En Sıcak Konular

Hollanda'dan Türkleri rahatlatan haber

24 Ekim 2011 11:51 tsi
Avrupa Parlamentosu'nun Sosyalist Grup üyesi Emine Bozkurt, Türk hükümetinin itirazından sonra Hollanda'nın, Türk işçilerin kazandıkları bazı sosyal hakları etkileyecek tedbirler konusunu yeniden gündeme getirmediğini bildirdi.

Türk asıllı Hollandalı Sosyalist parlamenter Bozkurt, Türkiye'nin ayrıntılı gerekçesiyle yaptığı açıklamadan sonra Hollanda hükümetinin Eylül ayından bu yana bir daha konuyu gündeme getirmediğini ifade etti.

Bozkurt, şu bilgileri verdi:

''Hollanda hükümeti, Türk vatandaşlarının Hollanda'da kazandıkları bazı sosyal güvenlik haklarını etkileyecek birtakım tedbirleri gündeme getirdi. Ancak Türk hükümeti bu tür tedbirlerin Türkiye ve Hollanda arasındaki sosyal güvenlik sözleşmesinin, Avrupa Sosyal Güvenlik Sözleşmesi ve 3-80 sayılı Türkiye AB ortaklık konseyi kararının 3. ve 6. maddesinin 1 fıkrasına aykırılık teşkil edeceğini dile getirdi. Konu şu anda kapanmış görünmektedir. Hollanda hükümeti Eylül ayından sonra bu konuya geri dönüş yapmamıştır.''

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, geçen ay Paris'te AA'ya verdiği özel mülakatta, ''Hollanda'da çalışıp emekli olup, Türkiye'ye dönen Türk işçilerinin kendilerine verilmiş sosyal hakların ellerinden alınmasına Türkiye'nin sert tepki göstereceğini'' söylemişti.

Çelik, verilen hakların geri alınamayacağını ve bu konuda Türkiye'nin gerekli hassasiyeti göstereceğini vurgulamıştı.

Hollanda'nın Türkiye'ye geri dönen ailelere verilen çocuk ödemelerini kaldırmak veya kısıtlamak istediğini belirten Çelik, yine Hollanda'da emekli olup Türkiye'ye dönmüş işçilere, yaşadığı ülke koşullarına göre emeklilik ücreti verilmesi ve burada bir kısıtlamaya gidilme eğilimi olduğuna işaret ederek, bu konudaki teklifi kabul edilemez bulduklarını söylemişti.

Çelik, ''Vatandaş sanki Türkiye'de çalışarak emekli olmuş gibi davranmak, bu teklifi getirmek, çalıştığı ülkenin koşullarında emekliliği hak etmiş kimseye, ülkesine geri dönünce emekli haklarında kısıtlama yapmak hangi evrensel, hangi AB hukukuna uygun bir davranıştır? Bunu doğrusu hayretle karşılıyorum'' diye konuşmuştu.



Bu haber 796 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,713 µs