En Sıcak Konular

BDDK'dan bankalara: Hoş değil

19 Ekim 2011 16:24 tsi
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, satış aşamasında olan bankalara ilişkin, ''Bu bankalara talip olduğunu bildiğimiz bankaların, ortada hiçbir şey yokken, ilgili kurumlarla irtibat sağlanmamışken açıklama yapmaları ho

Bilgin, Bankalar Yeminli Murakıpları Vakfı ile Faktoring Derneği'nin düzenlediği ''Faktoring Sektörünün Gelişmesi ve Ekonomiye Katkıları'' konulu panelde yaptığı konuşmada, bu dönemde bir kısım bankaların bazı nedenlerle satış aşamasında olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:

''Bu bankalara talip olduğunu bildiğimiz bankaların, ortada hiçbir şey yokken, ilgili kurumlarla irtibat sağlanmamışken açıklama yapmaları hoş karşılanmaz. Hele halka açık bankalarla ilgili olarak fiyat, rakam telaffuz etmeleri kabul edilemez. Türk bankacılık sistemindeki bankalar üzerinden başka ülke bankalarının reklam yapmasına kesinlikle izin vermeyiz. Bugün Avrupa'nın en önemli sorunu olan güveni tesis etmemiz, uzun yıllarımızı aldı ve bu yolda yıllarımızı harcadık. Bu mevcut ortamı korumak da boynumuzun borcu...''

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, özellikle bu hassas dönemlerde gerek yazılı gerek görsel medyadaki bankacılık sektörüyle ilgili ifadeler veya yorumların kamuoyunda farklı algılanabildiğini, dolayısıyla bu dönemde hassasiyetin had safhada olmasının en büyük temennileri olduğunu belirterek, ''Bu hassasiyetin kat ve kat fazlasını bankacılarımızdan ve diğer finansal aktörlerden de bekliyoruz. Hatta bunu beklemiyoruz lütfen bunu bir talimat olarak almalarını istiyoruz'' dedi.

Bilgin, Bankalar Yeminli Murakıpları Vakfı ile Faktoring Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği ''Faktoring Sektörünün Gelişmesi ve Ekonomiye Katkıları'' konulu panelin açılışında yaptığı konuşmada, dünyanın en güçlü ülkelerinden birinin vatandaşı olarak tüm şehitlere Allah'tan rahmet dilediğini söyledi.

Tevfik Bilgin, ''Bugün dünyada derin kriz söylemleri gündemdeyken, her gün yeni bir gelişmeden haberdar olurken, Avrupa'daki ilgili otorite başkanları ve kurul üyeleri sokağa çıkamazken, BDDK Başkanı ve kurul üyeleri olarak karşınızda olmaktan mutluluk duyduğumu belirtmek ve bankacılığı değil de faktoring sektörünü tartışacak zamanı ve rahatlığı bulmaktan duyduğum gururu da ifade etmek istiyorum'' dedi.

Bankacılık veya finansın bir risk alma sanatı olduğunu ifade eden Bilgin, risk almayanların zaten bu işi yapamayacaklarını söyledi.

Bilgin, ''Ancak burada riskin ölçülü alınması ve gerektiği yerde, zamanında ve kriz dönemlerinden önce uyarılar yaparak sektöre yön vermek de bizim görevimizdir'' dedi.

Son 3 yıldır yaşanan kriz döneminde, bankacılık kendi alanları olmasına rağmen, az ve öz konuşmaya gayret gösterdiklerine işaret eden Bilgin, şunları kaydetti:

''Bizim dışımızdaki kurumların bankacılık sektörüne ilişkin yorumlarını köşemizden gülümseyerek izliyoruz. Biz çok fazla konuşmuyoruz ama hemen hemen her gün yayınladığımız internet sitemiz ve sair araçlarla yayınladığımız şeffaf veriler ve göstergeler, Allah'a şükür bizim yerimize konuşmakta. İşte tam bu noktada özellikle basın mensuplarımızdan özel bir istirhamımız var; sizlerin varlık nedeni olan, sektörümüzle ilgili haberleri kamuoyunda yanlış anlamalara sebebiyet vermeyecek şekilde vermenizin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Özellikle bu hassas dönemlerde gerek yazılı gerek görsel medyadaki ifadeler veya yorumlar kamuoyunda farklı algılanabilmekte. Dolayısıyla bu dönemde hassasiyetin had safhada olması en büyük temennimiz.

Bu hassasiyetin kat ve kat fazlasını bankacılarımızdan ve diğer finansal aktörlerden de bekliyoruz. Hatta bunu beklemiyoruz, lütfen bunu bir talimat olarak almalarını istiyoruz. Hiçbir banka mensubu diğer bir banka hakkında 3-5 kuruş fazla mevduat toplamak için olumsuz bir ifade kullanamaz. Bu gibi gelişmeleri bir şekilde duymaktayız ve bundan sona duymaya devam edeceğiz. Bu dönemde fısıltı, dedikodu riskine izin vermeyiz. Bunu yanlışlıkla da olsa yapacak veznedarından yönetim kurulu başkanına, yerlisinden yabancısına, kamusundan özeline kadar tüm bankacılarımızı müsaade ederseniz huzurlarınızda bir kez daha uyarmak istiyorum.''

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, faktoring sektörüne ilişkin, ''Sektörümüz ve bizim görevimiz, büyük ölçüde geride bırakılan faktoring sektörü imaj probleminin tekrar yaşanmamasına gayret göstermek ve yeni kanuni bir düzenlemeyle sektörü büyütmektir'' dedi.

Bilgin, Bankalar Yeminli Murakıpları Vakfı ile Faktoring Derneğinin düzenlediği ''Faktoring Sektörünün Gelişmesi ve Ekonomiye Katkıları'' konulu panelde yaptığı konuşmada, Türkiye'de faktoringin ilk defa 1988 yılında bir bankacılık işlemi olarak başladığını, 1990 yılında ise ilk şirketin faaliyete geçtiğini hatırlattı.

A.A.



Bu haber 777 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,768 µs