En Sıcak Konular

2012 yılının zorunlu vergileri

19 Ekim 2011 10:46 tsi
2012 bütçesinde 'sıkı maliye politikasına devam' diyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, maaş zammını açıklamazken zorunlu vergileri açıkladı. İşte 2012'nin zorunlu vergileri.

Bütçe açığını yüzde 3.3'lere indirdiklerini ifade eden Bakan Şimşek, 2012 bütçesinde ‘sıkı maliye politikasına devam’ dedi. “90 bin yeni memur alınacak” diyen Şimşek, maaş zammını açıklamadı.

Bakan Şimşek, 2012 yılında bütçe giderlerinin 350.9 milyar lira, faiz hariç giderlerin 300.6 milyar lira, bütçe gelirlerinin 329.8 milyar lira, vergi gelirlerinin 277.7 milyar lira, bütçe açığının 21.1 milyar lira, faiz dışı fazlanın da 29.2 milyar lira olarak öngörüldüğünü bildirdi.

Üniversite harcına zam yok

2012 yılında 2011 sonu gerçekleşme tahminine göre vergi gelirlerinin artışını yüzde 11.4 oranında öngördüklerini belirten Bakan Şimşek, 2011’de özelleştirmeden bütçeye 9.5 milyar liralık gelir öngördüklerini ancak tahsilatın düşük kaldığını anlattı. Bakan Şimşek, “2012 yılında bütçeye özelleştirmeden 10.5 milyar liralık bir gelir hedeflemiş durumundayız” diye konuştu.

Bakan Şimşek, 2012’de üniversite harçlarında hiç bir artış yapmayacaklarını bildirdi. Tasarıya göre üniversiteler için ek 9 bin atama izni verilebilecek.



Alay yok, zammı gizlemek için güncellemeyi kullanmadım

ÖTV zamları için “güncelleme” ifadesi eleştirilere ve esprilere konu olan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Ne vatandaşla alay, ne vergi artışını gizlemek söz konusu” diyerek kendini savundu. 90 bin yeni memur alımı yapılacağını açıklayan Şimşek, toplu sözleşme sürecinin başlayamaması nedeniyle memur maaş zamları konusunda bütçeye varsayımlarına göre bir miktar koyduklarını söyledi.

ÖTV artışları için “güncelleme” yorumu yapmasıyla ilgili bir soru üzerine Şimşek, şöyle konuştu:

“Ben orada gerek cep telefonu, gerekse otomotiv sektöründeki vergi artışlarından bahsediyorum. Sigara ve alkollü içecekler üzerindeki vergi konusunu tartışırken, bunun güncelleme olarak görülmesi gerektiğini ifade etmiştim. Zammı gizlemek için güncellemeyi kullanmadım.

Ben vergi artışlarından da bahsettim. Bu artışların cari açığı azaltmaya yönelik olduğunu da söyledim. Sadece sigaranın maktu vergisine ilişkin artışı ve alkollü içkilerdeki artışları değerlendirirken güncellemeden bahsettim. Bu çerçevede yansıtıldı, doğrusu ben üzüldüm. Sanki zamları gizlemek için güncellemeyi kullandığıma yönelik yazılar yazıldı, bu doğru değil.”

Vergi artışlarına kapıyı açık bıraktı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi artışlarına kapıyı açık bıraktı. Bakan Şimşek bu konuda, “Yarın öbür gün memur maaşları, toplu sözleşmeyle belirlenecek. Veya intibak konusunda bizim bir takım çalışmalarımız var, onun ötesine gidilecek. Eşit işe eşit ücret çalışmamız var. Belki farklı noktaya gidilecek. Bunları sadece borçlanarak yapamayız. Harcamaları sağlıklı vergi gelirleriyle finanse etmeliyiz. Vergilerle ilgili konuyu bu şekilde değerlendirmek istiyorum, kapıyı açık bırakmak istiyorum” dedi.

SİGARAYA YAPILAN ZAM FIRSATÇILIK MI?

Bakan Şimşek, ÖTV zammından sonra gelen yüksek sigara zamlarının fırsatçılık olup olmadığı sorusu üzerine sigara üreticilerinin yaptığı zammın incelendiğini belirterek, bunun teknik bir konu mu yoksa fırsatçılık mı olduğunun belirleneceğini söyledi. Bu değerlendirmenin yeni başladığını ve sonuçlarının kendine ulaşmadığını dile getiren Şimşek, bir sonraki toplantıda belki bunun sonuçlarını açıklayabileceğini ifade etti. Şimşek’in basın toplantısı sırasında 3 kez elektrik kesintisi yaşandı. Kesintilerden biri sokak aydınlatması bedellerinden bahsederken meydana geldi.

‘Bütçe büyümeyi, istihdamı destekliyor’

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekibiyle birlikte “hayırlı olsun” diyerek 2012 bütçesini bağladı. Geleneksel bütçe bağlama töreni, bu yıl ilk kez Maliye Bakanı Şimşek’in makamında gerçekleştirildi. Bakan Şimşek, “2012 yılı bütçesi en büyük özelliği tabi ki büyümeyi, istihdamı destekleyen bir bütçe olması” dedi.

Meclis bütçesi düşüşte

Bu yılki bütçesi 651 milyon 252 bin TL olarak öngörülen TBMM bütçesi, 2013’te 610 milyon 670 bin TL, 2014’te ise 595 milyon 892 bin TL tahmin ediliyor. 138 milyon 700 bin TL olarak öngörülen Cumhurbaşkanlığı bütçesinin ise artarak, 2013’te 147 milyon 970 bin TL’ye, 2014’te ise 157 milyon 520 bin TL’ye yükselmesi öngörülüyor. Cumhurbaşkanlığı bütçesi geçen bütçe ise 16 milyon 900 bin lira idi.

MİLLİYET

Bu haber 683 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,456 µs