iyibilgi özel iyibilgi özel

En Sıcak Konular

“Hayatları söz konusu!”

8 Haziran 2007 16:35 tsi
“Hayatları söz konusu!” TÜSİAD’ın bugünkü açıklamasının satır aralarında birçok önemli vurgu var… TÜSİAD neden böyle bir çıkış yaptı? Türkiye yüzünü batıdan mı çeviriyor? Prof. Dr. Hasan Köni yorumluyor… iyibilgi özel

Ankara önemli bir süreçten geçiyor. Türkiye'nin Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası (AGSP) çerçevesinde AB'ye verdiği askeri desteği geri çekmesinin hemen ardından 11-12 Haziranda Ankara'yı ziyaret edecek olan de Hoop Scheffer'in, üst düzey görüşmelerde bulunması bekleniyor. Diğer yandan Türkiye’nin AB süreci sıkıntı yaşarken, TÜSİAD bugün yaptığı açıklamada “Türkiye’nin yüzünün batıdan çevrilmeye çalışıldığını” ileri sürüyor. Türkiye önemli bir tartışmanın içine girerken, birliklerin neden kısmi olarak AB’den çekildiğini ve TÜSİAD’ın açıklamasını iyibilgi.com seçim özel danışmanı Hasan Köni’ye sorduk…

Türkiye’nin askeri desteğini kısmi olarak çekmesi Türkiye’ye komuta verilmemesiyle açıklandı. Bu açıklama sizin için yeterli mi? Yoksa bu özellikle Kuzey Irak bağlamında Türkiye’nin NATO’ya verdiği bir mesaj mı? Siz nasıl algıladınız bunu?

Askeriye durumu kuvvetlendikçe gerekli gördüğü davranışları ortaya kokuyor. Üye olmadığı için askeri mekanizmanın karar kısmına katılmıyor. Bu nedenle biz bu mekanizmadan çekiliyoruz diyor.

Bunu söyleyen hükümet değil, Genelkurmay değil mi?

Evet genelkurmay söylüyor.

Bu teknik bir sorun değil ama bir mesajı olmalı…

Tabi… Bu teknik sorun değil… Türkiye’nin AB güvenlik politikasına karşı tavrı…

Bu tepkinin içine NATO da giriyor mu?

AB diyor ki Türkiye NATO ülkesi. NATO’nun da hazır askeri sistematikleri var, bir şey olduğunda onu kullanalım diyor. Bu Güney Kıbrıs’ın da NATO sistemlerini kullanması demek. Türkiye diyor ki hayır. Avrupa’nın kendisini karar mekanizmasını almamasına karşı tavır alıyor.

Bu Kuzey Irak ile ilgili bir durum değil yani.

Hayır hayır, AB güvenlik politikaları ile ilgili.

Özellikle Genelkurmay Başkanı Büyükanıt AB’ye karşı tepki koyuyor. Harp akademilerde yaptığı konuşmayı hatırlayın. Orada ciddi bir küresel sistem okuması var. Haklı olarak AB’ye de ciddi bir sitem… Kimi zaman bu tepkilerden ABD de nasibini alıyor. Bir ara Türkiye eksen mi değiştiriyor sorusu ortaya atıldı. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

AB’nin bir savunma harcaması yapacak hali yok. Bir Avrupa ordusu kursa 100 milyar dolar. ABD Türkiye’ye diyor ki bunların bunu kurması zor. NATO imkanlarını kullanarak kendileri de operasyon yapmak istiyorlar. Endişelenecek bir durum yok, istediğinizi yapın diyor. Türkiye de bu durumdan faydalanarak kendisini geri çekiyor.

O zaman bu karar batı ekseni içerisinde yaşadığımız bir hesaplaşmadan ibaret. Yani ilişkilerimiz devam edecek.

Tabi, tabi…

Son olarak… TÜSİAD’ın bugün yaptığı ilginç bir çıkış var. TÜSİAD kimi siyasi parti, kuruluş ya da kesimlerin Türkiye’nin batıya dönük yüzünü başka yerlere çevirmeye çalıştığı endişesini taşıyor. AB sürecine sahip çıkıyor. TÜSİAD neden şimdi böyle bir açıklama yaptı?

Savunma sistematiği bunun dışında. Ancak AB sürecine karşı bir reaksiyon var. CHP ve MHP’den geliyor ki bunu ben askeriye ile birlikte düşünüyorum. Tabi üreten kesim bu durumda paraların kesileceğini ve çoğu paranın çıkacağını biliyor. Bu yatırım yapanlar yüzde beş yüz kazandılar. Yüzde ellisini bırakıp çıkarlar. Benim yaptığım mülakatlarda AB’nin durumu soruluyor. Yani Türkiye AB gibi mi olacak, serbest piyasa demokrasi işleyecek mi diye soruluyor. Büyük yatırımcılar Türkiye’nin AB’ye üye olmamasından endişe duyuyor.

Bu yüzden böyle bir çıkış yaptılar diyorsunuz…

Evet, yaptılar çünkü hayatları söz konusu…

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,159 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,749 µs