En Sıcak Konular

Putin hedefine ulaştı

19 Ekim 2011 10:05 tsi
Rusya'nın St. Petersburg şehrinde bir araya gelen Bağımsız Devletler Topluluğu hükümet başkanları topluluk içerisinde serbest ticaret öngören anlaşmayı imzaladı.

BDT ülkeleri bir kısım istisnalar dışında gümrük vergileri ve ihracat vergilerini tamamı ile kaldırırken, anlaşmanın 1 Ocak 2012'den itibaren uygulamaya girmesi bekleniyor.

Anlaşma ile ilgili değerlendirmede bulunan Putin, serbest ticaret anlaşmasının Dünya Ticaret Örgütü kuralları ile çelişmediğini ve örgüt üyesi ülkelerin DTÖ üyeliğini dikkate aldıklarını ifade etti. Putin Azerbaycan, Özbekistan ve Türkmenistan'ın anlaşmayı imzalamadığını, yıl sonuna kadar anlaşmaya dahil olmaları için çalışmaların süreceğini kaydetti. Anlaşmayı tarihi bir belge olarak niteleyen Rusya Başbakanı, eski Sovyet ülkeleri arasında ticari ve ekonomik ilişkilerin tamamı ile değişeceğini vurguladı.

Anlaşmanın eski Sovyet ülkeleri arasında bir çok engeli ortadan kaldıracağını ifade eden Putin, "Ülkelerimiz arasında ticari ve ekonomik ilişkiler yeni bir seviyeye ulaşıyor. Böylece BDT'nin daha ileriye götürülmesi için sağlam bir temel, verimli bir zemin sağlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Başbakanı daha öncede Mart 2012'de Kremlin'e oturmasının ardından hedefinin Avrasya Birliği'ni kurmak olduğunu ifade etmişti. Avrupa Birliği ya da batılı birliklerin rakibi olmak yerine, Uzakdoğu ile bu bölgeler arasında köprü olacaklarını kaydeden Putin, birlik içerisinde yeni ekonomik meydan okumalara karşı daha sağlıklı çözüm bulunabileceğini vurgulamıştı.

Anlaşmanın ardından değerlendirmede bulunan Ukrayna Başbakanı Mikola Azarov, BDT ülkeleri içinde serbest ticaret anlaşmasının 1 Ocak 2012'den itibaren uygulamaya geçmesini ümit ettiklerini ifade etti. Azarov serbest ticaret anlaşmasını öngören 28 ayrı belgeyi imzaladıktan sonra Putin'le ikili bir görüşme de gerçekleştirerek iki ülke arasında enerji ve diğer gündemleri ele aldı.

St. Petersburg kenti Konstantinovski Sarayı'nda gerçekleşen zirveye Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in yanısıra, Azerbaycan Başbakan Birinci Yardımcısı Yagup Eyubov, Ermenistan Başbakanı Tigran Sargsian, Belarus Başbakanı Mihail Miasnikoviç, Kazakistan Başbakanı Karim Massimov, Kırgızistan Vekil Beşbakan Omurbek Babanov, Moldova Başbakanı Vladimir Filat, Tacikistan Başbakanı Akil Akilov, Türkmenistan Başbakan Yardımcısı Nazarguli Şagulyev, Özbekistan Başbakan Yardımcısı Rustam Azimov ve Ukrayna Başbakanı Nikolay Azarov katıldı.

Ukrayna eski başbakanı Yulia Timoşenko'nun Moskova ile imzaladığı anlaşmayla ülkeyi 200 milyon dolar zarara uğratmaktan 7 yıl hapse mahkum olması Brüksel'in Kiev'le ipleri koparmasına neden oldu. Moskova ve Brüksel arasında gel git yaşayan Kiev, daha ucuz doğalgaz ve Putin'in önerdiği yıllık 9 milyar dolarlık kazanç gibi cazip teklifler nedeni ile serbest ticaret anlaşmasına yeşil ışık yaktı. St. Petersburg'da Ukrayna Başbakanı serbest ticaret anlaşması imzalarken, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev de Ukrayna'da Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'le ikili görüşme gerçekleştirdi.

Avrupa ülkelerinde yaşanan durgunluk ve mali krizden etkilenen Belarus da çıkış yolu olarak Rusya ile ilişkileri geliştirmede bulurken, diğer BDT ülkeleri de ortak Avrasya Birliği'nin dışında kalmamak için anlaşmayı parafe etti. Azerbaycan, Türkmenistan ve Özbekistan'ın da anlaşmayı yıl sonuna kadar imzalaması bekleniyor.

cihan




Bu haber 718 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,372 µs