En Sıcak Konular

O bile 'BM bitmiştir' dedi

24 Ekim 2011 12:37 tsi
66 yıl önce bugün kurulan ancak son yıllarda ABD’nin noteri gibi görev yapan Birleşmiş Milletler, miadını doldurdu.

Birleşmiş Milletler (BM), 66 yıl önce bugün kuruldu. Dünya barışı ve güvenliğini korumak, uluslar arasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir işbirliği oluşturmak için kurulan BM, 66 yıl içinde yaptığı faaliyetlerle kuruluş amacının dışında bir işlev gerçekleştirdi.

Kurulduğu yıllarda 51 üyesi bulunan BM’nin şu anda 193 üyesi var. 193 üyelik BM’de, Güvenlik Konseyi 15 ülkeden oluşmakta olup, bu üyelerden 5’i ‘daimi üye’ statüsünde bulunuyor.

Daimi üye olan ülkeler ise ABD, Rusya, Çin Halk Cumhuriyeti, Birleşik Krallık (İngiltere) ve Fransa... BM herhangi bir ülke hakkında yaptırım kararı almaya kalktığında söz konusu 5 daimi üyeden hiçbirinin veto kullanmaması gerekiyor. 5 daimi üyenin herhangi birisinin veto kullanması halinde karar kuruldan geçmiyor ve 190 küsur üyenin tercihi yok anlamına geliyor.

BAŞBAKAN ERDOĞAN, BM’YE SERT TEPKİ GÖSTERİYOR

BM’deki adaletsiz yapıya son zamanlarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da konuşmalarında sıkça dikkat çekiyor. Fırsat bulduğu her platformda BM’deki beşli çeteye dikkat çeken Başbakan Erdoğan, iki hafta önce İstanbul Üniversitesi’nin akademik yıl açılışında konuşmuştu. Erdoğan, BM’deki daimi ve geçici üyelerin 2. Dünya Savaşı şartları altında belirlendiğini, bundan sonra da değişmesinin söz konusu olmadığını söylemişti.

BM’NİN İSRAİL’E YÖNELİK 89 KARARI YOK HÜKMÜNDE

Erdoğan, Türkiye’nin yanısıra dünya kamuoyunun da takdirini toplayan konuşmasında şunları kaydetmişti: “Şu anda 193 BM üyesi var. Bunun 5 tanesini bir kenara koyduğunuzda 188 üye 5 üyenin ağzına bakıyor.

Bütün kaderler onların elinde. Böyle adalet dağıtabilir mi BM? Ondan sonra bakıyorsunuz BM bir ülke hakkında 89 yaptırım kararı alıyor, baskı yok. 247 genel kurul kararı alıyor, bakıyorsunuz yaptırım yok. Ama bakıyorsunuz gidiyor Sudan’a hemen yaptırım baskı. İran’a baskı uygulandı ama gelip İsrail’e aynı baskıyı uygulamıyorsun. Uygula bak İsrail Filistin sorunu nasıl çözülecek. Adil olmamız gerekiyor.

Bunları BM’de konuştum. Bunları Sayın Obama’ya anlattım. Biz adil bir milletin torunlarıyız. Adalet ile kıtalara hükmetmiş bir ecdadın torunlarıyız. Bu çatı o insanları yetiştirdi.”

İNAN: BM BİTMİŞTİR, ABD’NİN NOTERLİĞİNİ YAPIYOR

Birleşmiş Milletler’i, kuruluşunun 66. yıldönümünde yılların deneyimli dış politikacısı Kamran İnan’a da sorduk. Emekli parlamenter ve büyük elçi Kamran İnan, Birleşmiş Milletler’in bittiğini kaydetti. Kamran İnan, “Konuşmaya bile değmez. Şu anda BM, ABD’nin noterliğini yapıyor. Herhangi bir etkinliği kalmadı.

Dikkat edin artık BM’ye doğru düzgün başvuran da yok. BM’de bütün güç 5 kişinin elinde. Diğerleri de parmak kaldır, parmak indir yapıyorlar, başka yaptıkları bir şey yok. Bu zamana kadar alınan yüzlerce  karar var, ne olduğu ortada. BM fonksiyonunu artık yitirmiştir.

Libya’da olup bitinler ortada. Hani barışı koruyacaktı, dengeli götürecekti ama BM bunların hiçbirini yapmadı. Kuruluş felsefesi iyiydi fakat artık dünya şartları değişti. Kurulduğunda 55 devlet vardı, bugün 193 devlet var. Yeniden her kıta için ayrı bir BM tarzı bir kuruluş gerekiyor.

Onun da tepesinde bir kuruluş lazım ama o da olmuyor. İç hukukta sorumluluk var, devletler hukukunda hak güçlü olandan yana. Böyle olmaz. İç hukuktaki gibi sorumluluk ve hesap vermek yok. Korku yok. O bakımdan bu iş yürümüyor. Şeklen duruyor fakat fonksiyonu sıfırlanmış” diye konuştu.



Bu haber 1,068 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,993 µs