En Sıcak Konular

YSK, uzun oy pusulasına çözüm arıyor

8 Haziran 2007 11:41 tsi
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), bağımsız adayların isimlerinin oy pusulasında yer alması nedeniyle uzun oy pusulasının yaratacağı soruna çözüm arıyor.

YSK'ya milletvekili aday listesi veren 15 siyasi partinin seçime girip girmeyeceği kesinleştikten sonra daha önce yapılan kura çekimine göre partiler birleşik oy pusulasına yerleştirilecek.

Kurul, yalnızca siyasi partilerin yer alacağı gümrük kapılarında kullanılacak oy pusulalarının, 60 x 10.5 santimetre boyutlarında bastırılmasına karar verdi.

Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 26. maddesine göre, çekilen kura sırasına göre, en başta ve ortada partinin özel işaretinin altında kısaltılmış adı, altında tam yazı halinde adı, onun altında koyu renkli harflerle parti genel başkanının adı ve soyadı yer alacak, belirli bir aralık veya çizgiden sonra çapı iki santimetre olan bir boş daire basılacak ve bütün bunların altı çizilecek. Siyasi parti sütunları arasında yarım santimetre ve iki çizgi ile belirlenmiş aralık bırakılacak.

Yasadaki tüm bu kriterlere göre, her siyasi parti için pusulada 4 santimetre ayrılması gerekecek. 15 siyasi partinin seçime gireceği dikkate alındığında birleşik oy pusulasının uzunluğu bağımsızlar hariç yaklaşık 60 santimetre olacak.

Kanunun aynı maddesi, bağımsız adayların da aynı hükümler çerçevesinde pusulaya yerleştirilmesini öngörüyor. Buna göre, her bağımsız aday için de oy pusulasında 4 santimetre ayrılması öngörülüyor.

YSK, seçime girecek siyasi partiler ve bağımsız adaylar kesinleştikten sonra 19 Haziranda birleşik oy pusulasının basımına başlayacak.

Bağımsız adayların bulunduğu illerde adaylıkların kesinleştiği 19 Hazirandan sonra aday sayısı birden fazla ise kura çekimi yapılacak. Belirlenecek sıraya göre bağımsız adaylar, siyasi partilerden sonra gelmek üzere sıralanacaklar. Bağımsız adayların kesinleşmesinin ardından her il ve büyük illerdeki bölgeler için bile farklı oy pusulası hazırlanması gerekecek.

Uzun oy pusulasının yaratacağı soruna çözüm arayan YSK'nın düşündüğü formüller arasında, dikdörtgen şeklindeki birleşik oy pusulasının alta doğru genişletilmesi bulunuyor. Siyasi partilerin ardından belli bir uzunluğa kadar bağımsız adayların isimlerinin sıralanması planlanıyor. Belli uzunluktan sonra ise genişletilen oy pusulularının altına kalan bağımsız adayların isimlerinin sıralanması düşünülüyor.

Başka bir çözüm olarak da oy pusulasının üst kısmına siyasi partiler sıralandıktan sonra genişletilerek alt kısımda bağımsız adayların isimlerine yer verilmesi planlanıyor.

YSK, bu konudaki kararını önümüzdeki günlerde verecek. Oy pusulasının hacmine göre uygun zarflar hazırlanacak.

zaman 
 



Bu haber 231 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,649 µs