En Sıcak Konular

İtalya'dan hükümete 'deprem' övgüsü

24 Ekim 2011 12:46 tsi
Van'da dün meydana gelen 7.2 şiddetindeki deprem ve neden olduğu felaket, İtalyan basınında geniş yer bulmakta.

İtalya'nın önde gelen gazeteleri depremi AA'nın bölgeden çektiği fotoğraflarla sundu.

Corriere della Sera gazetesi depremi okuyucularına "Deprem, Türkiye'yi yıktı" başlığıyla duyurdu. Gazete, Van'da gerçekleşen depreme 1 sayfa ayırırken, haberde depreme ilişkin öne çıkan bilgiler ve bir İtalyan jeofizik uzmanı ile yazar Elif Şafak'ın görüşlerine yer verdi.

İtalyan Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü uzmanlarından Massimo Cocco, depremin nedeninin Arap yarımadası plakasının Avrasya'ya yaptığı baskı olduğunu savunarak, Arap yarımadasının her yıl kuzeye doğru 24 milimetre kaydığını hatırlattı.

Görüşüne başvurulan yazar Elif Şafak 1999 depremine göre hükümetin daha hızlı harekete geçtiğini ifade ederek, depreme karşı farkındalık yaratılması gerektiğini anlattı.

La Repubblica gazetesi Van depremine 2 sayfa yer verirken, Türkiye'nin 1999'daki Marmara depreminde 18 bin vatandaşını kaybettiğini anımsatarak, Van'daki depremin 1999 depreminin aksine gece değil gündüz saatlerinde yaşandığı, evlerin "kağıttan kale gibi yıkılmasıyla" insanların sokaklara kaçtığı aktarıldı.

Ülkede son günlerde ana gündem maddesinin bölücü terör örgütüyle mücadele olduğu dile getirilirken, Van'ın Anadolu'nun doğusunda ve Kürt vatandaşların daha yoğunlukta yaşadığı bir yer olduğu kaydedildi. Deprem nedeniyle Van ve çevresinde ölü sayısının 1000'i bulabileceği belirtildi.

Gazetedeki haberde, Van'da yaşayan üç kişilik bir İtalyan ailenin de görüşlerine yer verildi. "Her şey yıkılıyordu. Yaşamak bir mucize" diyen İtalyan ailenin, deprem olur olmaz apartmandan dışarı çıktıkları anlatıldı. Ailenin bölgede el sanatlarıyla ilgilendiği bildirildi.

Depreme 2 sayfa ayıran bir başka gazete olan La Stampa "Deprem, Anadolu'yu yıktı" başlığını kullanırken, Türkiye'de insanların büyük bir bölümünün halen 1999'da yaşanan Marmara depremi nedeniyle korktuğunu yazdı.

Bölgede yürütülen yardım çalışmalarına yer veren La Stampa, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın olayın ardından bölgeye hareket ederek, gece geç saatlere kadar bölgede incelemelerde bulunduğunu aktardı.

Gazetede çıkan haberde, "Mavi Marmara" gemisi baskını nedeniyle İsrail ile ilişkilerin gergin olmasına karşın İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü telefonla arayarak, İsrail'in yardım göndermeye hazır olduğunu bildirdiği ifade edildi. Türkiye'nin de geçmişte İsrail'de çıkan orman yangınları için yardım uçağı gönderdiğini hatırlattı.

Gazetelerin yanı sıra, televizyon kanallarının haber bültenlerinde de Türkiye'deki deprem ilk sıralarda yer aldı.

Rai News 24 kanalı, kurtarma ekiplerinin gece boyunca süren çalışmalarını aktardı.

aa

Bu haber 784 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,750 µs