En Sıcak Konular

Ak Parti güvence verecek!

8 Haziran 2007 11:23 tsi
Ak Parti güvence verecek! AK Parti, 22 Temmuz beyannamesini hazırladı. Parti, daha yüksek oyla bile gelse farklı hayat tarzlarına müdahale edilmeyeceği konusunda kamuoyuna güvence verecek. İşte o metinde yazanlar...

Önümüzdeki günlerde açıklanacak beyannamede laikliğe saygı da önemli bir yer tutuyor. Vatandaşlara özgürlükleri genişleten 'Modern Anayasa' taahhüdünde bulunuluyor. AK Parti'nin bir başka vaadi de yargı reformu ve Anayasa Mahkemesi üye seçim yönteminin değiştirilmesi. Koalisyonların ülkeye zarar verdiği belirtilen beyannamede seçmene şu mesaj veriliyor: "Daha yapacak çok işimiz var. Yangını söndürdük ve binamızı sağlam temeller üzerinde yeniden kurduk. Şimdi ince işçilik zamanı."

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın büyük önem verdiği beyanname gelecek hafta kamuoyuna açıklanacak. Zaman, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün koordinasyonunda aralarında partiye yeni katılan Ertuğrul Günay, Prof. Dr. Zafer Üskül, bakanlar Beşir Atalay ve Hüseyin Çelik'in de yer aldığı 20 kişi tarafından hazırlanan beyannameye ulaştı.

221 sayfalık beyanname, "Demokrasi ve Hukuk Devleti", "Yaptıklarımız, Politikalarımız, Gelecek Tasarımı", "Yaşam Kalitesinin Artırılması", "Sosyal Yapının Güçlendirilmesi", "Sonuç Odaklı Yönetim" gibi 9 ana başlıktan oluşuyor. Cumhurbaşkanlığı süreci ve Cumhuriyet mitingleriyle gündemin ön sıralarına oturan farklı hayat tarzları, laiklik konusu seçim beyannamesinde özel bir yer tutuyor. TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın geçen yıl başlattığı "laikliğin tanımı"nın değişmesine yönelik tartışmaya rağmen seçim beyannamesinde laikliğe bakış açısı olarak Anayasa'nın 24. maddesi referans olarak gösterildi. Anayasa'da belirtilen laik, demokratik, sosyal hukuk devleti ilkelerinin siyasetin temeline alındığı ifade edilirken, şöyle deniliyor: "Türkiye'nin kurucu değerleri ortak tarihî tecrübemize dayanmakta ve ortak gelecek tasavvurumuzun temelini oluşturmaktadır. Hiçbir sayısal çoğunluk, temel insan hak ve özgürlüklerini kısıtlama yetkisine sahip değildir. Bireylerin yaşam tarzları ve inançları, siyaset üstü değerler olarak, hukuk devletinin güvencesi altında, laiklik ilkesine tam bir bağlılıkla ve hukukun üstünlüğü anlayışı içinde korunur."

Hukuk kökenli çok sayıda ismi aday gösteren AK Parti, köklü bir Anayasa reformunu yapma kararlılığını seçim beyannamesine de yansıttı. Türkiye'yi 21. yüzyıla taşıyacak bir anayasaya şiddetle ihtiyaç duyulduğu belirtilen beyannamede "Türkiye'nin kurucu değerlerini özümsemiş, çağdaş değerlerle barışık ve özgürlükçü bir anayasa, devletin kurumlarıyla milletin umut ve taleplerini hiçbir tereddüde mahal bırakmadan buluşturmalıdır. AK Parti dinamik ve güçlü bir Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayan bir anayasanın hazırlanması için gerekli adımları atacaktır." ifadeleri yer alıyor.

Demokrasiden sapma, kabul edilemez
AK Parti, demokratik rejimimizin her türlü vehim, korku ve yasaktan arındırılmasını bir zorunluluk olarak görmektedir. Ülkemizin özel şartlarından bahsedilerek millet iradesinin tecellisinin önlenmek istenmesi de, evrensel demokrasi ilkelerinden sapılması da kabul edilemez.
 
Din, vicdan ve ifade hürriyeti, güçlü bir demokrasinin temelini oluşturur. Bu ilkeyle hareket eden partimiz, Türkiye'de siyasetin alanını genişletmiş, meşruiyetini artırmış ve devlete olan güveni güçlendirmiştir. AK Parti özgürlüklerin genişletilmesi için siyasi reform programına devam edecektir.
 
Demokratik düzenimize yönelen tehditler, aynı zamanda, devletimizin temel niteliklerine, ülkemizin dünyadaki saygınlığına, milletimizin huzuruna ve insanımızın gelecek umutlarına yöneliktir.
 
Demokrasi bir partinin, bir grubun, bir zümrenin malı değildir. Hepimizin sahip olduğu ve ortaklaşa savunmamız gereken bir yönetim şekli ve anlayışıdır.
 
Türkiye Cumhuriyeti'nin laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti nitelikleri, siyaset anlayışımızın vazgeçilmez unsurlarıdır. Dün olduğu gibi bugün de bu değerler Türkiye toplumunun tamamını kucaklar. AK Parti çoğunlukçu değil, çoğulcu bir demokrasiden yanadır. Bu yaklaşımın doğal bir uzantısı olarak, temsili demokrasinin derinlik kazanmasını ve katılımcı demokrasiye dönüşmesini savunmaktadır.



 
Anayasa Mahkemesi'ne üye seçimi yeniden düzenlenecek
 
Koalisyon hükümetlerinin Türkiye'ye maliyeti çok ağır olmuştur. Koalisyon dönemlerinde yaşanan ekonomik krizler, siyasi çekişmeler, sosyal gerginlikler ve bunların yol açtığı güvensizlik ve istikrarsızlık ortamı, artık Türkiye'nin kaldırabileceği bir yük değildir.
 
AK Parti, hükümet olduğu dönemde hukuk devletinin bütün kurum ve kurallarıyla hayata geçirilmesi için gerekli düzenleme ve uygulamalara gösterdiği kararlılığı, gelecek dönemde de daha kararlı bir şekilde göstermeye devam edecektir. Çünkü, partimiz, hukukun üstünlüğünü ve hukuk devletini tesis etmeden ve korumadan demokrasiyi koruyup geliştirmenin mümkün olmadığına inanmaktadır.
 
Ülkemize hukuk devletinden çok kanun devleti görünümü veren mevzuatın ve uygulamaların sona erdirilmesi yönündeki çalışmalarımız tamamlanarak, gerçek anlamda hukuk devleti tesis edilecektir. Partimiz hukukun üstünlüğüne dayalı yönetim anlayışının teminatıdır.
 
Yaşama ve mülkiyet hakkını, düşünce, ifade, inanç, teşebbüs ve örgütlenme özgürlüğünü sınırlayan hükümler, evrensel hukuk ve özgürlük anlayışı dikkate alınarak yeniden düzenlenecektir.
 
Anayasa Mahkemesi üyelerinin seçimi yeniden düzenlenecektir. Hakim ve savcıların terfi sistemi, hakimlik teminatını zedelemeyecek şekilde değiştirilecek, sicillerinin objektif kriterlere göre düzenlenmesi sağlanacaktır.
 
AK Parti, Türkiye'de yükseköğretim sisteminin esnek, açık ve güçlü olarak yeniden yapılandırılması gerektiğine inanmaktadır ve ilgili aktörlerin katılımı ile bu yöndeki çalışmalarını sürdürecektir.
 
Devlet, millete hizmet için vardır. Milletin hizmetindeki devlet adil, etkin, şeffaf ve hesap verebilir devlettir. "İnsanı yücelt ki devlet yücelsin" anlayışını esas alan AK Parti, milletine güven veren devleti hedefler. Bunun için yasaksız ve özgürlükçü demokrasiye inanır ve onun gerçekleşmesi için politikalar geliştirir.

Zaman 



Bu haber 281 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,926 µs