En Sıcak Konular

Mısır-İsrail ilişkileri artık eskisi gibi olamaz

24 Ekim 2011 12:34 tsi
Mısır-İsrail ilişkileri artık eskisi gibi olamaz Uzmanlar, Şalit ve Grabil Anlaşmalarının Mısır ile İsrail arasındaki ilişkileri eski haline döndürmeye yetmeyeceği yorumunu yaptı. İlişkilerin geleceğini yeni Mısır hükümeti ve başkanı belirleyecek.

Devrim sonrası Mısır’da Sina Sınırında Mısırlı askerlerin İsrail tarafından öldürülmesinden sonra gerilen ikili ilişkiler, Mısır’ın Şalit Anlaşması’na aracılık etmesi ve casus Grabil karşılığında Mısırlı esirlerin salınması hususunda İsrail’in razı gelmesinin ardından iyileşmeye başladı.

Ancak analist ve uzmanlar, buna karşın iki ülke arasındaki ilişkilerin asla eskisi gibi olamayacağını savunuyor. İki ülke arasındaki ilişkilerin bir yandan Mısır’ın Camp David Anlaşması’nda yapmak istediği değişiklikleri İsrail tarafının kabul etmesine bağlı olduğu savunulurken diğer yandan yeni Mısır başkanı, hükümeti ve parlamentosunun en önemli belirleyiciler olacağı ifade edildi.

Bazı analist ve uzmanlar, İsrailli esir asker Şalit karşılığında Filistinli esirlerin ve casus Grabil’in karşılığında Mısırlı esirlerin salınması anlaşmalarının başarılı olmasının, Mısır ve Siyonist varlık arasındaki ilişkilerin yeniden ısınmasına etki etmeyeceği yorumu yaptılar.
Siyonist varlık hususunda uzman Dr. Tarık Fehmi konuya ilişkin şöyle konuştu: ‘Ülkeler arasındaki ilişkiler sadece çıkarlara bağlı. Kahire ve Tel Aviv arasındaki ilişkilerin eskisi gibi olmasından bahsetmek mümkün değil. Siyasette bu kavram artık yok.’

Fehmi, Elaph Haber Sitesine yaptığı açıklamalarda şöyle devam etti: ‘Kanımca Mısır ve İsrail arasındaki ilişkiler, sınırda Mısırlı askerlerin öldürülmesinden sonraki döneme nazaran büyük ölçüde iyileşti. Bu iyileşme de şu sebeplerden kaynaklanıyor: İsrail’in, Mısır’ın bu olaydan ötürü özür talebi ile gaz ve QIZ anlaşmasının değiştirilmesi hususunda gizli müzakereler yapılması isteğine olumlu yanıt vermesi, İsrail hapishanelerindeki 81 esir karşılığında İsrailli casus İlan Grabil’in salınması anlaşması üzerinde ittifak sağlanması ile Tel Aviv’in sınırda öldürülen Mısırlı askerlerin ailelerine tazminat ödemeyi kabul etmesi.

İlişkiler nelere bağlı?

İsrail uzmanı Fehmi ilişkilerin daha da gelişmesi ya da gerilemesinin ise Tel Aviv’in Mısır’da üzerinde ittifaka varılan Filistinli esirlerin salınması anlaşmasının ikinci aşamasını uygulamasına ve Mısır’a Sina Sınırı’nda güvenlik önlemelerini artırma imkanı sağlayacak şekilde Camp David anlaşması protokolünün değiştirilmesine izin vermesine bağlı olduğunu vurguladı.

Eski dışişleri bakan yardımcısı ve büyükelçi Salah Fehmi ise kurulacak parlamento, hükümet ve yeni başkan döneminde ilişkilerin asıl şeklinin belirleneceğini, bu belirleme sırasında iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin mevcut geçiş döneminde büyük ölçüde iyileşmesine yol açan Şalit anlaşmasının da göz önünde bulundurulacağını ifade etti.

Öte yandan bir diğer eski dışişleri bakan yardımcısı olan büyükelçi Abdullah El-Eş’al ise Mısır-İsrail ilişkilerinin aslında hiç gerilmediğini, bu nedenle de Şalit anlaşmasından sonra bu ilişkilerde ‘büyük bir iyileşme görüldü’ gibi ifadeler kullanmanın yersiz olduğunu savundu.

Anlaşma ve Tel Aviv’in öldürülen Mısırlı askerler için resmi olarak sunduğu özür arasında bir bağ olduğunu da reddeden El-Eş’al şöyle konuştu: ‘İsrail ve Mısır savunma bakanlıklarının ortak gerçekleştirdiği tahkikatlar, Tel Aviv’in bu işe (Mısırlı askerlerin öldürülmesi) karıştığını ispatlamıştır. Bu nedenle özür kaçınılmazdı. Ayrıca Tel Aviv, özür dileyerek özellikle Mısır olmak üzere dünya kamuoyu önünde ilişkileri normale dönmüş göstermek istedi. Bundan da amacı Türkiye’yi ve Tel Aviv’e karşı Mısır-Türkiye yakınlaşması ve ikili siyasi çalışma söylemlerine darbe vurmaktı.’

Bazı yazar ve gözetmenler ise Filistin ve Siyonist varlık arasında imzalanan esir değişimi anlaşmasında Mısır’ın başarısının ve Grabil anlaşmasının tamamlanmasının yakın olmasının iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden ısınmasının delili olduğundan bahsetmiş, Siyonist gazeteler de aynı şeye işaret etmişti.



Bu haber 1,483 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,002 µs