En Sıcak Konular

‘Kitlesel refleks yanlış anlaşılır’

8 Haziran 2007 17:39 tsi
Genelkurmay’ın bir geceyarısı bildirisi daha yayınlayarak halkı teröre karşı “kitlesel karşı koyma refleksi göstermeye” çağırması yankı yarattı. Aydınlar “Halk yanlış anlayabilir. Linç olayları hızlanabilir” uyarısı yaptı. En

Genelkurmay Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce yayınladığı ve “muhtıra” olarak nitelenen 28 Nisan tarihli bildirisinden sonra, dün geceyarısı bir bildiri daha yayınladı. Yedi maddeden oluşan bildirinin teröre karşı “kitlesel refleks” çağrısı yapan son maddesi ise yankı yarattı. Gazeteci, yazar ve akademisyenler bu son maddeyi NTVMSNBC’ye değerlendirdi. 

Prof. Baskın Oran / Ankara Ünv. Siyasal Bilgiler Fak. / İstanbul 2. Bölge bağımsız aday
LİNÇ OLAYLARINI HIZLANDIRABİLİR

Kitleler arasında fevkalade yanlış anlaşılabilir. Genelkurmay, bunu birlik beraberlik sağlamak için söylemiştir; fakat kitleler bunu “Linç olaylarını hızlandırın” biçiminde anlayabilir. Örneğin geçtiğimiz günlerde Ahmet Kaya tişörtü giyenlere yönelik linç girişimi oldu. Şimdi sadece Ahmet Kaya tişörtlü olanlar değil, John Lennon tişörtlü ya da küpeli insanları da linç edebilir.

GELEN MESAJIN UÇ NOKTASI İÇ SAVAŞ
“İletişim kuramlarında bir giden mesaj vardır, bir de gelen mesaj. Giden mesajın ne olduğu o kadar önemli değildir, alınan mesajın ne olduğu önemlidir. Eğer alınan mesaj, giden mesajla ilgili değil ise feci sonuçlar doğurabilir, bunun en uç noktası iç savaştır. Biliyorsunuz, iç savaşların da kazananı olmaz, sadece kaybedeni olur. Onun için böyle şeyler yayınlamadan önce, dilini ağzında yedi kere döndürmek gerekir. Yani teröre karşı kitlesel refleks geliştirmek ne demek? Bu, muhtemel teröristleri öldürmek demek. Bu muhtemel teröristlerin arasında küpeli gençler de olabilir, ucu çok açık bir ifade ve kitleler tarafından yanlış yorumlanmaya müsait.

Ercan Çitlioğlu / Bahçeşehir Ünv. Stratejik Araştırmalar Mrk.
“SUBAYLAR NEREDE” YAYINLARININ SONUCU
Genelkurmay’ın bu açıklamasını özellikle son dönemlerde yazılı ve görsel basında yer alan birtakım yorumlarla ilişkilendirmenin daha doğru olduğunu düşünüyorum. Örneğin yazılı basında Güneydoğu Anadolu’daki mücadelenin askerler ve yedek subaylarla yürütüldüğü, ancak subayların bu mücadeleye katılmadığına ilişkin ve “Subaylar nerede?” tarzında bazı yayınlar yer aldı. Bunun ötesinde Irak’ın kuzeyine yapılacak bir operasyonda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin vereceği şehitleri saymaya zaman dahi bulamayacağı tarzında kamuoyunda güvensizlik ve panik yaratmaya yönelik yorumlar yer aldı.

PSİKOLOJİK HAREKATA KARŞI DİRENÇ
Bunlara, özellikle Barzani’ye yöneltilen eleştirilerin, Türkiye’nin güneydoğusundaki halkı rencide edeceği tarzında ve sanki Barzani o yöredeki halkın doğal lideriymiş gibi bazı yayınlar ve yorumlar da eklendi. Bütün bu gelişmelerin sonunda elbette kamuoyunda terörle mücadele konusunda bir duruş ve bir direnç sergilenmesi gereği kendiliğinden ortaya çıkıyor. Dolayısıyla Genelkurmay’ın bu açıklamasını, sivillerin bu mücadelede yer almalarından ziyade, kendilerine yönelik psikolojik harekata karşı bir direnç oluşturmaları bağlamında değerlendirmenin daha doğru olduğunu düşünüyorum.

Doç. Emin Gürses / Sakarya Ünv. Uluslararası İlişkiler Bl.
TSK ÜZERİNE DÜŞENİ YAPIYOR

Bu memlekette birileri televizyonlara çıkıyor ve “Ankara’daki patlamayı ordunun içinden birileri yapmış olabilir” diyor. Böyle bir yorum olur mu? Ertesi gün de PKK, “Biz yaptık” diye açıklama yapıyor. İnsaf yani. Maalesef burada aslında Genelkurmay’ın temel olarak vurguladığı da budur, toplum bunlara karşı harekete geçmeye çağrılıyor. Bu ülkede devletin güvenliği için belli kurumlar var ama bu kurumlar görevini yaparken siyasi otorite onlarla hiç ilgilenmiyor. Genelkurmay’ın bildirisindeki kitlesel karşı koyma refleksi ifadesi de; “Bu ülke sahipsiz görülüyor, toplum ülkeye sahip çıksın, silahlı kuvvetler olarak ben de üzerime düşen görevi yapacağım” anlamına geliyor.
Genelkurmay’ın 8 Haziran bildirisi

Adalet Ağaoğlu / Yazar
DARBE YAPAMAYINCA, SİVİLE Mİ YÜKLENİYOR?
Temelde teröre karşıyım ve bütün dünyanın da karşı olması taraftarıyım. Terörün haklısı haksızı olmaz. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin üstünde vesayet de olmaz. Bu bildirinin bana düşündürdüğü ise TSK acaba muhtıra ya da darbe meselelerinin iyi olmadığını görüp de biraz sivile mi yükleniyor? Özellikle kitlesel karşı koyma cümlesi iki anlama da gelebilir. Yani demokrasi gereği halk karar versin anlamına gelebilir ya da kendi yapacağını halka devretme anlamına gelebilir, tıpkı mitingler gibi.”

Yavuz Donat / Gazeteci -Yazar
ÇANKAYA’DAN BAŞLAYARAK KİMSE KONUŞMUYOR

Konuşması gerekenler konuşmayınca, Genelkurmay konuşuyor. Konuşması gerekenden kastım Çankaya’dan siyasilere, tüm siyasi iktidar mekanizması. Çünkü Türkiye rahatsız, asker tabii ki rahatsız. Gittikleri yerlerde komutanlara, “Paşam çocuklarımız ölüyor” diye bağırılıyor. Bunlar her şeyi açıklıyor. Genelkurmay Başkanlığı’nın bu bildirisi de toplumun rahatsızlığını seslendiriyor, bunu böyle anlamak gerek.

NTV



Bu haber 352 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,819 µs