En Sıcak Konular

Kaddafi'yi yakalatan ölümcül hata

23 Ekim 2011 10:05 tsi
Kaddafi'yi yakalatan ölümcül hata Son telefon sonu oldu...

Libya'da yeni dönem

Muammer Kaddafi'yi 7 aylık zorlu bir savaştan sonra deviren muhaliflerin bugün yeni Libya'nın kurtuluşunu resmi törenlerle isyanın başladığı Bingazi'de açıklaması bekleniyor.

Muammer Kaddafi'nin Perşembe günü doğum yeri Sirte'de öldürülmesiyle 42 yıllık iktidarına son veren Ulusal Geçiş Konseyi'nin (UGK) bugün törenlerle ülkenin "kurtulduğunu" açıklaması bekleniyor. Kaddafi'nin öldürülmesinden beri beklenen açıklama, Bingazi mi yoksa başkent Trablus'ta yapılması konusundaki anlaşmazlık yüzünden ertelenmişti. UGK Başkanı Mustafa Abdülcelil'in açıklamayı isyanın başladığı Bingazi'de yapmaya karar verdiği belirtildi. UGK'nın açıklamadan sonra bir geçici hükümet açıklayıp, taslak anayasa üzerinde çalışması bekleniyor. Hedefin 2013 yılına kadar demokratik seçimler gerçekleştirilmesi olduğu açıklanmıştı. Ürdün'de bulunan UGK Başbakanı Mahmud Cibril dün yaptığı açıklamada, kendi arzusunun Libya'da 8 ay içinde seçime gidilmesi yönünde olduğunu belirtti. Cibril, "Bir çeşit parlamento görevi görecek olan bir ulusal kongre oluşturmak için yapılacak ilk seçimin en fazla 8 ay içinde olması" gerektiğini söyledi. Ulusal kongrenin başlıca iki görevinin olacağını anlatan Cibril, bu görevleri, halk oylamasına sunulacak bir anayasa taslağı hazırlamak ve ilk cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar görev yapacak geçici bir hükümet oluşturmak olarak saydı. Yeni geçiş hükümeti için istifa edeceğini açıklayan Cibril, Libya halkının geçmişe bir sünger çekip geleceğe odaklanması gerektiğini söyledi. Cibril ayrıca ülkenin yeniden inşasının olağanüstü zor olacağını ve silahların toplanması gerektiğini söyledi.

İSTİKRAR ZOR
7 ay süren iç savaş sonrası harabeye dönen ülkede petrolden elde edilen gelire rağmen, aşiretler arasındaki rekabet ve Kaddafi'ye destek veren ve vermeyenler arasındaki bölünme yüzünden istikrarsızlık var. Öte yandan Kaddafi'nin kayınbiraderi ve eski istihbarat şefi Abdullah el Senusi'nin Nijer'de olduğu iddia edildi. Uluslararası Ceza Mahkemesi Kaddafi, şu anda kayıp olan oğlu Şeyhülislam ve Senusi hakkında insanlığa karşı suç işlemekten tutuklama emri çıkarmıştı.

SON TELEFON SONU OLDU
Muammer Kaddafi'nin perşembe günü Sirte'de hava saldırısına uğrayıp yakalanmasının kendi suçu olduğu ortaya çıktı. Dün basına sızan haberlerde Kaddafi'nin uydu telefonundan ülkenin güneyinden yardım istediği ve bu sayede NATO tarafından Sirte'den kaçmaya çalıştığı konvoyu tespit edildiği belirtildi. Daha sonra Kaddafi'nin kızı Ayşe'nin babasını aradığı ancak telefona UGK askerlerinin çıkarak "Babanı öldürdük" dedikleri de öğrenildi.

'GİZLİCE GÖMÜLECEK'
Libya'da infaz edilen Muammer Kaddafi'nin cesedi dün oğlu Mutassım ve Savunma Bakanı Ebubekir Yunus Cebir'in cenazeleriyle bir araya getirildi. Afrika Pazarı sitesinde bir kasap dükkanın buzhanesindeki cesetlerin ilk günün aksine, örtüldüğü görüldü. Kaddafi'nin Cezayir'deki kızı Ayşe cesetlerin gömülmeleri için Sirte'deki aşirete veril - mesini istedi. Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Abdülcelil ise Kaddafi'nin cenazesinin kimsenin bilmeyeceği bir yere gömüleceğini söyledi.

KADDAFİ'Yİ BEN VURDUM
Muammer Kaddafi'nin nasıl öldürüldüğüne dair tartışmalar sürerken dün YouTube'da bir videoda Sanad El Sadık El Ureibi isimli bir 22 yaşındaki genç, Kaddafi'yi iki kez vurduğunu iddia etti. Aynı video'da El Ureibi'nin Kaddafi'yi omzundan ve kafasının sağ tarafından vurmasının görüntüleri yer aldı.

YENİ YÖNETİM KAÇAN 200 MİLYAR $ PARANIN PEŞİNDE
ABD'nin Los Angelas Times gazetesindeki bir haberde Kaddafi rejiminin yurt dışında çeşitli yerlerde 200 milyar doları olduğu belirtildi. Bir kısmı Libya'da olayların başlamasından sonra dondurulan paranın UGK'ya verileceği belirtildi. Ancak şimdilik sadece 1 buçuk milyar dolar geri verildi. Los Angelas Times'ın haberinde Kaddafi rejimin ABD, Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak çeşitli yerlerde 200 milyar dolarının bulunduğu kaydedildi. Şimdi tüm servetin nasıl bir araya getirilip ne yapılacağı merak konusu.

sabah

Bu haber 1,104 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,106 µs