük ara verildi.

Konuyla ilgili Cihan Haber Ajansı muhabirine telefonla bilgi veren Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, üniversitede eğitim gören öğrencilerin çoğunluğunun depremin yaşandığı Van ve çevre illerden olduğunu söyledi.

O öğrencilerin aileleriyle görüşmeleri için eğitime ara verdiklerini ifade eden Rektör İnanç, “Bunların yanında devam sarsıntılardan dolayı eğitim vermemiz zorlaşacaktır. Ayrıca öğrencilerimizin aileleriyle görüşmelerini istedik. Çünkü aileler endişeli, çocuklar endişeli. Bu psikolojiyle öğrencinin ders dinlemesi biraz zorlaşır. Bundan dolayı eğitime 2 günlük ara verdik” diye konuştu.CİHAN

Erciş'te deprem enkazından sağ olarak çıkarılan Patnos Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Yardımcı hastaneye götürülürken öldü

Van'ın Erciş ilçesinde meydana gelen depremde enkaz altından yaralı olarak çıkarılan, ambulansla Erzurum'a götürülen Patnos Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Yardımcı hastaneye götürülürken öldü.

Patnos Kaymakamı Fehmi Sinan Niyazi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün meydana gelen depremde Erciş'te bulunan memurlar lokalinde olan ve enkaz altından sabaha karşı çıkarılan Patnos Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Yardımcı'nın, Erzurum'a hastaneye götürülürken Pasinler ilçesi yakınlarında öldüğünü bildirdi.

Kaymakam Niyazi, Yardımcı'nın cenazesinin henüz Patnos'a getirilmediğini sözlerine ekledi.

Azerbaycan, üçüncü yardım uçağını deprem bölgesine gönderdi

Azerbaycan, üçüncü yardım uçağını deprem bölgesine gönderdi.

Olağanüstü Haller Bakanlığının internet sitesinden verilen bilgiye göre, bugün TSİ 09.00'da yeni bir uçak ile 46 kişilik yardım ekibinin Van'a hareket ettiği bildirildi.

Açıklamada, uçakta yardım ekibinin yanı sıra yardım malzemesinin bulunduğu kaydedildi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talimatıyla Olağanüstü Haller Bakanlığına bağlı iki uçak ve 145 kişilik yardım ekibi, dün gece Van'a ulaşmıştı.

Van'da meydana gelen depremden sonra Türkiye'ye yardım elini uzatan ilk ülke olan Azerbaycan, bugün gönderdiği yardım uçağıyla beraber deprem bölgesine üç uçak ile 191 kişilik yardım ekibi göndermiş oldu.

Erciş ilçesinde, çöken 6 katlı binanın enkazından, 19 yaşındaki Yalçın Akay yaralı olarak kurtarıldı

Van'da meydana gelen depremde, en çok hasarın oluştuğu Erciş ilçesinde, enkaz altından bir kişi daha kurtarıldı.

A.A muhabirinin aldığı bilgiye göre, Cami Kebir Mahallesinde, çöken 6 katlı bir binanın enkazı altında kalan Yalçın Akay, cep telefonuyla 155 Polis İmdat hattını arayarak, bulunduğu yeri tarif etti.

Polisin durumu ilettiği Sivil Savunma ekipleri, Akay'ı cep telefonuyla arayarak tam yerini tespit ettikten sonra çalışmaları başladı. Akay, ekiplerin çabalarıyla enkaz altından çıkarıldı.

Sağ bacağından yaralanan Yalçın Akay, ambulans ile hastaneye kaldırıldı.

Akay'ın kurtarıldığı 6 katlı bina enkazının altında başka insanlar olduğunu belirleyen Sivil Savunma ekipleri, çalışmalarını burada yoğunlaştırdı.

Kılıçdaroğlu: ''Yaşanan olay gerçekten çok ciddi. Devlet bütün imkanlarıyla yaraları sarmaya çalışıyor. Ölenlere baş sağlığı diliyoruz''

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ''Yaşanan olay gerçekten çok ciddi. Devlet bütün imkanlarıyla yaraları sarmaya çalışıyor. Ölenlere baş sağlığı diliyoruz'' dedi.

Kılıçdaroğlu, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda, Van'a giderken yaptığı açıklamada, Van merkez, Erciş ve Muş'a gideceklerini ve orada tabloyu daha net göreceklerini belirtti.

Kemal Kılıçdaroğlu, ''Yaşanan olay gerçekten çok ciddi. Devlet bütün imkanlarıyla yaraları sarmaya çalışıyor. Ölenlere baş sağlığı diliyoruz'' diye konuştu.

Gazetecilerin, İsrail dahil yardım tekliflerinde bulunan pek çok ülkenin var olduğunu anımsatması üzerine de Kılıçdaroğlu, ''İnsani yardımlara saygı duyuyoruz. Türkiye dışarıdan yardım almaksızın yaralarını sarabilecek güçtedir'' dedi.

Kılıçdaroğlu, ''Son dönemde talihsizlikler üst üste geldi. Ne diyeceksiniz?'' sorusu üzerine de, ''Bu konuda yorum yapamayacağım. Sonuçta deprem bir facia'' dedi.

Can kayıplarının az olmasını dilediklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin depreme karşı jeolojik olarak hassas bir bölgede olduğunu ve binaların da buna göre yapılması gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, bütün bu olayların pek çok ders verdiğini ve o derslerin gereğinin yerine getirilmesini gerektiğini belirtti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin de, bölgenin soğuk olduğunu anımsatarak, çadırların ise depremzedelere bu sabah gittiğini kaydetti.

Erciş'te kurtarma çalışmaları sürüyor

Van'da meydana gelen depremde ağır hasarın oluştuğu Erciş'te arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Kent merkezindeki birçok bina tamamen çökerken, birçok binada da hasar meydana geldi.

Tamamen çöken binalarda Jandarma, Sivil Savunma, AKUT, TTK ve MAY Lidam (Köpekli Arama Ekibi) arama çalışmalarına katılıyor. Kızılay, ilçe merkezinde çadır dağıtıyor.

Ercişli'lere ekmek, su, bebek bisküvisi ve süt de dağıtılıyor. İlçe halkı geceyi büyük ölçüde dışarda geçirdi. Çöken binaların enkazında kalanların yakınları üzüntülü bekleyiş içinde kurtarma çalışmalarını izliyor.

Depremde hayatını kaybedenlerden cesetlerine ulaşılanlar Devlet Hastanesi'nin arka bahçesine getiriliyor. Burada kimlik tespiti ve yakınlarının teşhisinden sonra cenazeler ailelerine teslim ediliyor.

Kaymakamlıkta kriz merkezi oluşturuldu. Kurtarma ekiplerinin dağılımı bu kriz merkezinden yönetiliyor. Van Valisi Münir Karaoğlu şehir merkezindeki çalışmaları koordine ettiği için Ağrı Valisi Ali Yerlikaya Erciş'teki çalışmaları yönetiyor.

Ercişte'ki arama kurtarma ve yardım çalışmaları henüz tam bir koordinasyona kavuşmuş değil. Trafik de aksayarak gerçekleştirilebiliyor. İlçe merkezinde çok sayıda ambulansın olduğu dikkati çekiyor.

Bazı yardım kuruluşları da Erciş'e yardım ulaştırmaya başladı.

Bakan Şahin, ölü sayısını açıkladı

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, 7.2 büyüklüğündeki depremle sarsılan Van merkezde 100, Erciş ilçesinde ise 117 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile birlikte Erciş'te gece geç saatlerde basın açıklaması yapan Bakan Şahin, Erciş ilçesinde 80 tane çok katlı binanın çöktüğünü aktardı. Bu binaların yarısında canlı veya vefat etmiş insan bulunduğunu belirten Şahin, bunlara yönelik kurtarma çalışmalarının sürdüğünü anlattı. Şu ana kadar Erciş merkezde 117 kişinindepremsonucu hayatını kaybettiğini açıklayan İçişleri Bakanı, Van merkezde de 100 civarında kayıp olduğunu kaydetti. Bakan Şahin, yaralı sayısını da, Van merkezde 350, Erciş ve köylerinde ise 740 olarak açıkladı. (CİHAN)

Boston'da yardım kampanyası başlatıldı

Merkezi Boston'da bulunan ''New England Türk Amerikan Kültür Derneği''nin, Van'daki deprem felaketinde zarar görenler ve yakınları için yardım kampanyası başlattığı bildirildi.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, kampanyaya bağışta bulunmak isteyenlerin ''www.tacsne.org'' adresine başvurmaları belirtildi.

ABD'de 1964 yılında kurulan New England Türk Amerikan Kültür Derneği (TACS), Türkiye ve Türk kültürünü bölgede tanıtmak, toplum üyelerinin sorunlarına yardımcı olmak ve Türkiye'den gelen vatandaşların bölgeye uyum sağlamasına yardımcı olmak amacıyla konferans, seminer, konser, sergi gibi kültürel ve eğitici etkinlikler düzenliyor.

Türk Kızılayı'nın 116 kişilik uzman ekibi deprem bölgesine ulaştı

Van'da meydana gelen depremin ardından Türk Kızılayının 116 kişilik uzman ekibinin deprem bölgesine ulaştığı bildirildi.

Kızılay'dan yapılan yazılı açıklamada, yerleşim yerleri zarar gören vatandaşlar için çadır kurma çalışmalarının devam ettiği kaydedildi.

Kızılay'ın bölgeye sürekli çadır ve battaniye sevk ettiği belirtilen açıklamada şu bilgilere yer verildi:

''Depremin ardından acil olarak harekete geçen Türk Kızılayının ülke geneline yayılmış lojistik merkezlerinden 7 bin 496 çadır, 8 toplu barınma çadırı, 22 bin 229 battaniye, 3 bin 812 katalitik soba, bin 719 mutfak seti, bin ceset torbası, bin 120 gıda kolisi, 2 bin 320 içme suyu, 5 bin ekmek ve 500 kumanya bölgeye ulaşmaya başladı.

Bölgeye 1 adet mobil fırın ve 21 seyyar mutfak gönderildi, Türk Kızılayının Van'daki aşevi de afetzedeler için yemek çıkarıyor. Erciş'e ulaşan ilk çadırların da kurulumuna hızla başlandı. Erciş stadyum alanında ve Van-Erciş yolunda iki çadırkent oluşturuldu. Bölgedeki mevsim koşulları da göz önünde bulundurularak bölgeye 4 mevsim kullanıma uygun Türk tipi çadırlar gönderiliyor. 14 metrekarelik çadırların içerisinde katalitik soba yakılabiliyor. Çadırlar dışarının soğuğunu içeriye sokmadığı gibi içerinin ısısını da koruyor. Çadırların su geçirmezlik özellikleri de bulunuyor.''

Açıklamada, depremden etkilenen vatandaşlara psikososyal destek vermek üzere Türk Kızılayının uzman psikologlarının da bölgede görevlendirildiği, bölgedeki kan merkezlerinden de yaralılar için gerekli kan ürünleri bölgedeki hastanelere ulaştırıldığı belirtilerek, afetzedelere yardım ulaştırmak isteyenlerin 168 bağış ve iletişim hattını arayarak ya da www.kizilay.org.tr adresinden detaylı bilgi alabileceği kaydedildi.

İran'dan Hoy Valisi Başkanlığındaki yardım ekibi Van'a geldi

İran'daki Hoy Valisi Başkanlığındaki yardım ekibi Van'a geldi.

Van'daki depremin ardından Hoy Valisi Gullam Hüseyin Emari başkanlığındaki ekip, Van'a ulaştı.

İl Afet Acil Durum Müdürlüğüne gelen Hoy Valisi Emari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 kamyon malzeme ile Van'a geldiklerini belirterek, 208 çadır, bin 500 battaniye ve muhtelif gıda malzemeleri getirdiklerini söyledi.

Emari, İran'dan 5 ambulans ve 18 kişilik acil yardım ekibinin de Van'a geldiğini belirterek, ihtiyaç duyulması halinde sahra hastanesi de kurmayı planladıklarını ifade etti.

(AJANSLAR)



Bu haber 1,700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,491 µs