En Sıcak Konular

ABD’li bilim insanları duvarları delen radar geliştirdi

19 Ekim 2011 16:32 tsi
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) araştırmacıları, duvarları delebilen ve arkalarında ne olduğunu gösteren yeni bir radar teknolojisi geliştirdiklerini açıkladı.

Lincoln Laboratuarı’nda geliştirilen radar, iki sıra halinde tasarlanan bir anten. Antenin üst sırasında sekiz tane alıcı, alt kısmında ise 13 tane verici bulunuyor. Alıcı, verici ve bilgisayar donanımına sahip olan antenin üzerindeki donanımlar hareket eden bir zemin üzerinde bulunuyor.

Projenin başındaki isim olan Gregory Charvat, geliştirdikleri radarın askeri operasyonlar için çok önemli bir adım olacağını, özellikle şehir içi çatışmalarda çok etkin bir unsur haline geleceğini savundu.

Geliştirilen radar sistemi, ardında ne olduğu merak edilen duvardan en fazla 18 metre uzaklığa kuruluyor. Radarın ilk tanıtımı altı metrelik bir mesafeden yapıldı. Duvarın arkasında olup bitenlere ait gerçek zamanlı fotoğraflar, saniyede 10.8 kare içeren bir video haline dönüştürüldü.

BİRÇOK ALANDA KULLANILABİLECEK

Yapılan testlere göre bu yeni radar sistemiyle beton ve kül bloklarından oluşan duvarların arkasındaki iki insanın hareketleri gözlemleniyor. Aynı zamanda bir üçüncü kişinin yaptığı hareketler de takip edilebiliyor.

Araştırmacılar, sistemde kullanılan metodun “çıkarma” olduğunu, elde edilen en son fotoğrafın bir öncekiyle karşılaştırılarak ortaya çıkan değişikliği tespit ettiğini belirtti. Bu sebeple, radar sadece hareketli varlıkları tespit edebiliyor ancak mobilya gibi sabit nesneleri göremiyor. Buna rağmen, hareketsiz bir durumdaki bir kişinin çok ufak hareketleri bir saptanabiliyor.
 
Ohio State Üniversitesi araştırmacısı Robert Burkholder, “Radar sisteminin dijital işlem gücü ve gelişmiş algoritmaları sayesinde sistemin çok iyi bir çözünürlüğe sahip olduğunu” ifade etti.

Charvat, geliştirdikleri radarların araçların üzerine monte edilebileceğine dikkat çekerek, “Bu sistem şehir içi çatışmalar için geliştirildi… Çok stresli durumlarda duvarın arkasında ne olduğunu bilmek harika olurdu” dedi. Sistem ayrıca acil yardım ekipleri ve diğer hizmetler için de kullanılabilir.


Bu haber 870 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,512 µs